fbpx

Οι έξι συνήθειες που σου δίνουν δύναμη!

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά στα επαγγελματικά σου όσο περίμενες. Συμβαίνει ένα λάθος, μια αστοχία, κάτι που απλά δεν σε οδήγησε εκεί που είχες σχεδιάσει. Μπορεί να μην είναι θετική εμπειρία, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις, εκτός αν αποφύγεις να κάνεις οτιδήποτε στη ζωή σου. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες, που σου δίνουν δύναμη και οδηγούν τη σκέψη σου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επομένως, καλό θα ήταν να συμβιβαστείς με δύο πραγματικότητες: α) ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και β) ότι συμβαίνει σε όλους, ακόμα και στους πιο επιτυχημένους. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας τρόπος να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις, αντί να τις αφήνεις να σε οδηγούν σε φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Ένας τρόπος που να ταιριάζει σε εσένα και να σε πάει μπροστά.

Χρειάζεται να βρεις συνήθειες που θα σου δίνουν δύναμη. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους σκέψης, που πιστεύω θα σου φανούν χρήσιμοι:

1. Πρώτα από όλα, αποδέξου αυτό το συναίσθημα.

Μην προσπαθήσεις να το αγνοήσεις με οποιοδήποτε τρόπο και μη ρίχνεις τις ευθύνες αλλού. Ούτε να προσποιείσαι μονίμως με ένα χαμόγελο. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς και δεν το απορρίψεις τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να επεξεργαστείς ό,τι συνέβη. Σε αντίθετη περίπτωση τα συναισθήματα θα βρουν άλλους τρόπους να βγουν στην επιφάνεια, είτε ψυχολογικούς ή σωματικούς.

2. Θυμήσου:

δεν είσαι αποτυχία μόνο και μόνο επειδή τα πράγματα δεν πήγαν όπως προσδοκούσες.

Αν για παράδειγμα στον επαγγελματικό τομέα δεν ήταν το εργασιακό περιβάλλον όπως το περίμενες ή δεν κατάφερες να πιάσεις του στόχους που σου έθεσαν είναι εύκολο να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι πάντα θα αποτυγχάνεις σε αυτό τον τομέα της ζωής σου και την πεποίθηση αυτή θα την ταυτίζεις με την αξία σου. Θα πιστεύεις δηλαδή ότι είσαι πράγματι μια αποτυχία. Πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που δεν σε εξυπηρετεί.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει τον αντίθετο: Ακριβώς επειδή απέτυχες σήμερα ή χθες δεν σημαίνει ότι θα αποτύχεις την επόμενη φορά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής σου. ΟΜΩΣ είναι σημαντικό να συνεχίσεις να προχωράς, να αναλαμβάνεις δράση και να συνεχίζεις να μαθαίνεις. Το να βλέπεις το αρνητικό ως κάτι προσωρινό αντί για κάτι μόνιμο είναι ένα ουσιαστικό κλειδί για μια αισιόδοξη στάση ζωής.

3. Πάρε όσα μπορείς από αυτή την κατάσταση.

Δες το περισσότερο ως μια πολύτιμη ανατροφοδότηση. Έχω διαπιστώσει ότι ο πιο απλός και πιο εξυπηρετικός τρόπος για να το κάνεις είναι να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως:

Τι μπορώ να μάθω από αυτό;

Πώς μπορώ να προσαρμόσω την πορεία μου για να αποφύγω αυτή την παγίδα την επόμενη φορά;

Άλλωστε όπως είπε και ο μεγάλος Malcolm Forbes: «Η αποτυχία, αν μάθεις από αυτή, είναι στην ουσία επιτυχία».

4. Θυμήσου:

όποιος θέλει να κάνει σημαντικά πράγματα στη ζωή θα γευτεί σίγουρα και την αποτυχία.

Μια από τις χειρότερες συνήθειες είναι να ακούμε μόνο για τις επιτυχίες των ανθρώπων.

Αλλά η πορεία προς αυτό το σημείο τείνει να έχει πολλές αποτυχίες. Η ιστορία της επιτυχίας κάποιου όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ και τα social media μπορεί να φαίνεται μόνο φωτεινή, γρήγορη και χωρίς κόπο.

Αλλά η πραγματικότητα είναι συχνά σαν αυτό το απόσπασμα από τον Michael Jordan:

«Στη καριέρα μου, έχω χάσει πάνω από 9.000 καλάθια. Έχω χάσει σίγουρα τουλάχιστον 300 παιχνίδια και 26 φορές που το παιχνίδι κρίθηκε από βολή μου, σούταρα και απέτυχα. Έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές στη ζωή μου που ούτε καν τις θυμάμαι. Και αυτός είναι και ο λόγος που έγινα πετυχημένος».

5. Μάθε να αποτυγχάνεις δημόσια

Σίγουρα το να βιώνεις μια αποτυχία σου δημόσια είναι, εκτός από αποθαρρυντικό, και ταπεινωτικό. Σκέφτεσαι τι γνώμη θα σχηματίσουν οι άλλοι για εσένα και ότι η εικόνα που είχαν στο μυαλό τους θα αλλάξει προς το χειρότερο. Όμως η επαναστατική πρόταση γύρω από την αποτυχία, είναι η εξής: αν είναι να κερδίσεις ή να χάσεις, να το κάνεις πάντα δημόσια και περήφανα. Και αυτό για τον εξής λόγο: Όταν ενημερώνεις τον κύκλο γνωστών σου για τις προσπάθειες σου, αυτομάτως πιέζεις τον εαυτό σου να προσπαθήσει πιο σκληρά. Αυτό σου δίνει την ώθηση να προσπαθήσεις περισσότερο. Θα σε βοηθήσει να διώξεις τις όποιες αμφιβολίες και να παλέψεις για τον στόχο σου.

6.Βρες την έμπνευση από το δίκτυό σου.

Μια συνομιλία με ανθρώπους από το κοντινό σου περιβάλλον μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Επίσης μαθαίνοντας έξυπνες τεχνικές για να χτίσεις το επαγγελματικό σου δίκτυο μέσα από τα online courses από την Φιλοθέη Ματσίγκου, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μάθεις tips από ανθρώπους που έχουν φτάσει εκεί που θες να πας και τα εμπόδια κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Είναι πολύ κερδοφόρο να χτίσεις τέτοιες καθημερινές συνήθειες διάδρασης με ανθρώπους, που μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

Επίσης μέσα από βιβλία, ιστοσελίδες ή forum στον διαδίκτυο μπορείς να αποσπάσεις πολύτιμες πληροφορίες αλλάζοντας τη διάθεσή σου και τη νοοτροπία σου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτές ήταν μερικές από τις νέες ενδυναμωτικές συνήθειες που θα μπορούσες να υιοθετήσεις για να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες ως ευκαιρίες, ανακαλύπτοντας νέους δρόμους και αλλάζοντας τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Περισσότερα άρθρα στην “Αυτογνωσία & Ανάπτυξη”:
Slow Life – Η νέα τάση που έγινε λατρεία!
Η θεωρία του τυχαίου στις επαγγελματικές μας επιλογές
Τι; Φοβάσαι να πετύχεις στην ζωή σου;

Συμβουλές How-To
Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος
Personal brand: Πώς θα χτίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα
H ευτυχία στη δουλειά μας: Πώς γίνεται να έχουμε εργασία και χαρά!

Συμβουλές για Φοιτητές
Πανελλήνιες – Συμβουλές Καριέρας για νέους Φοιτητές
Μετά το Πανεπιστήμιο…Τι;
5+1 συμβουλές καριέρας για έναν 20χρονο φοιτητή.

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων ώστε να δώσω περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια,ξεκίνησα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από το Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και το Όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε συνδυασμό με την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση