Personal brand: Πώς θα χτίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Στη σημερινή εποχή για να πετύχετε στην αναζήτηση εργασίας, χρειάζεται να κάνετε τη διαφορά.  Προκειμένου να κάνετε τη διαφορά όμως, πρέπει πρώτα να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Για να τραβήξετε το βλέμμα των υπεύθυνων πρόσληψης, χρειάζεστε ένα σχέδιο αναζήτησης εργασίας που να επικεντρώνεται στην πώληση του εαυτού σας και του personal brand σας, διευκολύνοντας έτσι τους εργοδότες να κατανοήσουν πώς οι δεξιότητες και η εμπειρία σας συνδέονται με τις απαιτήσεις τους για τη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με τη Wikipedia: “Το brand είναι το όνομα, ο όρος, το σχέδιο, το σύμβολο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που προσδιορίζει το προϊόν ενός πωλητή διαφορετικό από εκείνο άλλων πωλητών”. Πέρα από τα Brand των προϊόντων, που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε, υπάρχει και το Personal Brand (επαγγελματική ταυτότητα). 

Το “ Personal Brand” (ταυτότητα) είναι το σύνολο των προσδοκιών, αναμνήσεων, ιστοριών και συσχετισμών που δημιουργούνται σε έναν άνθρωπο για εμάς. Με λίγα λόγια brand είναι… Το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Για να αναδείξετε τον εαυτό σας πρέπει να:

  • Σκεφτείτε την αναζήτηση εργασίας ως μάρκετινγκ:

Είστε το προϊόν. Μερικά από τα πιο σημαντικά μέσα που έχετε για να προωθήσετε τον εαυτό σας είναι το βιογραφικό σας, η συνοδευτική επιστολή και το προφίλ σας στο LinkedIn. Σκεφτείτε πόσα μηνύματα μπορεί να περάσει ενα βιογραφικό που καθρεφτίζει την επαγγελματική σας πορεία.

Ο τρόπος που θα αναλύσετε την εμπειρία σας, η δομή σας, η σχεδίαση του βιογραφικού, οι λέξεις κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε, η στόχευση στην θέση εργασίας που θα κάνετε… όλα μαζί δημιουργούν διαφορετικές εντυπώσεις σε έναν εργοδότη. Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες στρατηγικές αναζήτησης εργασίας – συμπεριλαμβανομένου του Personal Branding!

  • Προσδιορίστε τα μοναδικά σας χαρακτηριστικά που μπορείτε να «πουλήσετε»:

Σκεφτείτε τι σας ξεχωρίζει από άλλους υποψηφίους στον κλάδο ή το επάγγελμά σας. Θεωρείτε τον εαυτό σας πηγή εξοικονόμησης κόστους, ειδικό στη βελτίωση των διαδικασιών ή expert στο συντονισμό των ομάδων; Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε αυτές τις προσδοκίες με επιτεύγματα και ποσοτικά αποτελέσματα από όλη τη σταδιοδρομία σας.

Ο εντοπισμός των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων χρειάζεται αρκετό χρόνο και πολύ εξάσκηση. Πολλές φορές έχουμε ικανότητες που δεν γνωρίζουμε και κατ’ επέκταση δεν αξιοποιούμε. Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας σας είναι οι αξίας που σας διακατέχουν.

Χρειάζεται να καθορίσετε τις αξίες σας γιατί είναι μέρος της προσωπικότητας σας, των στόχων και των προτεραιοτήτων σας. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Brand σας πρέπει να εκφράζει το πάθος σας είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Το πρόγραμμα Super Candidate της LeadCompass μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα ισχυρό Brand που θα περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε αναφέρει.

  • Κάντε ό,τι μπορείτε για να είστε συνεπείς στο personal brand σας:

Όπως είναι γνωστό, οι μεγάλες εταιρείες είναι σε θέση να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό επισημαίνοντας τη μοναδική τους αξία και, στη συνέχεια, την προωθούν με συνέπεια. Το brand τους είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Κάντε το ίδιο.

Διατηρήστε τα μηνύματα που περνάτε στους άλλους σταθερά και παρόμοια σε όλα τα μέσα αναζήτησης εργασίας και σε όλες τις επαγγελματικές σας επαφές. Ειδικότερα, δώστε έμφαση στα social media που χρησιμοποιείτε και στην εικόνα που προβάλλετε. Πολλοί παραμελούν το γεγονός ότι τα social media είναι μέρος της προσωπικής μας ζωής όσο και της επαγγελματικής. Το 70% των εργοδοτών ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υποψηφίου, ποσοστό που φτάνει και το 90% όταν η θέση εργασίας είναι σημαντική!

Οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία αναμένεται να γνωρίζουν την αξία τους και να την επικοινωνούν αποτελεσματικά. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να διαμορφώσετε και να επικοινωνήσετε το brand σας με έναν συναρπαστικό τρόπο (στο βιογραφικό σας, στην συνοδευτική επιστολή, στο προφίλ σας στο LinkedIn, μέσα από μια αυτοβιογραφία για το site σας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ή κατά τη δικτύωση), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας  για να σας βοηθήσουμε.


LeadCompass ebook building my personal brand - ebooks

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πως να χτίσετε το Personal Brand σας κατεβάζοντας Δωρεάν το ebook μας εδώ.

 

Περισσότερα άρθρα στην “Αυτογνωσία & Ανάπτυξη”:
Slow Life – Η νέα τάση που έγινε λατρεία!
Η θεωρία του τυχαίου στις επαγγελματικές μας επιλογές
Τι; Φοβάσαι να πετύχεις στην ζωή σου;
Οι έξι συνήθειες που σου δίνουν δύναμη!

Συμβουλές How-To
Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος
H ευτυχία στη δουλειά μας: Πώς γίνεται να έχουμε εργασία και χαρά!

Συμβουλές για Φοιτητές
Πανελλήνιες – Συμβουλές Καριέρας για νέους Φοιτητές
Μετά το Πανεπιστήμιο…Τι;
5+1 συμβουλές καριέρας για έναν 20χρονο φοιτητή.

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση