Εργασία Ανηλίκου: Μπορώ να δουλέψω κάτω των 18;

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Στο παρόν άρθρο θα συζητήσουμε ό,τι ισχύει για την εργασία ανηλίκου.

Φτάνοντας κοντά στην εφηβεία βλέπεις τα πάντα γύρω σου να αλλάζουν. Γίνεσαι σχεδόν ενήλικας. Από τη μία θες να κάνεις ό,τι κάνουν οι “μεγάλοι”, αλλά είσαι και λίγο παιδί. Η μεγαλύτερη, όμως, ανάγκη που νιώθεις είναι η ανάγκη για ανεξαρτησία και αυτονομία. Ψάχνεις να βρεις τρόπους να βγάζεις τα δικά σου χρήματα για να μη σου κάνει “κουμάντο” κανείς. Σε αυτό το στάδιο της ζωής σου, που νομίζεις ότι οι δυνάμεις σου δε θα σε εγκαταλείψουν ποτέ, πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις όλα – και εν μέρει έχεις δίκιο. Μπορείς να εργάζεσαι 20 ώρες σερί μετά από ξενύχτι και να πας κατευθείαν σχολείο!

Καθώς βρίσκεσαι στην αρχή της καριέρας σου και έχεις τις πρώτες σου επαφές με κάποιον χώρο εργασίας είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερωθείς για τα δικαιώματά σου! Μπορείς τελικά να εργαστείς σε αυτή την καφετέρια που αράζεις με φίλους; Τι ακριβώς είναι η ασφάλεια που έχεις ακούσει και λένε; Πόσες ώρες χρειάζεται να εργαστείς (όχι πόσες μπορείς, πόσες χρειάζεται!). Από ποια ηλικία μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι;

Είναι σημαντικό να γνωρίσεις τους νόμους που ισχύουν για την Προστασία Ανηλίκων κατά την Απασχόληση (Νόμος 3850/2010)

Για να μη διαβάσεις εσύ όλα αυτά τα άρθρα, το κάναμε εμείς και μαζέψαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις, όταν θες να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία! Για λόγους ευκολίας θα επισημάνουμε ότι:

  • Ανήλικος/η θεωρείσαι όταν ΔΕΝ έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου
  • Έφηβος/η θεωρείσαι όταν έχεις συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας σου αλλά όχι το 18ο (μεταξύ 15 – 18 ετών)

Από πότε μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα βήματα της καριέρας σου;

Από την ημέρα συμπλήρωσης του 15ου έτους της ζωής σου μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι νόμιμα στην Ελλάδα. Όταν δεν έχει συμπληρωθεί το 15ο έτος οι νόμοι στην Ελλάδα απαγορεύουν κάθε μορφή εργασίας.

Η μόνη εξαίρεση που υπάρχει στην ηλικία αυτή είναι στα καλλιτεχνικά πνεύματα. Συγκεκριμένα, μπορείς να απασχοληθείς αν δεν έχεις συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας σου σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, εγγραφές σε βίντεο, κινηματογραφικές λήψεις, καθώς και στο modeling. Η προϋπόθεση σε αυτά είναι να μη βλάπτεται η σωματική και ψυχική σου υγεία! Μπορείς να πάρεις μέρος σε όλα τα παραπάνω αλλά όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών και πάντα με τη συναίνεση του προσώπου που έχει την επιμέλειά σου.

Εργασία ανηλίκου: Πόσες ώρες μπορείς να εργαστείς; Μπορείς να εργαστείς όλες τις ώρες της ημέρας;

Επειδή στη LeadCompass μας αρέσουν τα δεδομένα και θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι:

Στην εξαίρεση που αναφέρθηκε παραπάνω για παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών ισχύουν οι παρακάτω νόμιμες ώρες εργασίας την ημέρα:

  • Από 3 – 6 ετών = 2 ώρες την ημέρα
  • Από 6 – 11 ετών = 3 ώρες την ημέρα
  • Από 11 – 13 ετών = 4 ώρες την ημέρα
  • Από 13 – 15 ετών = 5 ώρες την ημέρα

Αν είσαι στην ηλικία των 15 – 16 ετών ή αν ακόμη φοιτάς σε γυμνάσιο, λύκειο ή κάθε τύπου τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό τομέα, μπορείς να εργάζεσαι μέχρι 6 ώρες την ημέρα και έως 30 ώρες την εβδομάδα.

Στην ηλικία των 17 – 18 ετών οι ώρες εργασίας είναι σαν των ενηλίκων, καθώς είναι 8 ώρες την ημέρα έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες δικαιούσαι ανάπαυση δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών ωρών μέχρι την επόμενη βάρδιά σου. Πρακτικά, αν είσαι 16 ετών και εργάζεσαι 13:00-19:00 τη μία μέρα, τότε την επόμενη μέρα δε μπορείς να ξεκινήσεις εργασία πριν τις 07:00 το πρωί.

Αν εργάζεσαι παράλληλα με τη φοίτησή σου σε γυμνάσιο/λύκειο ή κάθε τύπου τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο, το ωράριο απασχόλησής σου χρειάζεται να αρχίζει ή να λήγει δύο (2) τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα. Όταν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας σου υπερβαίνει τις 4,5 ώρες, δικαιούσαι διάλειμμα 30 τουλάχιστον συνεχόμενων λεπτών.

Αν εργάζεσαι σε κάποια επιχείρηση ως πρακτική άσκηση ή μαθητεία ο χρόνος της εργασίας σου με το χρόνο της πρακτικής συνυπολογίζονται. Αν κάνεις δηλαδή τρεις (3) ώρες πρακτική την ημέρα, μπορείς να εργαστείς στον ίδιο ή άλλο εργοδότη ακόμη τρεις (3) ώρες, εφόσον τηρούνται όσα αναφέρθηκαν παραπάνω!

Σε περίπτωση που απασχολείσαι από περισσότερους από έναν εργοδότες, οι ημέρες εργασίας και οι ώρες εργασίας υπολογίζονται αθροιστικά.

Όσον αφορά τις ώρες εργασίας ανηλίκων, απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία. Νυχτερινή εργασία ορίζεται η εργασία από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί. Επίσης δεν επιτρέπεται, να απασχοληθείς σε κέντρα διασκέδασης στα οποία προσφέρονται κυρίως οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση. (Μπορείς να συνεχίσεις να πηγαίνεις για καφέ και να τραβάς stories με την παρέα!)

Απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση των ανηλίκων σε κάθε περίπτωση- η απασχόληση, δηλαδή, για περισσότερες ώρες από αυτές που αναγράφουμε παραπάνω.

Δικαιούσαι άδεια; 

Δικαιούσαι κανονική άδεια από την εργασία σου κατά την περίοδο των θερινών σχολικών διακοπών σε συνεχόμενες ημέρες. Το μισό της κανονικής σου άδειας μπορείς να το ζητήσεις από τον εργοδότη σου και να το πάρεις τμηματικά και σε άλλες χρονικές περιόδους.

Αν ανήκεις στην κατηγορία που εργάζεσαι και συγχρόνως φοιτάς σε κρατικά αναγνωρισμένη σχολή, τότε για τη συμμετοχή σου στις εξετάσεις δικαιούσαι άδεια δύο (2) ημερών – συνεχόμενη ή τμηματική – για κάθε ημέρα των εξετάσεων. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να παραδώσεις στον εργοδότη τη σχετική βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις. Οι άδειες αυτές δεν πληρώνονται από τον εργοδότη αλλά από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Εργασία κάτω των 18: Χρειάζεται να έχεις κάποια έγγραφα;

Πριν την έναρξη της απασχόλησης χρειάζεται να έχει εκδοθεί βιβλιάριο εργασίας. Η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη αλλά όχι δύσκολη. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να την παραβλέψεις!

Αρχικά, ο εργοδότης που προτίθεται να σε απασχολήσει θα σου δώσει μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου N.1599 που θα αναφέρει την ειδικότητα και αναλυτικά τα καθήκοντά σου. Επίσης, θα αναφέρεται ότι δε θα απασχοληθείς σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση χρειάζεται να πας στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ και να κάνεις την αίτηση για να εκδοθεί το βιβλιάριό σου καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Τέλος, με το βιβλιάριο αυτό αθεώρητο και με ένα παραπεμπτικό για δημόσιο νοσοκομείο ή για το ΙΚΑ, χρειάζεται να πας για εξετάσεις. Από εκεί θα λάβεις την τελική σφραγίδα για το βιβλιάριο, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες η πρόσληψή σου.

Προσοχή! Το βιβλιάριο ανηλίκου ισχύει μόνο για τον εργοδότη που σου έχει κάνει την αρχική υπεύθυνη δήλωση και μόνο για την εργασία που αναγράφεται! Η θεώρηση των γιατρών του δημόσιου φορέα ισχύει για ένα έτος.

Τι μισθό δικαιούσαι αν είσαι ανήλικος;

Όπως θα μάθεις και αργότερα στη ζωή σου, η διαδικασία του μισθού είναι μια διαπραγμάτευση! Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που εργάζεσαι ως ανήλικος που δεν υπάρχει προϋπηρεσία και συνήθως οι θέσεις εργασίας που θες να απασχοληθείς δεν απαιτούν κάποια εξειδίκευση. Από το νόμο ορίζεται ότι οι ανήλικοι/ες εργαζόμενοι/ες αμείβονται με βάση το κατώτατο τουλάχιστον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπεται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε αναλογία με τις ώρες απασχόλησης.

Ίσως, η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω να φαίνεται περίπλοκη αλλά θα σου εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα, που από το νόμο δικαιούσαι.

Μπορεί να σου φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι. Η εργασία και κάθε διαδικασία που μαθαίνεις θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου και στα όνειρά σου!

Ξεκινάς και χτίζεις το βιογραφικό σου. Μαθαίνεις τα γνωστά μεταβιβάσιμα soft skills, δηλαδή όλες αυτές τις προσωπικές δεξιότητες που μπορείς να μεταφέρεις από τη μία εργασία στην άλλη χωρίς να σχετίζεται με το αντικείμενο εργασίας. Για παράδειγμα η εργασία σε μια καφετέρια σου μαθαίνει να ακολουθείς διαδικασίες, επικοινωνία, εξυπηρέτηση πελατών, συμμετοχή σε ομάδες και άλλα πολλά χαρακτηριστικά που θα συναντήσεις σε πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα διεκδικήσεις και μετέπειτα στη ζωή σου!

Αν είσαι κάτω από 18 ετών και δεν έχεις μιλήσει ακόμη με κάποιον εργοδότη ή εργοδότρια, αλλά παρόλα αυτά θες να βρεις εργασία μπορείς να επενδύσεις σε ένα όμορφο βιογραφικό σημείωμα (βρες εδώ πρότυπα έτοιμων βιογραφικών), να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη εργασίας και να μάθεις τα δυνατά σημεία σου που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις!

Διευκρίνιση: Ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄ «Προστασία ανηλίκων κατά την απασχόληση» του Ν. 3850/2010 ανήκει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Έχεις περισσότερες απορίες άφησε το σχόλιο σου από κάτω ή επικοινώνησε μαζί μας στο info@leadcompass.gr  – 2313068480.
Αν ψάχνεις εργασία και θέλεις να σου ετοιμάσουμε το βιογραφικό σου,
ζήτα προσφορά από εδώ!

Συνέχισε να διαβάζεις:
Μητρότητα και Εργασία: Οδηγός δικαιωμάτων για τη γυναίκα εργαζόμενη.

8fccf89faee051a18016848a5193e6fc?s=150&d=robohash&r=g - εργασία ανηλίκου

Η Ραφαέλα είναι κάτοχος MSc στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί σε θέσεις πωλήσεων, εξυπηρέτησης πελατών, HR και επικοινωνίας.

Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και με την ενημέρωση και ενδυνάμωση των γυναικών.

Της αρέσει να διαβάζει άρθρα, έρευνες και βιβλία, να ενημερώνεται και να γράφει για όσα την ενθουσιάζουν!

Στόχος της είναι ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να γνωρίσει τις αξίες του, να γνωρίσει τα δικαιώματά του, να πιστέψει στον εαυτό του και να βρει μια εργασία που στο τέλος κάθε μέρας θα τον κάνει να χαμογελά!

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

37 Απαντήσεις

        1. Σύμφωνα με το ελληνικό εργατικό δίκαιο, οι νέοι που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 15 ετών δεν επιτρέπεται να εργάζονται. Ως εκ τούτου, αν είστε 15 ετών και δεν έχετε ακόμα κλείσει τα γενέθλιά σας, δεν μπορείτε να εργαστείτε σε καφετέρια ή οποιοδήποτε άλλο μέρος. Αναμένετε να συμπληρώσετε την ηλικία των 15 ετών πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, και ακόμα και τότε, θα χρειαστεί να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που προβλέπονται από το εργατικό νομοθετικό πλαίσιο για εργασία εφήβων.

    1. Καλησπέρα σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και καταστήματα λιανικής της περιοχής σας ώστε να μάθετε τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία στο διαδίκτυο σε job portals που δημοσιεύουν αγγελίες, σε websites εταιρειών, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης νέων και μέσω δικτύωσης με φίλους, οικογένεια και δασκάλους. Θυμηθείτε να ελέγχετε τις προϋποθέσεις ηλικίας για κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.

  1. Καλησπέρα σας ονομάζομαι Αικατερίνη ειμαι 17 ετών και θα ηθελα να δουλέψω σε ξενοδοχείο έως καμαριέρα στην κρητη ειμαι απο Θεσσαλονίκη! και ψαχνω δουλεια εκει μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε παρακαλώ..

    1. Καλησπέρα σας. Μπορείτε να ψάξετε σε job portals που δημοσιεύουν αγγελίες (π.χ. jooble, indeed skywalker κ.α.) και να επικοινωνήσετε με ξενοδοχεία της Κρήτης στην περιοχή που σας ενδιαφέρει ώστε να μάθετε τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες.

    1. Σύμφωνα με το ελληνικό εργατικό δίκαιο, η εργασία είναι απαγορευμένη για άτομα κάτω των 15 ετών. Μπορείτε να εξετάσετε την εργασία ως εθελοντής σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που είναι εναρμονισμένες με την ηλικία σας και την εκπαίδευσή σας. Για περισσότερα μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον εργατολόγο.

    1. Καλησπέρα σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και καταστήματα λιανικής της περιοχής σας ώστε να μάθετε τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία στο διαδίκτυο σε job portals που δημοσιεύουν αγγελίες, σε websites εταιρειών, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης νέων και μέσω δικτύωσης με φίλους, οικογένεια και δασκάλους. Θυμηθείτε να ελέγχετε τις προϋποθέσεις ηλικίας για κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.

  2. ΕΙΜΑΙ 17,5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΕ ΚΑΜΠΙΓΚ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. ΠΕΡΑΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΛΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΝΗΛΙΚΟΤΗΤΑΣ . ΕΧΩ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΕΠΠΕ . ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ ;

    1. Σύμφωνα με το ελληνικό εργατικό δίκαιο, η εργασία είναι απαγορευμένη για άτομα κάτω των 15 ετών. Μπορείτε να εξετάσετε την εργασία ως εθελοντής σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που είναι εναρμονισμένες με την ηλικία σας και την εκπαίδευσή σας. Για περισσότερα μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον εργατολόγο.

    1. Στην ηλικία των 17 – 18 ετών οι ώρες εργασίας είναι σαν των ενηλίκων, καθώς είναι 8 ώρες την ημέρα έως 40 ώρες την εβδομάδα.
      Προσοχή: Αν εργάζεστε παράλληλα με τη φοίτησή σας σε γυμνάσιο/λύκειο ή κάθε τύπου τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο, το ωράριο απασχόλησής σας χρειάζεται να αρχίζει ή να λήγει δύο (2) τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα.

  3. Είμαι 17 και τα κλείνω τον Ιούλιο όμως θεκω να εργαστώ ως ναργιλεδας σε μαγαζί επειδή γνωρίζω τον τομέα. Ωστόσο ενώ με οποιδήοτε άλλη δουλειά δεν υπάρχει θέμα στη συγκεκριμένη επειδή έχει να κάνει με καπνικά προϊόντα μου είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχω συμπληρώσει τα 18 υπάρχει τρόπος να δουλέψω σε αυτόν τον τομέα η όχι ;

    1. Καλησπέρα σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και καταστήματα λιανικής της περιοχής σας ώστε να μάθετε τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία στο διαδίκτυο σε job portals που δημοσιεύουν αγγελίες, σε websites εταιρειών, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης νέων και μέσω δικτύωσης με φίλους, οικογένεια και δασκάλους. Θυμηθείτε να ελέγχετε τις προϋποθέσεις ηλικίας για κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.

  4. Καλημέρα σας
    Το Σεπτέμβριο κλείνω 16 χρονών.
    Θέλω να δουλέψω τώρα καλοκαίρι.
    Η μάνα μου παίρνει σύνταξη για μένα γιατί έχω χάσει τον πατέρα μου.
    Υπάρχει πρόβλημα ότι παίρνει σύνταξη;
    Μπορεί να την χάσει;
    Ευχαριστώ

  5. Καλησπέρα σας, έχω αναζητήσει στο διαδίκτυο και διαπιστώσει πως όλες οι εργασίες που σχετίζονται με την καμαριέρα χρειάζονται προϋπηρεσία τουλάχιστον 2 χρόνων σε 5στερα, (δεν πιστεύω να κάνουν εξαιρέσεις). Πώς είναι δυνατόν να βρω στην ηλικία που έχω (17);

Αφήστε μια απάντηση