fbpx

Τι; Φοβάσαι να πετύχεις στην ζωή σου;

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Δεν σου κρύβω ότι έχω ζήσει κάποιες φορές όχι μόνο τον φόβο της αποτυχίας, που για πολλούς είναι το πλέον φυσιολογικό, αλλά και τον φόβο της επιτυχίας. Δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται. Πραγματικά δυσκολευόμουν να καταλάβω γιατί να υπάρχει αυτός ο φόβος και σε τι εξυπηρετεί.

Σίγουρα θα θυμάσαι στιγμές στη ζωή σου για τις οποίες θα έχεις κουραστεί. Θα έχεις ξενυχτίσει. Θα έχεις θυσιάσει πράγματα και προσωπικές στιγμές με τους αγαπημένους σου. Θα έχεις επενδύσει χρήματα και πολλές ελπίδες, ώστε να φτάσεις στο στόχο σου! Ώστε να γίνουν οι ευχές σου πραγματικότητα και το όνειρό σου να πάρει σάρκα και οστά. Και όταν έρχεται εκείνη η ώρα που νιώθεις πως θα ζήσεις αυτό για το οποίο πάλευες τόσο καιρό… εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

Περίεργες σκέψεις έρχονται στο μυαλό σου: «Αν κάτι πάει στραβά;», «Αν πετύχω πως θα διατηρήσω τον εαυτό μου ψηλά; Και αν ξαναπέσω πάλι;», «Είναι αυτό που πραγματικά μου ταιριάζει;», «Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των άλλων; Και αν δεν τα καταφέρω;», «Θα αντέξω τις ευθύνες που μου φέρνει αυτή η επιτυχία;». Αυτές είναι μερικές από τις αμφιβολίες που κατακλύζουν το μυαλό σου με αποτέλεσμα να αρχίζεις να κάνεις λάθη και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Πρόκειται για αυτό που κρύβεται στο υποσυνείδητό σου και ονομάζεται «υπερβολική επιτυχία». Είναι το επίπεδο επιτυχίας όπου δεν θα θέλαμε να φτάσουμε λόγω του φόβου που μας προκαλεί.

Καλώς ήρθες στο club! Το κακό με αυτόν τον φόβο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει παρά μόνο όταν χτυπήσει. Έχουμε μεγαλώσει με τη νοοτροπία ότι οποιοσδήποτε φόβος είναι εχθρός. Αρνούμαστε δηλαδή να τον αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει και προς όφελός μας. Και όμως, ο φόβος για την επιτυχία στην προκειμένη περίπτωση έχει να σου δώσει χρήσιμα μηνύματα αν τα αξιοποιήσεις σωστά.

1η Συμβουλή: “Δεν είναι τόσο μοναχικά στην κορυφή όσο νομίζεις”

Πιθανόν να έχεις επαγγελματικές πεποιθήσεις που σε τραβάνε πίσω: «Είναι μοναχικά στην κορυφή», «Δεν πετυχαίνεις στη ζωή αν δεν πατήσεις επί πτωμάτων», «Όταν πετυχαίνεις χάνεις τον εαυτό σου» κ.α. Είναι σημαντικό για σένα να καταλάβεις ότι για να πετύχεις δεν χρειάζεται να χάσεις τον εαυτό σου. Σίγουρα θα πρέπει να αλλάξεις τρόπο σκέψης, ανάλυσης και χειρισμού ορισμένων καταστάσεων όμως η επιτυχία σου σε οδηγεί στο δρόμο της αυτοβελτίωσης, σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Επίσης, οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι έφτασαν ως εδώ με το να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους και, αν το έκαναν, αυτό δεν θα τους οδηγήσει στην ευτυχία και την προσωπική ικανοποίηση.

Γνώμη μου είναι ότι η πραγματική επιτυχία συμβαδίζει με την ευτυχία. Επίσης, στην «κορυφή» δεν είναι τόσο μοναχικά όσο νομίζεις. Οι πετυχημένοι άνθρωποι πάντοτε περιστοιχίζονται από άλλους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν από αυτούς, να τους βοηθήσουν ή να επωφεληθούν από τη σχέση τους. Φυσικά και μπορείς να έχεις κοινωνική ζωή, με πειθαρχία και καλό σχεδιασμό του χρόνου σου, μπορείς να παραμείνεις συνδεδεμένος με τους ανθρώπους που αγαπάς ενώ εργάζεσαι για να φτάσεις στο στόχο σου.

2η Συμβουλή: “Η κορυφή υπάρχει μόνο για να την κατακτήσεις”

Πιθανόν να φοβάσαι να το διαχειριστείς. Η αλήθεια είναι πως όταν πετυχαίνεις, περνάς σε μια νέα κατάσταση για τα δεδομένα σου. Δεν το έχεις ξαναβιώσει και είναι λογικό να νιώθεις ανασφάλεια. Θα πρέπει να λειτουργήσεις εντελώς διαφορετικά και ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσεις. Έχε στο νου σου ότι: μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση ενισχύεται η πίστη στις ικανότητές σου και αυτό σε δυναμώνει. Επίσης, μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο με ανθρώπους άλλης νοοτροπίας από αυτή που είχες συνηθίσει και αυτό από μόνο σε πάει μπροστά.

3η Συμβουλή: “Μόνο εσύ καθορίζεις τον εαυτό σου και τους στόχους”

Μήπως σε νοιάζει περισσότερο από όσο πρέπει η γνώμη των άλλων; Να θυμάσαι ότι δεν θα γίνεις αποδεκτός από όλους καθώς δεν μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους. Αν θες να διατηρήσεις την ακεραιότητά σου, φρόντισε να ιεραρχήσεις τις αξίες σου και οι αποφάσεις που θα παίρνεις να είναι σύμφωνες με αυτή τη λίστα. Με αυτό τον τρόπο θα τα βρεις με τον εαυτό σου και θα δυναμώνεις μέρα με τη μέρα.

Τελικά τι θέλεις στην πραγματικότητα; Να αναγνωρίσεις τον φόβο σου, να βαδίσεις μαζί του και οι άνθρωποι που αγαπάς να είναι δίπλα σου μαζί με τον ιδανικό σου εαυτό που θα σε συντροφεύει μια ζωή.

Περισσότερα άρθρα στην “Αυτογνωσία & Ανάπτυξη”:
Slow Life – Η νέα τάση που έγινε λατρεία!
Η θεωρία του τυχαίου στις επαγγελματικές μας επιλογές
Οι έξι συνήθειες που σου δίνουν δύναμη!

Συμβουλές How-To
Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος
Personal brand: Πώς θα χτίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα
H ευτυχία στη δουλειά μας: Πώς γίνεται να έχουμε εργασία και χαρά!

Συμβουλές για Φοιτητές
Πανελλήνιες – Συμβουλές Καριέρας για νέους Φοιτητές
Μετά το Πανεπιστήμιο…Τι;
5+1 συμβουλές καριέρας για έναν 20χρονο φοιτητή.

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων ώστε να δώσω περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια,ξεκίνησα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από το Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και το Όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε συνδυασμό με την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση