Τον τελευταίο χρόνο μίλησα με πολλούς παλιούς συμφοιτητές οι οποίοι απασχολούνται ήδη σε κάποια θέση εργασίας ή μόλις έχουν ξεκινήσει το επαγγελματικό τους «ταξίδι». Αρκετοί από αυτούς (αν όχι σχεδόν όλοι) ψάχνουν την ιδανική δουλειά. Προσπαθούν δηλαδή να χτίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ζωή τους επαγγελματικά και να χαράξουν ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην καριέρα που τους αξίζει.
Θα προσπαθήσω λοιπόν με όλα όσα έχω ακούσει αυτά τα χρόνια, να κάνω μια μικρή ανασκόπηση και να ταξιδέψω πίσω στον εικοσάχρονο εαυτό μου. Τι πρακτικές συμβουλές θα μου έδινα; Πάμε να δούμε τις 5+1 συμβουλές καριέρας που είναι καλό να ακολουθεί ένας 20-χρονος φοιτητής:
Πιες καφέ…δημιουργικά.
Συνδύασε την πολυσύχναστη αυτή έξοδο με τους φίλους σου με ένα σκοπό – στόχο κάθε φορά. Επένδυσε λίγο χρόνο με τους συμφοιτητές σου καλλιεργώντας τις σχέσεις σας γιατί δεν ξέρεις πως θα διασταυρωθούν οι δρόμοι σας στο μέλλον. Ευχαρίστησε κάποιο πρόσωπο που σε στήριξε έμπρακτα σε μια δύσκολη στιγμή σου και δείξε του πόσο ευγνώμων είσαι. Επιπλέον, συζήτησε για επιχειρηματικές ιδέες που κάνουν ατελείωτες βόλτες στο μυαλό σου. Που ξέρεις; Μπορεί να βρεις πρόωρα το υπόλοιπο επιχειρηματικό σου “μισό”.
Οι αποφάσεις που παίρνεις θα είναι αποκλειστικά δικές σου.
Ποτέ μην αφήσεις κάποιο άλλο άτομο να πάρει σημαντικές αποφάσεις για εσένα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά άτομα που ενδιαφέρονται για εσένα και τη μετέπειτα προσωπική ή επαγγελματική εξέλιξη σου. Ωστόσο, εσύ γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τι χρειάζεσαι περισσότερο. Πάρε το χρόνο σου για να κάνεις μια ολοκληρωμένη έρευνα για αυτό που σε προβληματίζει, αξιολόγησε τα ευρήματα σου και δημιούργησε τις εναλλακτικές επιλογές σου. Πάντα είναι καλό να έχεις και ένα Plan B σε κάθε απόφαση σου.
Κοιμήσου…θετικά!
Σκέψου πριν κοιμηθείς, 3 θετικά πράγματα που έκανες σήμερα. Ακόμη και μικρά να είναι, θυμήσου ότι κάτι τέτοιες λεπτομέρειες και μικρές στιγμές κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας ή στη ζωή κάποιου άλλου.
Δημιούργησε ένα περιβάλλον στήριξης και εξέλιξης.
Περικύκλωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά τον εαυτό σου με άτομα που σε ενθαρρύνουν προσωπικά και θα σε στηρίζουν για να πραγματοποιήσεις το πλάνο καριέρας σου. Οποιοδήποτε άλλο άτομο ίσως να στραγγίζει την πολύτιμη ενέργεια σου ή ακόμα να αποτελεί έναν συνεχή αντιπερισπασμό για εσένα.
Διεύρυνε τη «ζώνη ασφαλείας» σου.
Πολλές φορές δεν κάνουμε το παραπάνω βήμα σε κάτι που μας αρέσει και θεωρούμε σημαντικό λόγω του φόβου που έχουμε και του συναισθήματος ανασφάλειας που θα επακολουθήσει. Πέρασε λοιπόν τα όρια σου. Μη φοβάσαι να κάνεις παρουσίαση μπροστά στο κοινό, να κάνεις μια «ανόητη» ερώτηση στον καθηγητή στο αμφιθέατρο που θα αλλάξει με την απάντηση του όλη τη κοσμοθεωρία σου. Άσε τις ντροπές ή τον εγωισμό στην άκρη και ξεκίνα να γνωρίζεις αξιοθαύμαστα άτομα που είναι καλύτερα σε κάτι που εσύ δεν είσαι και επιθυμείς να γίνεις. Σταμάτα επομένως να περπατάς μόνο σε ένα προκαθορισμένο κύκλο – ζώνη ασφαλείας γύρω από εσένα και προκάλεσε τον εαυτό σου καθημερινά με νέες εμπειρίες.
(+1) Bonus Συμβουλή: Ο Εθελοντισμός «πληρώνει» με εμπειρίες!
Ακόμη και σήμερα, διαπιστώνω ότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι νέοι πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός για την μετέπειτα εξέλιξη τους. Ο υπεύθυνος εθελοντισμός πραγματικά μπορεί να σου δώσει πολύ μεγάλη επαγγελματική εμπειρία. Μπορείς να αναπτύξεις ως φοιτητής πολλές κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) τις οποίες έχει ανάγκη ο επικείμενος εργοδότης που θα συναντήσεις στην επόμενη συνέντευξη σου. Γι’αυτό άνοιξε τους ορίζοντες σου και σταμάτα να είσαι υπερβολικά καχύποπτος με όλα. Μην ξεχνάς ότι ο εθελοντισμός είναι μια ενότητα του βιογραφικού σου.
Στα φοιτητικά σου χρόνια χτίζεις το βιογραφικό σου. Ως απόφοιτος το «πουλάς» για μια θέση εργασίας.
Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι νέοι νομίζουν ότι πρώτα πρέπει να πάρουν το πτυχίο τους και μετά ξεκινούν να δημιουργούν το βιογραφικό τους και να συλλέγουν εμπειρίες. Λες και όλα πρέπει να έχουν μια λογική ακολουθία. Εσύ, όμως, πρέπει να πράξεις διαφορετικά. Ξεκίνα λοιπόν να σκέφτεσαι πως όλα αυτά μπορεί να έχουν εφαρμογή στη ζωή σου.
Ελπίζω να σου φάνηκαν χρήσιμα τα παραπάνω tips. Υπάρχει κάτι που σε προβλημάτισε παραπάνω; Μοιράσου το μαζί μας αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω!
Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...
Άσε σχόλιο