Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των εργοδοτών χρησιμοποιούν το Facebook για να περάσουν το πρώτο “screen” (έλεγχο) των προφίλ των δυνητικών υποψηφίων.
Οι εργοδότες ελέγχουν το Facebook για ένα λόγο: για να δουν ποιος πραγματικά είσαι. Το LinkedIn είναι ένα σπουδαίο μέσο να χτίσεις το επαγγελματικό σου προφίλ, αλλά δείχνει ποιος πραγματικά είσαι; To Facebook, καλώς ή κακώς, μπορεί να επηρεάσει τους εργοδότες για το αν είσαι ισορροπημένος υποψήφιος μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής, τι είδους ενδιαφέροντα έχεις και αν πρέπει να σου δώσουν μια συνέντευξη μαζί τους!
Στην υπέρμετρη αυτή προσπάθεια σου να εκτεθείς λίγο παραπάνω, να προβάλλεις τον εαυτό σου και πτυχές της ζωής σου και να φανείς εν τέλει ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, μπορείς κάλλιστα με τους παρακάτω 5 τρόπους να χάσεις τη δουλειά των ονείρων σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!!!
Είσαι έτοιμος; Πάμε να τους δούμε…
1. Χρήση κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email)
Πρoτού καν εισέλθεις στο προσωπικό σου λογαριασμό, σου ζητείται να βάλεις το email και τον κωδικό σου. Έλα όμως που πρέπει να προσέξεις πολύ για το ποιο email θα βάλεις κατά την εγγραφή σου στο Facebook. Χρησιμοποιώντας το ίδιο email για όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας σκοπούς, μπορεί να κάνει παραπάνω κακό απ΄ότι καλό σε εμάς. Όταν κάνεις αίτηση για μια θέση εργασίας, αρκετές επιχειρήσεις (τουλάχιστον στο εξωτερικό) χρησιμοποιούν ένα plug-in που ονομάζεται ‘Rapportive’. Αυτό το λογισμικό εξάγει όλα τα δεδομένα που έχεις σε όλους τους κοινωνικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείς το ίδιο email id ανεξάρτητα αν μπορεί να έχεις τσεκάρει ότι πεδίο “Privacy” υπάρχει. Άρα, τι κρατάμε; Άλλο email για το facebook και άλλο για τα επαγγελματικά μας και τις αιτήσεις που κάνουμε.
2. Δημοσίευση “όμορφων” posts για την εργασιακή σου ζωή.
Κάνοντας posts που σχολιάζουν αρνητικά τη δουλειά μας, το εργασιακό μας περιβάλλον και εκφράζουν ό,τι παράπονα μπορεί να έχουμε, μόνο καλό δε το λες. Το λεγόμενο “social media drama” δεν προδιαθέτει θετικά κανένα εργοδότη. Συγκρατήσου και μην σχολιάζεις αρνητικά τους συναδέλφους, αφεντικό ή εταιρία σου (πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών σου) και ακόμα και αν το δίκαιο είναι με το μέρος σου.
3. Πρόσβαση σε όλους… Όλα public!
Μην δίνεις πρόσβαση σε όλους τους χρήστες του Facebook ή ακόμα σε όλους τους “Friends” σου να δουν ό,τι δημοσιεύεις στον “τοίχο” σου. Προσπάθησε να ρυθμίσεις τα “Privacy Settings” δημιουργώντας μικρές λίστες από φίλους, συναδέλφους, στενούς φίλους και οικογενειακούς κύκλους. Έτσι, θα μοιράζεσαι τα posts σου με συγκεκριμένα άτομα, δεν θα είναι ο λογαριασμός σου ανοιχτός για όλους και θα αποφεύγεις πολλές παρεξηγήσεις ή άλλες καταστάσεις. Καλό είναι να αποφεύγεις άρα δημόσιες συζητήσεις περί πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων ευαίσθητων θεμάτων γιατί θα σου “κοστίσει ακριβά” το επόμενο “Job application” ή την ήδη υπάρχουσα θέση που έχεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις τις “Ρυθμίσεις” σου και να μην βλέπουν όλοι οτιδήποτε περιεχόμενο είσαι εσύ με “Tag”.
4. Προσθήκη του αφεντικού σου ως φιλαράκι (Facebook Friends)
Μπορεί να ακούγεται σχεδόν τέλειο να κάνω “add” το αφεντικό μου από τη δουλειά, ωστόσο μετά από λίγο καιρό ενδεχομένως να καταλάβεις το λάθος σου. Πολλές φορές, κάποια άτομα τείνουν να σχολιάζουν έμμεσα και “ανώνυμα” κάποια κατάσταση ή συμβάν που βίωσαν εκείνη τη μέρα στη δουλειά και “ιντριγκάρουν” τους “Friends” να πουν και αυτοί την άποψη τους με ένα comment από κάτω, ώστε να μάθουν παραπάνω. Εκεί είναι που ο Friend “Μr. Boss” μπαίνει στη συζήτηση και εσύ πέφτεις από τα σύννεφα γιατί είχες ξεχάσει τη “Φιλία” που συνάψατε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πράγματα απλά παίρνουν το δρόμο τους. FIREDDDD!!!
5. Ανέβασμα φευγάτης φωτογραφίας profile
Μπορεί να είναι αστείο όταν η φωτογραφία σου δείχνει τη νεανικότητα σου, τη “φοιτητική” σου ξεχασμένη προσωπικότητα και το” fun loving nature ” σου, αλλά δεν αναδεικνύει την επαγγελματική σου εικόνα. Μια οποιαδήποτε χαμηλής ποιότητας φωτογραφία σίγουρα δε σε βοηθάει να “περάσεις” τη σωστή εικόνα στο μελλοντικό σου εργοδότη. Οπότε, λίγο παραπάνω προσοχή εδώ. Σε κάθε upload, ένα βήμα πίσω για να το σκεφτείς ξανά.
TO CONCLUDE
Αν λειτουργείς στρατηγικά τότε social media όπως το Facebook μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλά εργαλεία δικτύωσης. Το Facebook μπορεί να απογειώσει την καριέρα σου ή να την “τρακάρει” στην πρώτη λάθος στροφή που θα πάρεις επικοινωνιακά. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να έχεις επίγνωση για τους 5 παραπάνω τρόπους που μπορούν να βάλουν αρκετά εμπόδια στην επαγγελματική σου πορεία αν δεν τους προσέξεις όσο πρέπει.
Συνέχισε να διαβάζεις:
Χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνεις το ιδανικό επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn.
Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...
Άσε σχόλιο