Πώς να φτιάξω ένα βιογραφικό Word δωρεάν από τον υπολογιστή μου

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Γνωρίζεις ότι το Word σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις το βιογραφικό σου δωρεάν; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να φτιάξεις ένα βιογραφικό Word, εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος.

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί την πρώτη εικόνα που θα δημιουργήσεις ως υποψήφιος στους πιθανούς εργοδότες και μπορεί να εξασφαλίσει το εισιτήριο σου για το επόμενο στάδιο της συνέντευξης. Επομένως, η σύνταξη ενός προσεγμένου βιογραφικού είναι απαραίτητο βήμα για την απόκτηση της επιθυμητής εργασίας, είτε είσαι έμπειρος επαγγελματίας, είτε διαθέτεις μικρή εργασιακή εμπειρία. Ευτυχώς, η δημιουργία βιογραφικού στο Microsoft Word είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγα μόλις βήματα.

Προβληματίζεσαι σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις;

Μην ανησυχείς γιατί σε αυτό το άρθρο θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις για την δημιουργία του βιογραφικού μέσω Word. 

Είσαι έτοιμος/η; 

Ας ξεκινήσουμε!

Σύνταξη βιογραφικού τιμή: Θέλεις βιογραφικό; Άστο πάνω μας. Προσέλαβε έναν καταρτισμένο σύμβουλο!

Πώς να κάνεις βιογραφικό στο Microsoft Word: Αναλυτικές οδηγίες με screenshots!

Βήμα 1: Επίλεξε ένα πρότυπο βιογραφικού Word

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία βιογραφικού στο Word είναι να επιλέξεις ένα πρότυπο.

Το Microsoft Word προσφέρει πολλά διαθέσιμα πρότυπα βιογραφικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως σημείο εκκίνησης. Αφού επιλέξεις το κατάλληλο βιογραφικό για σένα, έχεις την δυνατότητα να προσαρμόσεις κάθε στοιχείο σχεδίασης, όπως την μορφή της γραμματοσειράς, το χρώμα της, καθώς και να προσθέσεις το δικό σου κείμενο.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στα πρότυπα, απλώς κάνε κλικ στο μενού “Αρχείο” και στη συνέχεια, επίλεξε “Νέο”. Στη γραμμή αναζήτησης, πληκτρολόγησε “βιογραφικό” για να δεις την λίστα με όλα τα διαθέσιμα πρότυπα. Διάλεξε το πρότυπο που σου ταιριάζει περισσότερο και στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία”.

biografiko word odigos 1 - βιογραφικό word

Εναλλακτικά, έχεις την δυνατότητα να αναζητήσεις online “πρότυπα βιογραφικού σε μορφή Word”, τα οποία μπορείς να επεξεργαστείς στον υπολογιστή σου, επιλέγοντας την επιλογή “Λήψη” και ανοίγωντας τα σαν να είναι έγγραφο στο Word.

Βήμα 2: Εξατομίκευση του προτύπου Word

Αφού επιλέξεις το κατάλληλο πρότυπο για σένα, ήρθε η ώρα να το εξατομικεύσεις για να αναδείξεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. Ξεκίνησε αντικαθιστώντας το υπάρχον κείμενο συμπληρώνοντας τα δικά σου στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δώσε προσοχή στο πεδίο για την διεύθυνσή σου! Είναι καλύτερο να συμπληρώσεις την ευρύτερη περιοχή και πόλη/χώρα αντί για την πλήρη διεύθυνση του σπιτιού σου.

Για δύο λόγους:

  • Η πλήρη διεύθυνση σου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον υπεύθυνο προσλήψεων, καθώς θα δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις με βάση την οδό και τον ταχυδρομικό κώδικα. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να περιοριστούν οι πιθανότητές σου για το επόμενο στάδιο της συνέντευξης.

Για παράδειγμα, αν μένεις σε περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα, μπορεί να σε θεωρήσουν αυτόματα ως πιθανό εγκληματία. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι πιθανόν να συμβεί.

  • Όταν η απόσταση του σπιτιού σου από τον τόπο εργασίας είναι μεγάλη, μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό γεγονός απορρίπτοντας την αίτησή σου για την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Στη συνέχεια, προσάρμοσε τις επικεφαλίδες και τα σημεία της λίστας, ώστε να παρουσιάζουν την δική σου εργασιακή εμπειρία και τα προσόντα σου.

Για παράδειγμα, εάν έχεις πτυχίο σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, φρόντισε να το προσθέσεις στη σχετική ενότητα της “Εκπαίδευσης”. Εάν έχεις σχετική εργασιακή εμπειρία, φρόντισε να την αναφέρεις στην ενότητα “Εργασιακή εμπειρία”.

biografiko word odigos 3 - βιογραφικό word

Tip: Απέφυγε να αναφέρεις την ημερομηνία γέννησης και την υπηκοότητά σου.

Γιατί;

  • Με το να αναφέρεις την ημερομηνία γέννησης σου, δίνεις έμφαση στην ηλικία σου και πολύ πιθανόν ο εργοδότης να σε αξιολογήσει με αυτό το κριτήριο παρά με βάση την εργασιακή σου εμπειρία, την εκπαίδευση και τις ικανότητές σου. Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα είναι να πέσεις θύμα ηλικιακών διακρίσεων και να βάλεις “τρικλοποδιά” στον εαυτό σου.
  • Η αναφορά στην υπηκοότητά σου δεν αποτελεί απαραίτητη πληροφορία για την αίτηση σου και μπορεί να δημιουργήσει διακρίσεις και  προκαταλήψεις εις βάρος σου.


Βήμα 3: Προσάρμοσε τη διάταξη και τη μορφοποίηση

Με το Microsoft Word μπορείς να προσαρμόσεις το μέγεθος της γραμματοσειράς, τη γραμματοσειρά και το διάστημα. Επίσης, έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις τις ενότητες ανάλογα με τα προσόντα και την εμπειρία σου.

Για παράδειγμα, εάν έχεις αποκτήσει μια σειρά από σχετικές δεξιότητες, μπορείς να τις συμπεριλάβεις σε μια ξεχωριστή ενότητα ονομάζοντας την “Δεξιότητες”. Στην περίπτωση που διαθέτεις λιγοστή εργασιακή εμπειρία, μπορείς να εστιάσεις στην εκπαίδευσή σου και στα σχετικά μαθήματα ή πιστοποιήσεις που έχεις λάβει.

biografiko word odigos 2 edited - βιογραφικό word

Βήμα 4: Διόρθωσε το βιογραφικό σου

Πριν στείλεις το βιογραφικό σου, φρόντισε να το διορθώσεις διεξοδικά.

Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία, καθώς τα λάθη μπορεί να αποτελέσουν αιτία να σε απορρίψουν οι πιθανοί εργοδότες. Γι’αυτό, έλεγξε για ορθογραφικά λάθη, γραμματικά λάθη και προβλήματα μορφοποίησης. Βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου είναι ευανάγνωστο, έχει επαγγελματική εμφάνιση και απέφυγε τα έντονα χρώματα. 

biografiko word odigos 4 - βιογραφικό word

Βήμα 5: Αποθήκευσε και υπέβαλε το βιογραφικό σου

Αφού ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου και το διορθώσεις, είσαι έτοιμος/η να το αποθηκεύσεις και να το στείλεις στον πιθανό εργοδότη. Στο Word, μπορείς να αποθηκεύσεις το βιογραφικό σου κάνοντας κλικ στο μενού “Αρχείο” και επιλέγοντας “Αποθήκευση ως”.

Δώσε στο βιογραφικό σου ένα περιγραφικό όνομα αρχείου, όπως “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βιογραφικό” ή “Name Surname CV” (αν είναι στα Αγγλικά) και, στη συνέχεια, επίλεξε να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου.

Τώρα που έχεις φτιάξει το βιογραφικό σου, άραγε, είσαι έτοιμος/η να κάνεις αίτηση για θέσεις εργασίας;

Η δημιουργία βιογραφικού στο Microsoft Word πιστεύεις θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό;

Δωρεάν πρότυπα βιογραφικών Word: Αξίζουν τελικά τον κόπο;

Αν και τα πρότυπα βιογραφικών που προσφέρει το Microsoft Word δημιουργούνται σχετικά εύκολα (αν είσαι εξοικειωμένος με το εργαλείο) και δεν σε επιβαρύνουν με κάποιο κόστος, προκύπτει το εξής ερώτημα.

Μπορεί όντως ένα βιογραφικό που δημιούργησες στο Word να σε οδηγήσει στην επιθυμητή θέση εργασίας;

Δυστυχώς, χιλιάδες άτομα επιλέγουν να φτιάξουν το βιογραφικό τους με το Word με αποτέλεσμα το δωρεάν βιογραφικό σου να σου κοστίσει “ακριβά”, αφού δεν θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις και κατά 99.99% δεν θα μπορέσεις να κερδίσεις την θέση εργασίας που επιδιώκεις. 

Η σύνταξη βιογραφικου Word μπορεί όντως να αποτελεί βολική λύση για πολλούς από εμάς, αλλά έρχεται με αρκετά μειονεκτήματα.

10 μειονεκτήματα στην επεξεργασία βιογραφικού Word

1. Κοινότυπη εμφάνιση: Δεδομένου ότι αυτά τα πρότυπα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Ως αποτέλεσμα, το βιογραφικό σου μπορεί να μοιάζει παρόμοιο με χιλιάδες άλλα (αν όχι εκατομμύρια!!!), χωρίς μια μοναδική και ξεχωριστή μορφή.

2. Ζητήματα μορφοποίησης: Όταν επεξεργάζεσαι ένα πρότυπο, είναι εύκολο να τροποποιηθεί λάθος η μορφοποίηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασυνέπειες στα μεγέθη γραμματοσειράς, τα κενά ή την ευθυγράμμιση, γεγονός που μπορεί να κάνει το βιογραφικό σου να φαίνεται αντιεπαγγελματικό.

3. Δυσκολία προσαρμογής: Τα αποτελεσματικά βιογραφικά πρέπει να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Τα δωρεάν πρότυπα συχνά προωθούν μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή του βιογραφικού σου για κάθε αίτηση.

4. Περιορισμένες ενότητες: Ορισμένα δωρεάν πρότυπα ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν ενότητες που χρειάζεσαι ή μπορεί να περιλαμβάνουν ενότητες που δεν χρειάζεσαι. Η τροποποίηση αυτών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

5. Ζητήματα συμβατότητας: Εάν κατεβάσεις πρότυπο βιογραφικού Word δωρεάν από το διαδίκτυο και πας να το ανοίξεις με τον υπολογιστή σου, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα συμβατότητας. Διαφορετικές εκδόσεις του Microsoft Word ή άλλου λογισμικού ενδέχεται να μην αποδίδουν σωστά το βιογραφικό σου, οδηγώντας σε προβλήματα μορφοποίησης. Σε κάθε περίπτωση στέλνουμε το βιογραφικό μας σε μορφή PDF, όχι Word.

6. Περιορισμένες μορφές αρχείων: Προσοχή!!! Σε περίπτωση που δεν διάβασες προσεκτικά το Νο.5, τα δωρεάν πρότυπα στο Word συνήθως αποθηκεύονται σε μορφή .docx. Τα συστήματα αίτησης εργασίας προτιμούν τα PDF, επομένως πρέπει να χρειαστεί να μετατρέψεις το βιογραφικό σου σε PDF, προτού το στείλεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σχετικά με τη μορφοποίηση.

7. Παλαιομοδίτικη Μορφή: Τα δωρεάν πρότυπα βιογραφικών δεν αντανακλούν πάντα τις τελευταίες τάσεις στον σχεδιασμό βιογραφικού. Η χρήση ενός ξεπερασμένου προτύπου μπορεί να καταστήσει το βιογραφικό σου λιγότερο μοντέρνο και ελκυστικό.

8. Χρονοβόρο: Αν και η επεξεργασία ενός προτύπου είναι πιο γρήγορη από την δημιουργία ενός βιογραφικού από το μηδέν, μπορεί να απαιτήσει παρ’ όλα αυτά πολύ χρόνο, ειδικά αν πρέπει να κάνεις σημαντικές αλλαγές για να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου.

9. Ασυνέπεια στην εμφάνιση (Branding): Εάν χρησιμοποιείς το βιογραφικό σου ως μέρος του προσωπικού σου brand, οι περιορισμοί των δωρεάν προτύπων μπορεί να δυσκολέψουν τη δυνατότητά σου να διατηρήσεις μια συνεκτική προσωπική επαγγελματική εικόνα στα διάφορα έγγραφα και πλατφόρμες.

10. Έλλειψη Δημιουργικότητας: Ένα βιογραφικό είναι η ευκαιρία σου να παρουσιάσεις τη δημιουργικότητά σου και τις μοναδικές σου δεξιότητες. Τα δωρεάν πρότυπα μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά σου να δημιουργήσεις ένα έγγραφο που να είναι οπτικά ελκυστικό και ξεχωριστό. Τουλάχιστον δεν είναι εύκολο…

Εναλλακτικές επιλογές: Αν όχι “Word”, τότε τι;

Για να ξεπεράσεις τα μειονεκτήματα του Microsoft Word, είναι καλύτερο να επενδύσεις σε ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο πρότυπο βιογραφικού ή να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό από το μηδέν με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία.

Αυτό θα σου προσφέρει περισσότερο έλεγχο στον σχεδιασμό και το περιεχόμενο, βοηθώντας στην δημιουργία ενός βιογραφικού που πραγματικά ξεχωρίζει στα μάτια των πιθανών εργοδοτών/ recruiters.

Ωστόσο, υπάρχει λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Η LeadCompass, ως γραφείο σύνταξης βιογραφικών, μπορούμε να σε βοηθήσουν στην δημιουργία ενός εντυπωσιακού βιογραφικού για να αποκτήσεις την θέση εργασίας που επιθυμείς.

Διαθέτουμε εκατοντάδες επαγγελματικά πρότυπα βιογραφικών σε συμφέρουσες τιμές και προσφέρουμε ένα εύρος υπηρεσιών που έχουν οδηγήσει τους πελάτες μας στην πρόσληψή τους σε θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες 30+ χώρες του εξωτερικού.

Ναι, είναι αλήθεια!
Δες ιστορίες επιτυχίας εδώ!

Τελικές σκέψεις…

Η επιλογή ενός προτύπου βιογραφικού Word, ναι μεν έχει κάποια πλεονεκτήματα, όπως η ευκολία δημιουργίας του και το μηδενικό κόστος, αλλά διαθέτει μια πληθώρα μειονεκτημάτων που αφορούν τόσο την μορφή, όσο και την εμφάνιση, την προσαρμογή, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού βιογραφικού.

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η δυσκολία στο να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, καθώς ένα παρόμοιο βιογραφικό, δύσκολα θα κάνει εντύπωση σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 

Μην ξεχνάς πως το βιογραφικό σου αποτελεί την πρώτη εντύπωση που θα κάνεις στους εργοδότες, οπότε η επένδυση σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο βιογραφικό, αναδεικνύει την σοβαρότητά σου και το ενδιαφέρον σου για τη θέση εργασίας.

Βέβαια η απόφαση είναι πάντα δική σου.

Ζύγισε τα και δες τι θα σε φέρει πιο κοντά στο επόμενο βήμα της συνέντευξης.

* Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από την Ιφιγένεια Μαρκάκη *

Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση