fbpx

6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου + infographic

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Το βιογραφικό αφηγείται τις σημαντικότερες ιστορίες της ζωής σου σε προσωπικό και κυρίως επαγγελματικό επίπεδο. Ως νέος στην αγορά εργασίας καλείσαι να δομήσεις σωστά αυτές τις ιστορίες είτε αυτές προέρχονται από την προσωπική σου ζωή είτε από την Ακαδημαϊκή ή Επαγγελματική σου πορεία για να μπορείς να σχεδιάσεις το βιογραφικό σου.

Ένα δομημένο βιογραφικό πλέον όμως δεν σου εξασφαλίζει και την επιτυχία σου!

Γνωρίζεις και εσύ ο ίδιος ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος  και οι θέσεις εργασίας περιορισμένες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι για μια 1 θέση εργασίας μπορούν να στείλουν βιογραφικό από 300-2.000 άτομα. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορέσεις να είσαι το άτομο που θα ξεχωρίσει από νωρίς για να διεκδικήσεις με μεγαλύτερες αξιώσεις τη εργασία που επιθυμείς.

Πάμε να δούμε 6 μυστικά που κάνουν πραγματικά την διαφορά!

6 CV secrets blog -

1. Άρχισε με μια προσωπική δήλωση

Αν θα μπορούσες να διαφημίσεις τον εαυτό σου με μια παράγραφο ποια θα ήταν αυτή; Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσεις για να γράψεις τη προσωπική σου δήλωση. Αν σε δυσκολεύει, μπορείς πιο απλά να βγάλεις μια δομή απαντώντας τις τρεις ακόλουθες ερωτήσεις:

α) Ποιες είναι οι δεξιότητες που σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και σε κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας;

β) Ποιος είναι ο επαγγελματικός σου στόχος;

γ) Γιατί επέλεξες αυτή την εταιρία – θέση και πως θα συνεισφέρεις σε αυτήν;

2. Η εικόνα (design) του βιογραφικού είναι το κλειδί.  Κάνε το βιογραφικό σου να φαίνεται ωραίο!

Πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

α) Κομψό και λειτουργικό σχεδιασμό. Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά χρώματα, για να κάνεις την διαφορά. Αντιθέτως, προτίμησε πιο ασφαλή χρώματα όπως το μαύρο, μπλε,γκρι, άσπρο. Σου συνιστώ να αποφύγεις το πρότυπο βιογραφικού Europass γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Europass δυστυχώς είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή από χιλιάδες νέους για οποιαδήποτε θέση. Μάλλον για αυτό το 70% των βιογραφικών χαρακτηρίζονται ως  κοινότυπα και πρόχειρα.

β) Μην ξεπεράσεις τις 2 σελίδες. Δεν χρειάζεται να γράψεις την ιστορία της ζωή σου για να πείσεις τον εργοδότη ότι αξίζεις. “Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν” λέγαν οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Προσπάθησε να είσαι ουσιώδης και να χωρίσεις το βιογραφικό σε bullet point.

γ) Πρόσεξε τα συντακτικά ή ακόμα χειρότερα τα ορθογραφικά λάθη. Το πιστεύεις, δεν το πιστεύεις πάνω από 50% των βιογραφικών έχουν ορθογραφικά λάθη.

3. Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά (keywords)

Κάθε θέση εργασίας συνοδεύεται από μια περιγραφή θέσης (job description) που ουσιαστικά σου λέει με λίγα λόγια τι ψάχνει από εσένα. Διάβασε καλά τη θέση και φρόντισε να αξιοποιήσεις τις λέξεις κλειδιά που έχεις σημειώσει αναδεικνύοντας τα μέσα από την εμπειρία σου.

4. Τα μαθηματικά πάντα θα σε κυνηγάνε. Βάλε νούμερα όπου μπορείς!

Για να μπορέσεις να πείσεις έναν εργοδότη, χρειάζεται πρώτα να ποσοτικοποιήσεις την εμπειρία σου. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις στα επιτεύγματα ότι απλώς αύξησες τις πωλήσεις της εταιρείας που εργάστηκες, μπορείς να πεις ότι αύξησες 70% τις πωλήσεις σε διάστημα 6 μηνών. Να θυμάσαι ότι τα ποσοτικά δεδομένα είναι πιο κατανοητά από τα ποιοτικά.

5. Τα κλισέ σίγουρα δεν σε βοηθάνε.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που παρατηρείται στο 90% των βιογραφικών είναι τα γνωστά κλισέ που χρησιμοποιούν οι νέοι. Σκοπός του βιογραφικού είναι να ξεχωρίσεις για να περάσεις στη φάση της συνέντευξης. Αν ο εργοδότης βλέπει κάθε φορά φράσεις όπως: άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες, συνεργατικός και ομαδικός, ενθουσιώδης και παθιασμένος και δουλεύω κάτω από πίεση, δεν θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη διαφορά.

‘Το ανταγωνιστικό βιογραφικό κρίνεται όχι από την πληθώρα των δεξιοτήτων αλλά από την μοναδικότητα τους σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους”

6. Ο εθελοντισμός κάνει τη διαφορά.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μόνιμο πρόβλημα σου!
“Πώς να βρω δουλειά όταν μου ζητάνε 2 χρόνια επαγγελματική εμπειρία;”

Καλή η δικαιολογία αλλά ως εργοδότης η επόμενη ερώτηση που θα κάνω είναι: “πώς να εμπιστευτώ έναν νέο που δεν έχει εργασιακή κουλτούρα ή δεν έχει εξασκήσει καθόλου το επάγγελμα του;”

Στο 2017 οι ευκαιρίες για να αποκτήσεις εμπειρία είναι παραπάνω από αυτές που νομίζεις. Εθελοντικά προγράμματα και internships τρέχουν συνεχώς μέσα στο χρόνο από πολλούς οργανισμούς και εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκέψου διπλά πως αξιοποιείς το χρόνο σου στη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής ή και μετά από αυτήν.

Τα μυστικά αυτά είναι η αρχή για να μάθεις να χτίζεις ένα ανταγωνιστικό πρότυπο βιογραφικού που ξεχωρίζει. Ελπίζω να έλυσα μερικές από τις απορίες σου αλλά πολύ πιθανόν να έχεις και άλλες!

Μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου από κάτω ώστε να σε βοηθήσω στους προβληματισμούς σου.

Συνέχισε να διαβάζεις:
Καταστροφικά λάθη που κάνεις στο βιογραφικό σου και απορρίπτεται αυτόματα
5 Λάθη στο βιογραφικό που δεν σου είπανε ποτέ
– Diamond, το πρότυπο βιογραφικού που κερδίζει θέσεις εργασίας

Δωρεάν Online Σεμινάριο: Τα Μυστικά για το ιδανικό Βιογραφικό (webinar)

Σχετικές υπηρεσίες: Υπηρεσία Σύνταξης ΒιογραφικούΥπηρεσία Μετάφρασης ΒιογραφικούΥπηρεσία Αξιολόγησης Βιογραφικού

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση