Κλάδος της Μηχανικής: Φτιάξε το πλάνο καριέρας σου (Συνέντευξη)

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Περπατώντας στην οδό Βέροιας θα συναντήσεις δύο τρίτροχα ποδήλατα. Ανήκουν στον Παντελή και στην Άννα, στους ιδρυτές του Elektronio. Ο Παντελής τελείωσε ΤΕΙ Οχημάτων και έχει αναλάβει το κομμάτι της κατασκευής των ποδηλάτων. Η Άννα τελείωσε Δημοσιογραφία και έχει αναλάβει το κομμάτι του marketing και της επικοινωνίας. Το Elektronio είναι η πρώτη εταιρία κατασκευής  ποδηλάτων σε αυτή τη γεωμετρία  στην Ελλάδα. Μέσω του Παντελή και της Άννας, ξετυλίχθηκε μπροστά μας ο κλάδος της μηχανικής και μοιράστηκαν μαζί μας τις δυσκολίες του να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα το 2017.

Πώς ξεκίνησε το Elektronio;

Το Elektronio ξεκίνησε το 2015. Το μικρόβιο μπήκε όταν ο Παντελής, μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκίνησε να ασχολείται με διαφορετικού σχεδιασμού ποδήλατα, όπου και προσανατολίστηκε στα tilting trikes. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ποδήλατο με τρεις τροχούς, όπου φέρει τους δύο τροχούς μπροστά, οι οποίοι στρίβουν και πλαγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ισορροπία όμοια με εκείνη ενός δίκυκλου ποδηλάτου, ενώ παράλληλα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και ασφάλεια.

Αξιοποιώντας τις θεωρητικές γνώσεις που αποκόμισε από τη σχολή και επηρεασμένος από τις διεθνείς τάσεις, το 2013 δημιούργησε μία παρόμοια startup, η οποία όμως δεν καρποφόρησε και έληξε άδοξα μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Παντελής δε σταμάτησε την ενασχόλησή του σε αυτό το αντικείμενο,  επέστρεψε στο εργαστήριο και δημιούργησε  μια βελτιωμένη έκδοση, το “Play” και λίγο πριν ξεκινήσει τη νέα του επιχειρηματική προσπάθεια, συνειδητοποίησε ότι δεν αρκεί μόνο ο καλός σχεδιασμός ενός οχήματος. Τότε, σε συνεργασία με την Άννα, ξεκινούν να παρακολουθούν σεμινάρια επιχειρηματικότητας, ώστε να δομήσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Το 2015 το Elektronio ανοίγει, με τον Παντελή και την Άννα να εισάγουν μια διαφορετική πρόταση μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας, από τότε που δημιουργήθηκε η εταιρία;

“Από τότε που δημιουργήθηκε η εταιρία, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Αρχικά, η μέρα ξεκινάει δίχως άγχος, μιας και μετακινούμαστε κατά κύριο λόγο με τα ποδήλατα μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Η δουλειά μας είναι ένα πάντρεμα με την καθημερινότητά μας. Φτάνουμε στο εργαστήριο, αρκετές φορές αργοπορημένοι, αφού συνεχώς πυροδοτούνται συζητήσεις με περαστικούς που μας ρωτούν για τα ποδήλατα. Κάπως έτσι ξεκινάει η μέρα στο Elektroniο, με άπλετη διάθεση για δημιουργία, ενέργεια, χαρά και χωρίς ανυπομονησία για την Παρασκευή.  

Πόσο δυσκόλεψαν τα Capital Controls την έναρξη του Elektronio;

Η εταιρία ξεκίνησε δύο μήνες πριν τα capital controls. Το θετικό ήταν ότι βρισκόταν σε φάση οργάνωσης, οπότε η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως θα επηρεαζόταν αν εκείνη την περίοδο έτρεχαν οι εργασίες της πλήρως. Το αρνητικό ήταν ότι ερχόμενοι ήδη από μια αποτυχημένη προσπάθεια και χωρίς επιχειρηματική εμπειρία, η ψυχολογία μας δεν ήταν στα πάνω της. Αναπροσαρμόσαμε το σχέδιο μας και αναγκαστικά κάποια πράγματα πήγαν πίσω,  τόσο λόγω capital controls όσο και γραφειοκρατίας. Επειδή είχαμε νεκρούς χρόνους, λοιπόν,  εκείνο το διάστημα, αρχίσαμε να παίρνουμε μέρος σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας  κάποιους από αυτούς, συγκεντρώνοντας ένα κεφάλαιο επιβράβευσης της τάξεως των 19.000€.

Γενικά, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας, πάντα έχεις κάτι να αντιμετωπίσεις. Αυτό που είναι σημαντικό για μία startup σαν και εμάς και μας δυσκολεύει η αστάθεια είναι να κερδίσουμε κάποιες φορές  την αξιοπιστία των πελατών μας για πχ. μία απεργία στο λιμάνι μας καθυστέρησε στην αποστολή των ποδηλάτων μας στο εξωτερικό.  Από την άλλη, επειδή υπάρχει άνοδος των start ups, υπάρχουν κάποια πράγματα που πολλές φορές μπορεί να μη στα παρέχει το κράτος αλλά σε ενισχύουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Πόσο δύσκολη είναι η περίοδος λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι να σταθεροποιηθούν τα έσοδά της;

Σχετικά τα έσοδα της εταιρίας, είμαστε ακόμη startup  και δεν έχουμε γίνει βιώσιμοι. Προς το παρόν, καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας. Δουλεύουμε έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα, να βγάζουμε τους μισθούς μας, εν συνεχεία να κάνουμε break even και να βγάζουμε εν τέλει κέρδος. Είναι τέτοια η φύσης της δραστηριότητας που δεν έχουμε μία τακτική ροή εσόδων κάθε μήνα αφού ακόμη οργανώνουμε το business model μας. . Έχουμε βάλει, όμως, έναν οικονομικό στόχο που αυξάνεται μήνα με το μήνα και προσπαθούμε πάση θυσία να τον εκπληρώσουμε κυρίως για να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας. Ειδικά στην Ελλάδα, μια hardware startup που δεν έχει λάβει εξωτερική χρηματοδότηση, χρειάζεται το χρόνο της για να γίνει βιώσιμη και να κάνει bootstrapping.

Η αλήθεια είναι ότι όσο δύσκολο είναι να κατασκευάσουμε το ποδήλατο άλλο τόσο δύσκολο είναι να το διοχετεύσουμε στην αγορά. Χρειάζεται χρόνος να εκπαιδεύσουμε το κοινό στον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Ειδικά το συγκεκριμένο όχημα, που είναι πολύ ιδιαίτερο, κάποιοι στην αρχή διστάζουν να το υιοθετήσουν. Επίσης όταν είσαι σε έναν κλάδο που δεν έχει παράδοση η χώρα, πρέπει να πείσεις τους καταναλωτές ότι είσαι αξιόλογος και αξίζεις να σε εμπιστευτούν. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε κάθε μέρα, με επιμονή και υπομονή. Πιστεύουμε πολύ στην επιχείρηση μας  και ότι αργά ή γρήγορα θα αποδώσει καρπούς. Στα δύο χρόνια λειτουργίας, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, όμως όλες είναι ευκαιρίες να μάθουμε νέα πράγματα, να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.

Κλάδος της Μηχανικής: Τι θα θέλατε να ξέρατε πριν το ξεκίνημα; 

Στο ξεκίνημά μας, θα θέλαμε να γνωρίζαμε περισσότερα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο του τομέα μας. Η ελληνική νομοθεσία είναι αρκετά ασαφής σχετικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί ένα όχημα για να θεωρείται ποδήλατο αλλά ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή οδηγία μας έλυσε πολλά από αυτά τα θέματα για να σχεδιάσουμε τα προϊόντα μας. Επίσης, θα θέλαμε περισσότερη πρακτική εξάσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, που θα μας γλίτωνε περαιτέρω χρόνο εξοικείωσης και πειραματισμών.

Τι σημαίνει να είσαι επιχειρηματίας;

Τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνεις, καταρχάς, δηλαδή  να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, να έχεις ευέλικτο ωράριο, να χαράζεις εσύ την πορεία της εταιρίας σου και παράλληλα την εξέλιξη της καριέρας σου. Επίσης δημιουργείς το δικό σου περιβάλλον εργασίας και επιλέγεις τους συνεργάτες σου. Από την άλλη πλευρά, οι ευθύνες είναι πολλές και σε ακολουθούν, και αφού φύγεις από τη δουλειά. Όταν θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα,  πρέπει να έχεις τη θέληση και το ρίσκο να  επενδύσεις ή να βρεις πόρους για χρηματοδότηση. Τέλος, δεδομένων των δυσκολιών της εποχής μας, οι στιγμές που νιώθεις έντονο άγχος και πίεση είναι πολύ συχνές,

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες που νιώθεις περήφανος γι’ αυτές;

Τα πιο μεγάλα επιτεύγματα του Elektronio για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι είναι τρία. Πρώτον, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από ποίκιλους φορείς. Δεύτερον, διακριθήκαμε με το National Energy Globe Greece 2016 και νιώσαμε ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας για βιώσιμη μετακίνηση. Τρίτον,οι πωλήσεις των πρώτων μας ποδηλάτων, όπου συνειδητοποιήσαμε ότι πλέον αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο για εμάς, για τις δικές μας βόλτες, αλλά αρέσει σε κάποιον τρίτο και θέλει να το αποκτήσει.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που εκφράζει ο κόσμος;

Πολύ συχνά μας σταματάει ο κόσμος στο δρόμο και μας ρωτάει για τα ποδήλατα, λόγω της επαναστατικής τους γεωμετρίας. Συνήθως μας ρωτούν αν πωλούνται τέτοια ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη και πώς πάνε γενικά οι πωλήσεις τις επιχείρησης. Ακόμα και οι γονείς μας ρωτάνε συνεχώς για νέα βήματα που κάνουμε στην εταιρία γιατί όλα τους φαίνονται “ξένα” ! Άλλοι, μας ρωτούν πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, σχετικά με τη γεωμετρία και τη μηχανολογία του ποδηλάτου, κάποιες φορές με διερευνητική χροιά. Πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι, πάντως,  «πόσο κοστίζει αυτό;» και «εσένα πόσο σου κοστίζει αυτό να το παράγεις;», ερωτήματα δηλαδή σχετικά με το κόστος. Τέλος πάρα πολλοί μας κάνουν ρωτήσεις  κατηγορίας μάρκετινγκ, του στυλ “γιατί ακόμα δεν έχουμε πάει στην τηλεόραση” ή “γιατί δεν πάμε στην Ολλανδία”, επιλογές που έχουμε σκεφτεί ήδη αλλά πάντοτε λειτουργούμε με πλάνο και μεθοδικά.

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που είναι στο ξεκίνημά του;

Αν κάποιος νέος σκέφτεται να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση, καλό θα ήταν να μην το αποφασίσει με γνώμονα την τάση της εποχής. Αρχικά πρέπει να αντιληφθεί αν έχει την προσωπικότητα επιχειρηματία, που ενέχει χαρακτηριστικά, όπως  προσωπικό ρίσκο, υπομονή, επιμονή, πάθος με το αντικείμενο, αφοσίωση και αξιοποίηση των ακαδημαϊκών γνώσεων με έξυπνο τρόπο. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτεί  πώς μπορεί να συμπράξει δημιουργικά με αλλά άτομα και να επιλέξει συνεργάτες, έτσι ώστε ο ένας να καλύπτει τα κενά του άλλου. Καλό θα ήταν να επιλέξει κάποιον με τον οποίον ταιριάζει, έχει ίδιο όραμα, ίδια αντίληψη για το επιχειρείν και κοινούς στόχους. Μέσα στον ενθουσιασμό που διακρίνει τους νέους, πολύ συχνά επιλέγουν άτομα του φιλικού τους περιβάλλοντος για να συνεργαστούν, αγνοώντας ότι επειδή περνάνε καλά σαν παρέα, δε  σημαίνει απαραίτητα ότι είναι  καλό να ιδρύσουν μαζί μια επιχείρηση. Το ίδιο ισχύει και με μέλη του οικογενειακού κύκλου.  

Φλέγον ερώτημα, δε, είναι και αν κάποιος δε διαθέτει τα απαραίτητα  χρήματα για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Τι γίνεται τότε; Καλό θα ήταν να αναζητήσει χρηματοδότηση αλλά επ’ ουδενί να  μη βασιστεί αποκλειστικά σε επιδοτήσεις. Τέλος, καλό είναι όποιος ξεκινά να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι για ένα διάστημα μπορεί να μην έχει σταθερή ροή εσόδων ή ακόμη και το μισθό του και να σκεφτεί αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει.

 

Σου αρέσει ο κλάδος της μηχανικής, αλλά δεν είσαι σίγουρος για τα επόμενα σου βήματα και πώς να κάνεις το πλάνο καριέρας σου; Διάβασε περισσότερα…

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.