fbpx

H ευτυχία στη δουλειά μας: Εργασία και χαρά! Γίνεται;

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Εργασία και χαρά! Γίνεται;

Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι ένα επίτευγμα μακριά. Αν πάρω αυτή την προαγωγή, θα είμαι ευτυχισμένος. Ή, μόλις πετύχω αυτήν την πώληση, θα χαλαρώσω επιτέλους. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πάντα θα υπάρχει ένας άλλος στόχος που πρέπει να επιδιώξετε, οπότε κάθε χαρά που θα παίρνετε από τις επιτυχίες σας θα είναι προσωρινή. Θα υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνετε, περισσότερα που θα θέλατε να έχετε κάνει.

Αν και η επιτυχία σας δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους, αντίθετα, η ευτυχία μπορεί να σας κάνει πιο επιτυχημένους. Μια ανάλυση 225 μελετών βρήκε ισχυρές ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της ικανοποίησης από τη ζωή και των επιτυχημένων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων και η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί, αφοσιωμένοι και παραγωγικοί.

Εδώ είναι 3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά.

1) Υιοθετήστε καλές συνήθειες

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ένας ερευνητής διεξήγαγε ένα πείραμα με μια ομάδα εργαζομένων. Ήθελε να δει αν θα μπορούσε να τους κάνει πιο ευτυχισμένους με το να τους κάνει να υιοθετήσουν μια απλή συνήθεια. Ζήτησε από τον καθένα να επιλέξει μία από τις παρακάτω πέντε δραστηριότητες:

  • Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  • Γράψτε ένα θετικό μήνυμα σε κάποιον στα social media.
  • Διαλογιστείτε στο γραφείο σας για δύο λεπτά.
  • Άσκηση για 10 λεπτά.
  • Αφιερώστε 2 λεπτά για να περιγράψετε στο ημερολόγιό σας την πιο σημαντική εμπειρία σας μέσα στην ημέρα.

Οι συμμετέχοντες έκαναν την επιλεγμένη τους δραστηριότητα κάθε μέρα για 3 εβδομάδες. Στο τέλος των 3 εβδομάδων, αξιολογήθηκαν οι συμμετέχοντες από μια ομάδα ελέγχου για να δει τι επίδραση είχαν οι νέες συνήθειες. Διαπίστωσαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι βαθμολογίες της πειραματικής ομάδας ήταν σημαντικά υψηλότερες συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών όπως αφοσίωση, κατάθλιψη και αισιοδοξία. Τέσσερις μήνες μετά το πέρας του πειράματος, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογία στην αισιοδοξία και την ικανοποίησή τους στη ζωή. Η υιοθέτηση μιας απλής συνήθειας είχε διαρκή οφέλη για την ευτυχία τους. Εδώ μπορείτε να βρείτε 6 συνήθειες που θα σας δώσουν περισσότερη δύναμη για την εργασία σας.

 

2) Να είστε φιλικοί

Η σχέση μεταξύ κοινωνικοποίησης και ευτυχίας είναι γνωστή. Το να βασίζεσαι σε τακτικές φιλικές αλληλεπιδράσεις στο χώρο εργασίας θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο εργαζόμενο. Επαινέστε λοιπόν την καλή δουλειά των συναδέλφων σας και ρωτήστε τους πώς νιώθουν. Το να υποστηρίζεις τους άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τις σχέσεις σου και αυτό δείχνει ότι δεν ανησυχείς μόνο για τον εαυτό σου. Προσπαθείτε να πάρετε αποστάσεις από τοξικούς ανθρώπους στο εργασιακό σας χώρο και μην προσπαθήσετε να σπαταλήσετε ενέργεια με το να έρχεστε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Αντίθετα, επενδύστε στους θετικούς ανθρώπους, που σας ανεβάζουν τη διάθεση. Χτίστε διαπροσωπικές σχέσεις με αυτούς τους συνεργάτες, γιατί κάθε είδος ευτυχίας έχει την ίδια βάση και αυτή είναι διαπροσωπικές σχέσεις.

3) Για να ξεπεράσετε το άγχος, εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Οι πιο ικανοποιητικές εμπειρίες στην καριέρα σας πρόκειται να περιλαμβάνουν εμπόδια, και η αντιμετώπιση των εμποδίων σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε κάποιο άγχος. Το άγχος δεν μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά μπορείτε να ανταποκριθείτε με έναν υγιή τρόπο. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τη στάση που θα ανταποκριθείτε καλά. Μια θετική στάση σάς βοηθά να επικεντρωθείτε στην εργασία σας, καθιστώντας πιο πιθανό να αποδώσετε υπό την πίεση που αντιμετωπίζετε, αντί να απογοητευτείτε.

Ένα μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων σας επικεντρώνεται στο τι μπορείτε να ελέγξετε και όχι να ανησυχείτε για τα υπόλοιπα. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, δοκιμάστε αυτήν την άσκηση: Κάντε δύο λίστες πραγμάτων που σας δημιουργούν άγχος – μία λίστα με πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε (ένα email που πρέπει να γράψετε) και μια λίστα με πράγματα που δεν μπορείτε (τις ειδήσεις). Επιλέξτε ένα στοιχείο από τη λίστα των πραγμάτων που μπορείτε να ελέγξετε και κάντε ένα μικρό, συγκεκριμένο βήμα για την επίλυσή του. Κάνοντας αυτό θα επαναφέρετε την εστίασή σας στις ενέργειές σας, υπενθυμίζοντας στον εγκέφαλό σας ότι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, διατηρείτε τη δύναμη της επιλογής.

Το να ανακαλύψετε την ευτυχία μέσα από την εργασία σας είναι σαν να χαρίζετε στον εαυτό σας την μισή ζωή σας, γιατί τόσο χρόνο επενδυέτε καθημερινά στην εργασία σας για σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή σας.

Περισσότερα άρθρα στην “Αυτογνωσία & Ανάπτυξη”:
Slow Life – Η νέα τάση που έγινε λατρεία!
Η θεωρία του τυχαίου στις επαγγελματικές μας επιλογές
Τι; Φοβάσαι να πετύχεις στην ζωή σου;
Οι έξι συνήθειες που σου δίνουν δύναμη!

Συμβουλές How-To
Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος
Personal brand: Πώς θα χτίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα

Συμβουλές για Φοιτητές
Πανελλήνιες – Συμβουλές Καριέρας για νέους Φοιτητές
Μετά το Πανεπιστήμιο…Τι;
5+1 συμβουλές καριέρας για έναν 20χρονο φοιτητή.

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων ώστε να δώσω περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια,ξεκίνησα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από το Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και το Όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε συνδυασμό με την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση