Τι θέλουν να δουν οι εταιρείες στο βιογραφικό ενός Junior Developer;

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Ολοκληρώνεις τις σπουδές στην πληροφορική ή μόλις τελείωσες κάποιο coding bootcamp και ετοιμάζεσαι να βγεις στην αγορά εργασίας;

Ίσως έχεις περάσει αρκετές ώρες να διαβάζεις τα μαθήματα της σχολής σου και να αναρωτιέσαι τι χρειάζεται να κάνεις για να λειτουργήσει ο κώδικας. Για να φτάσεις στο σημείο να λάβεις κλήση για συνέντευξη ή πρόταση συνεργασίας, σημαίνει ότι έχεις αφιερώσει αρκετές εργατοώρες σε ένα προσωπικό ή ομαδικό project πέρα από την πτυχιακή σου. Ίσως ακόμα να έχεις επενδύσει σημαντικό χρόνο στην επιμόρφωσή σου σε online courses, για να μάθεις ή να κατανοήσεις μια τεχνολογία.

Να έχεις στο μυαλό σου δημιουργώντας ένα βιογραφικό ότι χρειάζεται να είναι προσανατολισμένο στις tech ανάγκες της αγοράς. Ένα γενικό βιογραφικό ενδεχομένως να περιορίσει τις ευκαιρίες σου στο να εργαστείς σε μια tech εταιρεία. Τι εννοώ;

Επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησες λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό

Έχεις διδαχθεί ή αναπτύξει μια εφαρμογή σε Java, C++, Python; Έχεις παρακολουθήσει κάποιο on-line μάθημα σε συγκεκριμένο framework; Να τα αναφέρεις στο βιογραφικό σου διότι αυτά θα το κάνουν να ξεχωρίζει από την πλειοψηφία. HINT: Γνώριζες ότι οι περισσότερες εταιρείες που θα κάνεις αίτηση έχουν ένα λογισμικό που λέγεται ATS (Applicant Tracking System); Στην ουσία είναι μια βάση όπου εκεί υπάρχουν βιογραφικά και προκειμένου να εμφανίσει τα πιο κατάλληλα ή σχετικά βιογραφικά ο/η Recruiter μέσω κάποιας αναζήτησης λέξεων-κλειδιών θα φέρει στα αποτελέσματα τα πιο σχετικά βιογραφικά.  Ακόμα και αν δε χρησιμοποιεί η εταιρεία ένα τέτοιο σύστημα θα υπάρχει κάποιο στέλεχός της που κάνει το πρώτο screening των βιογραφικών και θα κοιτάξει τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν σε αυτό. Άρα σκέψου την πρώτη εντύπωση που δίνεις μέσα από το βιογραφικό σου.

Projects

Ανέπτυξες κάποια προσωπικά ή ομαδικά projects; Τι έλυσες με αυτά τα έργα; Και πιο σημαντικό τι τεχνολογίες χρησιμοποίησες για το backend/frontend ή ποια βάση επέλεξες; Κυρίως να αναφέρεις τα έργα για τα οποία είσαι περισσότερο περήφανος/η και έδωσες αρκετό χρόνο προκειμένου να σε κάνουν να «σπαζοκεφαλιάσεις» μέχρι να δουλέψουν. Δημιούργησε ένα πεδίο στο βιογραφικό σου όπου θα μπορείς να αναφέρεις 2-3 έργα – πέρα από την πτυχιακή σου που θα μπει σε άλλο σημείο.

Βραβεύσεις και Διακρίσεις

Μήπως έλαβες μέρος σε κάποιο Hackathon με ομάδα ή και μόνος/η; Ίσως έλαβες και κάποιο βραβείο; Ασφαλώς και θα αναφέρεις τη συμμετοχή σου και ας μην έλαβες εσύ ή η ομάδα σου κάποια διάκριση. Μόνο και μόνο ότι ασχολήθηκες με μια ιδέα που την παρουσίασες μπροστά σε άλλους δημιουργεί μια θετική εντύπωση για το χαρακτήρα σου και τις κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να ανέπτυξες όπως ομαδικότητα και επιχειρηματική σκέψη.

Χρησιμοποιείς το GitHub;

Στην ουσία αν μπορώ να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια, είναι μια πλατφόρμα που κάθε developer ανεβάζει κώδικα που έχει γράψει από κάποιο app του/της. Αν δε γνωρίζεις τι είναι το GitHub γκούγκλαρέ το και ξεκίνα να το χρησιμοποιείς. Οι εταιρείες περιμένουν να ξέρεις τι είναι και ασφαλώς να το χρησιμοποιείς και να είσαι ενεργός/ή σε αυτό. Ακόμα και αν δεν ανεβάζεις τον κώδικα των έργων σου πολύ συχνά, μπορείς να βοηθήσεις άλλους developers με τα δικά τους έργα, να συνεργαστείς μαζί τους και να συνεισφέρεις με τον κώδικά σου και τις ιδέες σου.

Έχεις μικρή εργασιακή εμπειρία;

Αν εργάστηκες ως freelancer ή βοήθησες εθελοντικά πάνω σε κάποιο site, mobile app ή γενικότερα ιδέα κάποιου γνωστού/ής σου, ανέφερε το διάστημα συνεργασίας και τις τεχνολογίες που χρησιμοποίησες. Ακόμα καλύτερα αν ήταν  πρακτική άσκηση είναι πολύ χρήσιμη πληροφορία γιατί έστω και σε αυτό το 3μηνο ή 6μηνο, είδες πως λειτουργεί μια εταιρεία, έγραψες κώδικα και έγινες μέρος μια ομάδας.

Τα meetups

Μπορεί να μην είναι εύκολο να αναφερθούν σαν κάποιο επίτευγμα στο βιογραφικό σου, εκτός και αν διοργανώνεις εσύ κάποιο, σίγουρα είναι ένας τρόπος να κρατάς επαφή με την εκάστοτε τεχνολογία, επίσης διευρύνεις το δίκτυό σου και γνωρίζεις και άλλους παθιασμένους προγραμματιστές του χώρου  που θα μπορούσαν δυνητικά να σε προτείνουν σε κάποια θέση στην εταιρεία που εργάζονται ή να σε συστήσουν κάπου αλλού.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;

Μπορεί να εργάζεσαι τώρα σε μια θέση που δε σχετίζεται με τον προγραμματισμό, για λόγους επιβίωσης, αλλά στον ελεύθερο χρόνο σου με τι ασχολείσαι; Κάνεις αιτήσεις και περιμένεις απλά να σε επιλέξουν για μια θέση προγραμματιστή/στριας ή εργάζεσαι πάνω σε κάποια ιδέα σου; Πέρα από όλα τα παραπάνω που έχω αναφέρει αυτό είναι το πλεονέκτημα κάποιου entry level προγραμματιστή. Συνεχίζεις να εξασκείσαι στον προγραμματισμό προκειμένου να παραμένεις “ζεστός/ή” ή έχεις άλλες προτεραιότητες; Αυτήν τη συνέπεια την εκτιμούν πολύ οι τεχνικοί άνθρωποι που θα δουν το βιογραφικό σου, μετράει δηλαδή στο τι κάνεις στο σήμερα.

Ίσως όλα αυτά να σου φαίνονται βουνό αλλά είναι βασικές λεπτομέρειες για να μπορείς να αναδείξεις τις ικανότητές σου και να δώσεις τη σωστή πρώτη εντύπωση στις εταιρείες. Αν χρειάζεσαι υποστήριξη με τη δημιουργία του βιογραφικού σου μπορείς να επικοινωνήσεις με τη LeadCompass για συνεργασία.

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.