7 είδη συνέντευξης εργασίας και 3 που θα σε σοκάρουν!

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Όλοι είμαστε γνώριμοι με 7 βασικά είδη συνέντευξης εργασίας. Αν έχεις κάνει συνέντευξη για δουλειά με εργοδότη, το πιο πιθανό είναι να έχεις κάνει την ατομική παραδοσιακή συνέντευξη, τηλεφωνική συνέντευξη ή συνέντευξη μέσω κλήσης Skype, σωστά;

eidi-sunenteuksis_obama_thats-right

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε όλα τα είδη συνέντευξης εργασίας και θα μάθουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για το καθένα!

Τα τελευταία 3 είδη συνέντευξης εργασίας θα σε σοκάρουν!!!

Your Compass (Πίνακας Περιεχομένων):

Πριν σου παρουσιάσω τα διαφορετικά είδη συνεντεύξεων, θέλω να κρατήσεις τις παρακάτω σημαντικές σημειώσεις που ισχύουν σε όλα τα είδη συνεντεύξεων:

 • Προετοιμάσου!! Ετοίμασε τις απαντήσεις σου για κάθε ερώτηση που μπορούν να σου κάνουν σχετικά με το βιογραφικό σου, τους προσωπικούς σου στόχους, την συμπεριφορά σου σε διάφορες εργασιακές συνθήκες, πληροφορίες για τον εργοδότη, τον ρόλο που έχεις κάνει αίτηση να αναλάβεις αλλά και τον κλάδο

 • Ετοιμάσου και για διάφορα τεστ!! Κάποιοι εργοδότες θα σε δοκιμάσουν με κάποια τεστ όπως προσωπικότητας, τεστ λογικής, μνήμης, αντίληψης, αριθμητικό τεστ, γρήγορης ανάγνωσης και γραφής, κατανόηση κειμένου, τεστ προσωπικών δεξιοτήτων, τεστ Αγγλικών και άλλων γλωσσών, τεστ υπολογιστών όπως Word, Excel και PowerPoint, τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης κ.α.

1. Τηλεφωνική Συνέντευξη

– Συνήθως αποτελεί και την 1η συνέντευξη –

άνδρας-τηλεφωνική-συνέντευξη_είδη-συνέντευξης-εργασίας

Αυτός ο τύπος συνέντευξης είναι κυρίως για μια πρώτη αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να δει ο εργοδότης αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι ή ταιριάζεις στην θέση ή αν συμφωνείς με κάποια βασικά κριτήρια παροχών ή εργασιακών συνθηκών. Μπορεί επίσης να γίνει αν ο εργοδότης είναι σε άλλη πόλη ή χώρα.

Συμβουλές για την τηλεφωνική συνέντευξη:

 • Να έχεις αντίγραφα του βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, την περιγραφή της αγγελίας ή της θέσης που σε ενδιαφέρει και άλλες σημειώσεις μπροστά σου

 • Αν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορείς επίσης να κοιτάς την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του εργοδότη ή και το προφίλ LinkedIn του ατόμου που σε έχει καλέσει

 • Βρες ένα πολύ ήσυχο μέρος χωρίς θόρυβο και να έχεις πολύ καλό σήμα στο τηλέφωνο και ακουστικά (Πολύ Σημαντικό!!!)

 • Να μιλάς με τρόπο που να σε καταλαβαίνει, όχι πολύ γρήγορα, ούτε πολύ δυνατά ή πολύ χαμηλόφωνα

 • Χαμογέλα και να θυμάσαι, η φωνή είναι η πιο σημαντική δεξιότητα εδώ

2. Παραδοσιακή Ατομική Συνέντευξη

– η 2η συνέντευξη / συνάντηση γνωριμίας από κοντά –

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη συνέντευξη μέχρι στιγμής (ή μήπως όχι για όλους;)

Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα ατομικής συνέντευξης παρακάτω:

Κάποιες βασικές συμβουλές για τη face-to-face συνέντευξη:

 • Πήγαινε 10-15 λεπτά νωρίτερα

 • Φόρεσε καθαρά και περιποιημένα ρούχα (απέφυγε κοσμήματα, έντονο μακιγιάζ και έντονα αρώματα)

 • Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου ή βάλε αθόρυβη λειτουργία με απενεργοποιημένη την λειτουργία δόνησης

 • Πάρε μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού, συνοδευτικής επιστολής, συστατικών επιστολών και τυχόν άλλα έγγραφα όπως αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιήσεων ώστε να τα παρουσιάσεις σε περίπτωση που ζητηθεί στην συνέντευξη

 • Επαγγελματικές κάρτες (αν έχεις) και σημειωματάριο σε περίπτωση που θες να κρατήσεις σημειώσεις (σου προτείνω να γράψεις και τις ερωτήσεις που θες να κάνεις στον εργοδότη για να τις θυμηθείς)

 • Είμαστε ευγενικοί με όλους, η συνέντευξη ξεκινάει από την στιγμή που φτάνεις στο κτίριο του εργοδότη κάποιες φορές (μην καπνίσεις πριν την συνέντευξη, να έχεις καθαρή αναπνοή)

 • Χαμογέλα και κάνε χειραψία με αυτοπεποίθηση

 • Διατήρησε οπτική επαφή σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης (με μέτρο μην τον τρομάξεις τον άνθρωπο!)

 • Γλώσσα σώματος, κανόνας 55-38-7 (Google it!): Καθρέφτισμα/Ταίριασμα επικοινωνίας

3. Συνέντευξη μέσω Skype

Skype, Viber, WhatsApp, Zoom ή άλλα εργαλεία για συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης είναι επίσης πολύ συνηθισμένα, ειδικά αν έχεις κάνει αίτηση για εργασία σε άλλη πόλη ή χώρα, αλλά ακόμα και στην ίδια πόλη μπορεί να τύχει μιας και οι 2 μεριές γλιτώνετε χρόνο και στην διαδικασία υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ισχύουν τα ίδια με την τηλεφωνική συνέντευξη.

Επιπρόσθετες συμβουλές για συνέντευξη από skype:

 • Απέφυγε να έχεις πίσω σου ανοιχτό παράθυρο, γενικά δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό, να φαίνεται το πρόσωπό σου καθαρά

 • Να έχεις κάμερα υψηλής ευκρίνειας και να την δοκιμάσεις με έναν φίλο

 • Η σύνδεσή σου στο διαδίκτυο να είναι εξαιρετική

 • Φόρεσε κατάλληλα ρούχα και να έχεις πίσω ένα καθαρό background (τοίχος και βιβλιοθήκη είναι καλές επιλογές)

 • Διατήρησε οπτική επαφή με την κάμερα και χαμογέλα

Λίγο πολύ τα έχεις συναντήσει αυτά τα είδη συνέντευξης εργασίας, έτσι;
Συνέχισε να διαβάζεις, ακολουθούν αρκετές ενδιαφέρουσες συμβουλές και για άλλες.

4. Συνέντευξη Πάνελ

Άλλο ένα συνηθισμένο είδος συνέντευξης, ειδικά αν στην θέση που έχεις κάνει αίτηση χρειάζεται να δίνεις αναφορά σε διάφορα στελέχη/τμήματα, σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεις να κάνεις πολλές συνεντεύξεις και ο εργοδότης γλιτώνει χρόνο.

Μπορεί να έχεις μέχρι και 5 άτομα μπροστά σου, να σου κάνουν ερωτήσεις. Κάπως σαν το παρακάτω βίντεο 🙂

Συμβουλή για συνέντευξη εργασίας σε panel:

 • Διατήρησε οπτική επαφή με όλα τα άτομα, ειδικά με όποιον σου κάνει ερώτηση.

5. Ομαδική Συνέντευξη

Υπάρχουν φορές που μπορεί να αντιμετωπίσεις ομαδική συνέντευξη, κυρίως σε θέσεις που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία και γνώσεις. Ο εργοδότης αξιολογεί επίσης γλώσσα σώματος, επικοινωνιακές δεξιότητες και ενεργητική ακρόαση.

(Πηγή: Mega Channel, “Κάψε Το Σενάριο”)

Συμβουλή για ομαδική συνέντευξη:

 • Να είσαι ευγενικός/ευγενική και να έχεις υπομονή

 • Μίλησε μόνο όταν έχεις κάτι να πεις

 • Άφησε τους άλλους να μιλήσουν, μοιράσου τον χρόνο της συζήτησης με τους υπόλοιπους υποψηφίους

6. Πρακτική Συνέντευξη

Σε κάποιες θέσεις όπως πωλήσεις, θέσεις με δεξιότητες γραφής, ρόλους πληροφορικής, γραφικών τεχνών και άλλα, ο εργοδότης μπορεί να σε δοκιμάσει κάνοντας μια πραγματική άσκηση/τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Να έχεις ετοιμαστεί για αυτό, ειδικά αν κάνεις αίτηση για θέσεις παρόμοιες με τα παραπάνω.

7. Συνεντεύξεις σε Ημέρες Καριέρας – Φεστιβάλ Εργασίας

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να συμμετάσχεις σε Ημέρες Καριέρας  – Φεστιβάλ Εργασίας για συνεντεύξεις. Τέτοιες εκδηλώσεις θα βρεις κυρίως σε μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι περισσότερες, διοργανώνονται από ιστοσελίδες με αγγελίες εργασίας όπως Skywalker.gr και Kariera.gr, Πανεπιστήμια, Ιδιωτικά Κολέγια και άλλες εταιρίες και οργανισμούς.

Μπορείς να κάνεις συνέντευξη για «πληροφορίες» με πολλούς εργοδότες την ίδια ημέρα. Αυτές οι συνεντεύξεις συνήθως διαρκούν περίπου 15 λεπτά και είναι μια πρώτη αξιολόγηση για να σε καλέσουν αργότερα σε μια κανονική συνέντευξη ή μπορείς απλά να πας και να ζητήσεις πληροφορίες.

(πχ. Τι προσόντα χρειάζεστε για να προσλάβετε κάποιον στην θέση “Marketing Assistant”;)

Παρακάτω μερικές συμβουλές:

 • Έλεγξε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης για να δεις ποιες εταιρίες συμμετέχουν και δημιούργησε μια λίστα με αυτές που σε ενδιαφέρουν, ετοίμασε ερωτήσεις για αυτές τις εταιρίες

 • Αναζήτησε στην ιστοσελίδα των εταιριών ή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης τις ανοιχτές θέσεις εργασίας ή τμήματα που ταιριάζεις καλύτερα, ακόμα και μελλοντικά, μάθε τι προσόντα χρειάζονται από έναν υποψήφιο

 • Δες στο πρόγραμμα αν υπάρχουν ομιλητές που σε ενδιαφέρουν να τους συναντήσεις και να παρουσιάσεις τον εαυτό σου για να γνωριστείτε, κάνοντας ένα Elevator Pitch (παρουσίαση του εαυτού σου σε 1-2 λεπτά)

 • Να φέρεις μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού σου (επίσης να ξέρεις ότι κάποιες φορές θα χρειαστεί να το ανεβάσεις στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης)

 • Φέρε μαζί σου και Επαγγελματικές Κάρτες (αν έχεις), με τα στοιχεία επικοινωνίας σου (Ονοματεπώνυμο, τίτλο – σπουδές ή ειδίκευση αν θες, αριθμό κινητού, email, και μπορείς επίσης να προσθέσεις LinkedIn, Skype και αν έχεις προσωπική ιστοσελίδα), αυτές οι εκδηλώσεις είναι καλή ευκαιρία για δικτύωση!

 • Κάνε ένα πλάνο, η διαχείριση χρόνου είναι πολύ σημαντική ώστε να πάρεις τα μέγιστα από αυτές τις εκδηλώσεις (συνεντεύξεις, σεμινάρια, γνωριμίες κ.α.)

[BONUS] +3 είδη συνέντευξης εργασίας που θα σε σοκάρουν

8. AI – Συνέντευξη Βίντεο με Τεχνητή Νοημοσύνη

είδη συνέντευξης εργασίας - video interview

Αυτό είναι νέο είδος συνέντευξης, σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης γλιτώνει χρόνο στην διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων. Μπορείς να δεις στην εικόνα τα σημεία αξιολόγησης (ομιλία, εκφράσεις προσώπου, γλώσσα σώματος, επιλογή λέξεων, τόνος φωνής, λέξεις κλειδιά), υπάρχουν διάφορα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την AI – Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τι πρέπει να προσέξεις:

 • Συνήθως θα χρειαστεί να απαντήσεις έναν αριθμό ερωτήσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

 • Εκφράσεις προσώπου, λέξεις κλειδιά, τόνος φωνής και ότι άλλο ανέφερα παραπάνω είναι σημαντικά για να περάσεις από αυτή την συνέντευξη, να έχεις αυτοπεποίθηση και να μιλάς για τον ρόλο που έχεις κάνει αίτηση με ενθουσιασμό.

9. AI – Artificial Intelligence Unbiased Recruiter Robot

ρομποτ-συνέντευξη-εργασίας-είδη

Αυτό είναι ένα πολύ νέο είδος συνέντευξης, πλήρως επαναστατικό, η Social Robotics startup Furhat Robotics και η  TNG στην Σουηδία δημιούργησαν ένα Ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης που κάνει συνεντεύξεις και αξιολογεί τους υποψηφίους αποκλειστικά για τις γνώσεις, δεξιότητες και προσωπικότητά τους, χωρίς να κρίνει την εμφάνιση, ηλικία, χρώμα δέρματος, θρησκεία και άλλα χαρακτηριστικά του υποψηφίου που οι άνθρωποι συνήθως κάνουν διακρίσεις.

Το Ρομπότ λέγεται Tengai, και αποτελεί το νέο καινοτόμο εργαλείο προσλήψεων.

Πολύ νέο είδος συνέντευξης, ωστόσο αν έχεις την ευκαιρία να κάνεις συνέντευξη με αυτό ή άλλο παρόμοιο ρομπότ στο μέλλον, η συμβουλή μου είναι:

 • Να είσαι ο εαυτός σου, να μιλάς με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για τους στόχους σου και το επαγγελματικό σου όραμα, εστιασμένος φυσικά στην θέση που έχεις κάνει αίτηση

10. Εναλλακτική Συνέντευξη

Κάποιοι εργοδότες είναι πολύ δημιουργικοί με την διαδικασία πρόσληψης και κάνουν την διαδικασία με τον δικό τους τρόπο! Δεν μπορείς να προετοιμαστείς για αυτό το είδος συνέντευξης, απλά να είσαι ο εαυτός σου!

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα εναλλακτικής συνέντευξης αποτελεί αυτό της Heineken.

Ποια είναι η άποψη σου για τα παραπάνω είδη συνέντευξης εργασίας;

Αυτά είναι όλα τα είδη συνέντευξης εργασίας που γνωρίζω και σου προσφέρω τις σημαντικότερες συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Θα ήθελα να έχω ένα brainstorming στα σχόλια και να μου πεις την γνώμη σου για αυτό το άρθρο και ίσως να μοιραστείς επιπλέον συμβουλές ή κάποιο άλλο είδος συνέντευξης που μπορεί να έχεις συναντήσει.

Άφησε ένα σχόλιο παρακάτω.
Θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα!!

Καλή τύχη στην αναζήτηση εργασίας και εύχομαι να θριαμβεύσεις σε οποιοδήποτε είδος συνέντευξης!

Άλλα άρθρα στη θεματική “Συνέντευξη”:
40 Ερωτήσεις συνέντευξης που μπορείς να κάνεις στον δυνητικό σου εργοδότη!
6+1 μυστικά για να ξεχωρίσεις στην επόμενη Συνέντευξη
Συνεντεύξεις εξ’αποστάσεως – Πλήρης οδηγός προετοιμασίας

Δωρεάν Online Σεμινάριο:
Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις στη συνέντευξη πρόσληψης (webinar)

Σχετικές υπηρεσίες:
Υπηρεσία Προετοιμασίας Συνέντευξης

Μοιράσου το

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.