fbpx

Αναζητάς εργασία μέσα στην περίοδο του Κορονοϊου; Συνέχισε!

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Αγαπητοί αναγνώστες. Είναι σίγουρα μια περίοδος ιδιαίτερη που καλεί όλους μας, εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.

Εάν είστε σε φάση αναζήτησης εργασίας ή αλλαγής καριέρας, τότε ζείτε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε σύγκριση με κάποιον που έψαχνε εργασία πριν από ένα μήνα. Είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ασυναγώνιστη οικονομική αβεβαιότητα. Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές εταιρείες έχουν παγώσει τις προσλήψεις και άλλοι μειώνουν το προσωπικό, ορισμένες βιομηχανίες αυξάνουν τις προσπάθειές τους, για να καλύψουν τις κρίσιμες θέσεις.

Οπότε, αξίζει να συνεχίσετε την προσπάθεια, με υπομονή και την κατάλληλη στρατηγική. Παρακάτω είναι μερικά χρήσιμα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Δώστε βάση στο δίκτυό σας

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσετε το επαγγελματικό σας δίκτυο. Το LinkedIn έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες και πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για να εντοπίσουν νέα ταλέντα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας ενημερώνεται συχνά. Η δικτύωση με επαγγελματίες στον τομέα που σας ενδιαφέρει μπορεί να σας προσφέρει ευκαιρίες, που ενδεχομένως δεν έχετε εξετάσει. Επίσης η δημοσίευση ιδεών, άρθρων κλπ. σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσετε το κοινό -στόχο σας – ειδικά για τους υπεύθυνους πρόσληψης.

>> Διάβασε ακόμη: All Star LinkedIn Tips για αναζήτηση εργασίας <<

Θυμηθείτε ότι αγγελίες εργασίας είναι μόλις το 10-20% των πραγματικών ανοιχτών θέσεων. Στη πραγματικότητα οι περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας έχουν άμεση σχέση με τη δικτύωση.  Αν θέλετε να αναζητήσετε  εναλλακτικούς τρόπους για να βρείτε εργασία, κατεβάστε τον οδηγό μας δωρεάν!

Εστιάστε στην επαγγελματική σας ανάπτυξη

Υπό κανονικές συνθήκες, η καθημερινή ρουτίνα και οι μετακινήσεις συχνά παρεμποδίζουν την επίτευξη νέων στόχων μάθησης και ανάπτυξης. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας και να επιδιώξετε πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Με τα σχολεία και τα γραφεία κλειστά, η ηλεκτρονική μάθηση παίρνει τα πάνω της. Δώστε προτεραιότητα στα online μαθήματα που έχετε αναβάλει και μάθετε νέες δεξιότητες όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να κερδίσετε επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Παρακάτω σας παρουσιάζω τις πιο γνωστές πλατφόρμας για να αναπτύξετε τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες (soft & hard skills).

Soft and Hard Skills 1024x861 1 - Αναζητάς εργασία

Προετοιμαστείτε για τις αιτήσεις σας σε νέες θέσεις εργασίας

Αυτή την περίοδο έχετε το χρόνο και το περιθώριο να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης σε μια καλή θέση εργασίας δίνοντας έμφαση στη σωστή προετοιμασία των αιτήσεων σας.  Αρχικά ξεσκονίστε το βιογραφικό σας, ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να σχεδιάσετε ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό ή απευθυνθείτε σε επαγγελματίες συμβούλους.

Μελετήστε τις κρίσιμες ερωτήσεις κατά το στάδιο της συνέντευξης και εξασκηθείτε πάνω σε αυτές. Αρχίστε να δίνετε τηλεφωνικές συνεντεύξεις ακόμη και αν δεν ψάχνετε ενεργά για νέα θέση εργασίας. Οι συνομιλίες με τους υπεύθυνους προσλήψεων θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε αυτή την απαραίτητη δεξιότητα και να απαντήσετε σε μερικές βασικές ερωτήσεις: Γιατί ψάχνετε για ένα νέο ρόλο; Γιατί νομίζετε ότι είστε οι κατάλληλοι; Πείτε κάτι για τον εαυτό σας που δεν είναι στο βιογραφικό σας. Αρχίστε την προετοιμασία σας διαβάζοντας τα “6+1 μυστικά για να ξεχωρίσεις στην επόμενη Συνέντευξη” και φροντίστε να μάθετε πως ανταποκρινόμαστε σε “Συνεντεύξεις εξ’αποστάσεως“.

Τέλος, καλό θα ήταν να εξασκηθείτε σε συνεντεύξεις με βίντεο, οι οποίες συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των εταιριών ακόμα και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αναλύστε τη στάση σας, την επαφή με τα μάτια, τον τόνο της φωνής, τον ήχο και την ποιότητα του φωτισμού και το φόντο – όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον.

Ρυθμίστε σωστά την καθημερινότητά σας

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η αλήθεια είναι ότι το 88% των εταιριών ενθαρρύνει την εργασία από το σπίτι ως απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού. Παρ’όλο που η τηλεργασία αυξανόταν σταθερά πριν το ξέσπασμα, το αγκάλιασμα της απομακρυσμένης εργασίας δεν αποτελεί πια επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

Η εργασία από το σπίτι είναι μια δεξιότητα από μόνη της και ενώ η διάρκεια αυτής της περιόδου είναι άγνωστη, είναι σημαντικό να παραμείνετε παραγωγικοί. Συνεπώς, φροντίστε τη μέρα σας όπως θα κάνατε αν μπαίνατε στο γραφείο, διατηρήστε το κανονικό σας ωράριο, δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για την εργασία σας, ορίστε βασικούς κανόνες με τα μέλη της οικογένειας, προγραμματίστε τα διαλείμματά σας και προσπαθήστε να παραμείνετε συνεπείς.

Σε μελλοντικές συνεντεύξεις πιθανόν να σας ρωτήσουν για την εμπειρία σας στην εξ αποστάσεως εργασία. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε συγκεκριμένα πράγματα που έχετε πετύχει από την άνεση του καναπέ σας. Έτσι, θα έχετε άλλη μια πολύτιμη δεξιότητα για να προσθέσετε στο βιογραφικό σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, βοηθάει να θυμόμαστε ότι η αγορά εργασίας κάνει κύκλους. Πάνω από όλα, το να διατηρήσουμε μια θετική προοπτική και να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία θα μας δώσει δύναμη για τη συνέχεια. Να είστε σίγουροι. Με την πάροδο του χρόνου, θα περάσει κι αυτό.

Περισσότερα άρθρα στην “Αναζήτηση Εργασίας”:
8 Τρόποι για να βρεις Εργασία το 2020
6 λάθη στην αναζήτηση εργασίας και πώς να τα αποφύγεις
Οδηγός Survivor για να επιβιώσεις στην Αγορά Εργασίας
Ανακάλυψε και εσύ την κρυφή αγορά εργασίας

Σχετικό υλικό:
Οδηγός Αλλαγής Καριέρας (eBook)
Οδηγός Επιβίωσης στην Αγορά Εργασίας (eBook)
8 τρόποι για να βρεις δουλειά σήμερα (eBook)

Σχετικές υπηρεσίες:
Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας
Πρόγραμμα Αυτογνωσίας (Ikigai)
Υπηρεσία Ενίσχυσης Επαγγελματικής Ταυτότητας
Υπηρεσία Εξατομικεύμενων Συνεδριών Συμβουλευτικής
Υπηρεσία Προετοιμασία Συνέντευξης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων ώστε να δώσω περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια,ξεκίνησα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από το Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και το Όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε συνδυασμό με την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση