PODCAST

Γιατί θα αποτύχεις στην καριέρα σου.

 Μια ηχογραφημένη συνέντευξη στο #giatioxi για το τι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε στην καριέρα μας. Πάτα το σύμβολο του “Play” για να ακούσεις την εκπομπή.

Περιεχόμενα

Είναι πολύ συνηθισμένο το γεγονός στους νέους αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες, να νιώθεις ότι είσαι χαμένος επαγγελματικά, ότι βρίσκεσαι σε λάθος επαγγελματικό χώρο. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 60% των εργαζομένων δεν αντλούν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, ακόμη και αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού

1) Δεν έχουμε υπομονή.

Μετά την απόκτηση του πρώτου πτυχίου, περιμένουμε να πετύχουμε πολύ γρήγορα και να βρούμε την ονειρεμένη δουλειά με την πρώτη ευκαιρία. Στη πρώτη πρακτική δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Δώσε χρόνο στη διαδικασία, κάνε γνωριμίες, μάθε τι περιλαμβάνει η θέση αλλά και το περιβάλλον που καλείσαι να δουλεψεις.

Σκέψου μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα.

2) Επιλέγουμε μια δουλειά σύμφωνα με αυτό που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό.

Ανακάλυψε τι αυτό που σου αρέσει να κάνεις και πάλεψε για αυτό. Ακολούθησε την κλίση σου. Αν η κλίση σου δεν έχει καμία σχέση με την οικογενειακή επιχείρηση ή με ένα επάγγελμα που σου “επιβάλλουν” άλλοι, συζήτησέ το και μάθε να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τις αποφάσεις του. Βρες το πάθος, μάθε τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και πάλεψε γι’ αυτό. Άκου τη φωνή μέσα σου. Ακολούθησε το δικό σου μονοπάτι.

3) Δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το κόστος.

Οποιοδήποτε επόμενο στάδιο στην επαγγελματική ζωή απαιτεί καινούριες συνήθειες, διαφορετικές απαιτήσεις και έρχεται με ένα κόστος. Καμία επιτυχία δεν τυχαίνει απλώς. Προκύπτει από σκληρή δουλειά και μόνο όταν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πράγματα και να διαπραγματευτείς. Αν δεν δεσμευτείς, δεν είσαι διατεθειμένος να υιοθετήσεις καινούριες συμπεριφορές και συνήθειες και δεν είσαι έτοιμος να πληρώσεις το τίμημα που συνεπάγεται κάθε φορά, μην περιμένεις εξέλιξη.

4) Φοβάσαι να πάρεις ρίσκο.

Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την επιτυχία και ούτε και υπάρχει η μαγική λύση.

Ο φόβος υπάρχει σε άλλους μας και απλά πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις με αυτόν. Είναι αναμενόμενο να φοβάσαι. Πήγαινε μαζί με το φόβο.

Ο “κόσμος”, οι γνωστοί μας, η οικογένεια μας, πάντα θα έχουν άποψη, όπως και εμείς. Μη φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι αν αποτύχεις τελικά. Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Η αποτυχία, ή μάλλον οι αποτυχίες, είναι βασικό μέρος της επιτυχίας.

Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Winston Churchill

5) Κυνηγάς τι θα κάνεις και όχι το “γιατί” θα το κάνεις.

Βρες τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί. Βρες το προσωπικό σου “γιατί”, τι σε συνδέει με τον εξωτερικό κόσμο. Το επάγγελμα είναι το μεταφορικό μέσο για να υπηρετήσεις αυτό που θέλεις. Δεν είναι ο αυτοσκοπός. Τα επαγγέλματα αλλάζουν και επαγγέλματα που υπήρχαν πριν 10 χρόνια, θεωρούνται ξεπερασμένα και καινούρια δημιουργούνται σε αυτό το κινούμενο περιβάλλον.

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να μάθεις τον εαυτό σου είναι οι εμπειρίες. Να εκτεθείς σε καινούρια περιβάλλοντα, ερεθίσματα, ανθρώπους, να ταξιδέψεις, να βρεις πολύτιμους συνομιλητές, να δοκιμάσεις και να δοκιμαστείς.

Μην το βάζεις κάτω από τις αποτυχίες. Επεξεργάσου τις ατυχίες, τις αστοχίες, πάρε το μάθημα και προχώρα. Με το προσδόκιμο της ζωής να αλλάζει, ο άνθρωπος πια μπορεί να αλλάξει 6-7 διαφορετικά επαγγέλματα. Στο χέρι μας είναι να επανιδρύουμε τον εαυτό μας ξανά και ξανά.

Οι συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων έχουν ένα απαραίτητο συστατικό, μία βάση θα λέγαμε: το σθένος. Το σθένος είναι η δύναμη που βρίσκεις για να ξυπνάς κάθε πρωί είτε έχεις κίνητρο είτε όχι και να συνεχίζεις. Η επιτυχία δεν είναι προορισμός. Είναι εργοτάξιο υπό κατασκευή. Κατακτάς μια κορυφή και μετά συνεχίζεις για την επόμενη ή αποτυγχάνεις και βρίσκεις το σθένος για να ξανά σηκωθείς.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print