5 Λάθη στο βιογραφικό που δεν σου είπανε ποτέ

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει σε πολλά άρθρα σημαντικά λάθη στο βιογραφικό τους που κάνουν υποψήφιοι, όπως ορθογραφικά ή τυπογραφικά και δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ σε μια συνέντευξη εργασίας. Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν κοινά λάθη που παρουσιάζονται μέσα σε ένα βιογραφικό. Υπάρχουν όμως μερικά λάθη, που κάνει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων, αλλά δυστυχώς δύσκολα θα διαβάσετε για αυτά κάπου. Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε τα 5 λάθη στο βιογραφικό που δεν σου είπαν ποτέ!

  1. Μορφή Βιογραφικού
  2. Γλώσσα Βιογραφικού
  3. Μέγεθος Βιογραφικού
  4. Τύπος αρχείου Βιογραφικού
  5. Όνομα αρχείου Βιογραφικού

Μορφή Βιογραφικού

Προτιμήστε μια μοντέρνα μορφή βιογραφικού και πολύ προσοχή στο Europass. Ένα από τα πιο συχνά λάθη στο βιογραφικό είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν το Europass. Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικού ΔΕΝ το θέλουν οι περισσότερες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, Europass στέλνετε ΜΟΝΟ αν το ζητάει η αγγελία (το Europass το θέλουν συγκεκριμένοι οργανισμοί και κάποιες προκηρύξεις δημοσίου). Μπορείτε να βρείτε μοντέρνα έτοιμα πρότυπα βιογραφικού εδώ.

before after cv leadcompass 1024x622 1 - λάθη στο βιογραφικό

Γλώσσα βιογραφικού

Ετοιμάζετε το βιογραφικό σας σε Ελληνικά και Αγγλικά και στέλνετε το αντίστοιχο ανάλογα με την γλώσσα που είναι η αγγελία. Στις μεγαλύτερες εταιρείες που συνήθως έχουν την αγγελεία τους στα αγγλικά στέλνετε το Αγγλικό βιογραφικό σας (δεν έχει σημασία που η θέση αφορά την Ελλάδα). Είναι πολύ σημαντικό να έχετε το βιογραφικό σας και 2 στις γλώσσες, ώστε να είστε ευέλικτος/η και να ανταποκρίνεστε άμεσα σε μια νέα αγγελία.

Μέγεθος βιογραφικού

Χρησιμοποιήστε 1 σελίδα αν έχετε μικρή εργασιακή εμπειρία ή μόνο σπουδές. Επίσης, 1 σελίδα αν έχετε πολλά χρόνια εμπειρία αλλά χωράνε οι πληροφορίες σε ένα σχέδιο βιογραφικού με δύο στήλες. Χρησιμοποιείτε βιογραφικό με 2 σελίδες αν έχετε πάρα πολλά χρόνια εμπειρία και ότι έχετε κάνει είναι πολύ σημαντικά επιτεύγματα και σχετικά με την θέση που κάνετε αίτηση.

Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσετε τις 2 σελίδες, ενώ βιογραφικό με 3 σελίδες δεν συστήνεται και είναι αποδεκτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στα παραπάνω εξαιρούνται επαγγέλματα όπως Ιατρός, Δικηγόρος, Καθηγητής όπου συνήθως τα βιογραφικά τους είναι μακροσκελή, όπως τα απαιτεί ο κλάδος τους. Επιπλέον, αν η αγγελία ζητάει Europass μάλλον θα σας βγει 2+ σελίδες μιας και έχει μεγάλα κενά στο design του, και επιπλέον λεπτομέρειες πχ. στις γλώσσες και υπολογιστές έχει ολόκληρο πίνακα για το κάθε πεδίο.

Τύπος αρχείου

Υπάρχει ένα μεγάλο debate για το αν πρέπει να στέλνουμε το βιογραφικό σε μορφή PDF ή Word. Κάποιες εταιρίες έχουν ATS – Applicant Tracking System, είναι πρόγραμμα που αξιολογεί βιογραφικά σύμφωνα με λέξεις κλειδιά που του βάζει ο Recruiter ή HR Manager. Αν πιστεύετε ότι οι εταιρείες που θα στείλετε το βιογραφικό σας χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα αξιολόγησης, καλό είναι να σας συντάξει το βιογραφικό σας ένας εξειδικευμένος σύμβουλος .

Το Word υποστηρίζεται ότι περνάει από όλα τα ATS, το PDF περνάει επίσης αλλά αν η εταιρία έχει παλιό πρόγραμμα ATS ίσως αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ωστόσο, το PDF ανοίγει το ίδιο σε ΟΛΑ τα προγράμματα, ενώ το Word ανοίγει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ανάλογα το Office πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε εσείς και ο εργοδότης. Ένα word του Open Office ή Libre Office δεν ανοίγει σωστά στο Microsoft Office. Ακόμα και στο ίδιο το Microsoft Office τα word ανοίγουν διαφορετικά! Ένα Word του MS Office 2003 ή 2007 ανοίγει διαφορετικά σε σύγχρονο MS Office όπως το 2010 ή MS Office 365. Και όταν ανοίγει διαφορετικά φαίνεται σαν χαλασμένο, που σημαίνει ότι είναι μακράν μεγαλύτερο ρίσκο να στείλετε Word από το να στείλετε PDF. Στην τελική, κάντε και ένα follow up μετά από λίγες ημέρες (πχ. 1 εβδομάδα), και ρωτήστε αν έλαβαν το βιογραφικό σας.

Όνομα αρχείου

Προτείνω να βάλετε ονοματεπώνυμο, την λέξη βιογραφικό και τίτλο θέσης αγγελίας ή κωδικό θέσης αν έχει, για παράδειγμα: Γιώργος Παπαδάκης – Βιογραφικό – Λογιστής. Αν η αγγελία είναι στα αγγλικά αντίστοιχα διαμορφώνεται ως εξής: George Papadakis – CV – Accountant. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τον εργοδότη να βρίσκει πιο εύκολα το βιογραφικό σας. Σκεφτείτε να του στείλουν 200 βιογραφικά με τίτλο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ σκέτο, τον δυσκολεύετε να βρει το βιογραφικό σας. Επίσης στο περιεχόμενο του βιογραφικού πάνω από τα προσωπικά στοιχεία, δεν βάζουμε τις λέξεις “Βιογραφικό Σημείωμα” όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν. Ξεκινάμε με το ονοματεπώνυμο και μετά όλα τα άλλα.

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο θα χαρώ πολύ να δω ένα σχόλιό σας με την γνώμη σας και μπορείτε να το μοιραστείτε ελεύθερα με όσα άτομα πιστεύετε ότι θα τους βοηθήσει. Αφού ανανεώσετε το βιογραφικό σας, ρίξτε μια ματιά και στο δωρεάν Online Course “Κρυφή Αγορά Εργασίας“, ώστε να ανακαλύψετε με ποιον άλλο τρόπο εκτός από τις αγγελίες  μπορείτε να προσεγγίσετε εργοδότες.

Συνέχισε να διαβάζεις:
Καταστροφικά λάθη που κάνεις στο βιογραφικό σου και απορρίπτεται αυτόματα
6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου + infographic
Diamond, το πρότυπο βιογραφικού που κερδίζει θέσεις εργασίας

Δωρεάν Online Σεμινάριο:
Τα Μυστικά για το ιδανικό Βιογραφικό (webinar)

Σχετικές υπηρεσίες:
Υπηρεσία Σύνταξης Βιογραφικού
Υπηρεσία Μετάφρασης Βιογραφικού
Υπηρεσία Αξιολόγησης Βιογραφικού

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.