Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το βιογραφικό Europass και γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο αν το χρησιμοποιείς στις αιτήσεις σου για αναζήτηση εργασίας.
Θα συζητήσουμε για το πώς ξεκίνησε, τι είναι, τα υπέρ και τα κατά, καθώς και ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στις μέρες μας, ώστε να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό και να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας.
Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου και θέλεις απλά το τελικό συμπέρασμα, θα σου πούμε εμπειρικά τα εξής:
Με το Europass δεν πας/pass ούτε στην Ευρώπη/Euro ούτε πουθενά αν πραγματικά επιδιώκεις να ξεχωρίσεις από τις υπόλοιπες αιτήσεις και να κερδίσεις μια θέση στο τραπέζι της συνέντευξης.
Σαφώς μπορεί να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις αναλόγως του τομέα στον οποίο βρίσκεται ο καθένας. Οπότε σου προτείνουμε να συνεχίσεις να διαβάζεις και να διαμορφώσεις τη δική σου άποψη.
Έτοιμος/η;
Ας ξεκινήσουμε.
Τι είναι το βιογραφικό Europass;
Αν ψάχνεις για δουλειά στην Ελλάδα ή γενικότερα στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει για το βιογραφικό Europass.
Αυτός ο τύπος βιογραφικού σημειώματος θεωρείται το πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται από όλους τους εργοδότες για να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των προσόντων και εμπειριών σας.
Επομένως, τι ορίζουμε ως Europass CV;
Το βιογραφικό Europass (Europass CV) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικού και η συμπλήρωση του πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής. Δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πώς να κάνεις βιογραφικό: Πλήρης Οδηγός Δημιουργίας Βιογραφικού
Η ιστορία του βιογραφικού σημειώματος Europass
Η ιδέα για το βιογραφικό σημείωμα Europass γεννήθηκε το 2004 με στόχο να διευκολύνει τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να εμφανίζουν τα επαγγελματικά τους προσόντα σε διάφορες χώρες, χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόζουν το τρέχον βιογραφικό τους σημείωμα κάθε φορά που υποβάλλουν αίτηση για εργασία σε άλλη χώρα.
Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2005 και έκτοτε έχει προοριστεί για χρήση από εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Το 2017, μεταφράστηκε και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μια από αυτή είναι και τα Ελληνικά (Ακολουθεί ανάλυση όλης της διαδικασίας δημιουργίας Ελληνικού πρότυπου βιογραφικού Europass παρακάτω).
Αν και ο σκοπός δημιουργίας του ήταν να βοηθήσει τους υποψήφιους από τη μια να αναδείξουν ανέξοδα την εμπειρία τους με ένα απλό πρότυπο βιογραφικού και τους εργοδότες από την άλλη να εξετάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα προφίλ από τις αιτήσεις που λάμβαναν, στις μέρες μας δεν βοηθάει ιδιαίτερα καμία από τις δύο πλευρές:
– οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν οι περισσότερες αιτήσεις είναι σε βιογραφικό Europass και
– οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας μέσα στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν, διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα το ταλαντούχο άτομο που αναζητούν.
Προτού πάμε να δούμε αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα να χρησιμοποιείς βιογραφικό Europass στις μέρες μας, θα σας αναφέρουμε πρώτα πότε αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα μας.
Πότε αποτελεί εξαίρεση και μπορείς να χρησιμοποιήσεις Europass βιογραφικό.
Με πληγώνει που το γράφω, αλλά κάποιοι φορείς συνεχίζουν να ζητούν το βιογραφικό Europass.
Συνεπώς, ως γραφείο σύνταξης βιογραφικών, προτείνουμε το Βιογραφικό Europass, ΜΟΝΟ σε περίπτωση που η θέση εργασίας σχετίζεται με δημόσιους φορείς ή Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που το χρησιμοποιούν ως προϋπόθεση.
Πλεονεκτήματα βιογραφικού Europass
Μπορούμε να απαριθμήσουμε 1 βασικό λόγο, για τον οποίο ένας εργοδότης συνεχίζει να απαιτεί τη χρήση του βιογραφικού Europass σήμερα και έναν ακόμη λόγο που κάποιος υποψήφιος σκέφτεται να επιλέξει το βιογραφικό Europass.
1. To πρότυπο βιογραφικού Europass είναι δωρεάν για τον υποψήφιο.
Το πιο προφανές πλεονέκτημα της χρήσης της μορφής Europass για τους υποψηφίους είναι ότι είναι ένα δωρεάν πρότυπο βιογραφικού. Μέχρι τώρα έχει βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας να το διαλέξουν για οικονομικούς λόγους, ως μια εύκολη λύση, αλλά κάνω θερμή παράκληση σε όλους να αποφύγουν τη χρήση του αν θέλουν να δώσουν σοβαρές πιθανότητες στο βιογραφικό τους να ξεχωρίσει.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνεις το βιογραφικό σου δωρεάν και να μην έχει αυτή τη συνηθισμένη μορφή του Europass.
Όλοι μας το έχουμε στον υπολογιστή μας, αλλά ποτέ δε σκεφτήκαμε ότι παρέχει δικά του πρότυπα βιογραφικών, δωρεάν.
(η αγωνία κορυφώνεται…)
Πήγε το μυαλό σας κάπου; Το βρήκατε;
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να δημιουργήσεις ένα πρότυπο βιογραφικού δωρεάν είναι το να κάνει ένα βιογραφικό Microsoft Word.
Ναι, καλά διαβάσατε.
Προσοχή, όμως.
Οτιδήποτε δωρεάν, στο τέλος κοστίζει.
2. Λόγω συνήθειας, κάποιοι εργοδότες ίσως να το δεχτούν.
Ορισμένοι εργοδότες μπορεί να έχουν συνηθίσει τη μορφή βιογραφικού Europass και ίσως να το προτιμούν ακόμα.
Αλλά, να θυμάσαι το εξής.
Ποτέ, μα ποτέ, δεν απαιτείται βιογραφικό σημείωμα Europass για να υποβάλετε αίτηση για εργασία στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, πολλοί εργοδότες απορρίπτουν ασυνείδητα ή συνειδητά βιογραφικά υποψηφίων που είναι σε μορφή Europass, διότι δεν επένδυσαν πόρους (χρόνο ή χρήμα ή και τα δύο) στο να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν μπροστά στα μάτια του.
Άλλοι το θεωρούν μέχρι και προσβολή και ότι ο υποψήφιος δεν σέβεται το χρόνο του.
Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι υπεύθυνοι προσλήψεων (όχι όλοι) δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ποιότητα ή το σχεδιασμό του βιογραφικού, όσο για άλλους παράγοντες.
Επομένως, είτε λάβουν βιογραφικό Europass είτε κάποιο άλλο πρότυπο βιογραφικού δεν παίζει κανένα ρόλο γι’αυτούς.
Σε μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές, το europass σπάνια προκρίνεται στο δεύτερο γύρο αξιολόγησης (screening).
Σε μικρότερες εταιρείες και πιο παραδοσιακούς κλάδους, ίσως να έχει μια ευκαιρία, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο.
Έχει να κάνει σε τι είδους εργοδότη θα πέσεις.
Το ρισκάρεις;
Ναι;
OK. Παρακάτω σου παραθέτουμε ένα μικρό οδηγό. Περιγράφουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιογραφικού Europass.
Πώς να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό Europass
Προσοχή: Απευθύνεται μόνο για πρότυπα βιογραφικά Europass και όχι για οποιοδήποτε βιογραφικό σε μορφή PDF.
Αν σου διαφύγει αυτή η πληροφορία και ανεβάσεις κάτι άλλο, τότε θα οδηγηθείς σε σφάλμα /error και μια κόκκινη ένδειξη θα εμφανιστεί δεξιά στο κάτω μέρος της οθόνης σου.
Οπότε, αν δεν έχεις ήδη πρότυπο βιογραφικού Europass (συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό πρότυπο Europass, όχι κάποιο άλλο), τότε δεν μπορείς να γλιτώσεις χρόνο και να ανεβούν οι πληροφορίες σου από το υπάρχον βιογραφικό σημείωμα στην πλατφόρμα της Europass και να συμπληρωθούν ως ένα βαθμό αυτόματα.
Ένα βασικό μειονέκτημα εδώ, όσον αφορά το πρότυπο Europass, είναι το γεγονός ότι ακόμα συμπεριλαμβάνει (προαιρετικά) πεδία προς συμπλήρωση που μπορούν να υποβαθμίσουν όλο σου το βιογραφικό σημείωμα αν δεν γνωρίζεις ότι μπορείς και πρέπει να τα παραλείψεις.
Για παράδειγμα, τα πεδία “Ημερομηνία Γέννησης” και “Υπηκοότητα”:
- Δεν υπάρχει λόγος ο εργοδότης σου να γνωρίζει για την ημερομηνία γέννησης και πόσο χρονών είσαι. Είναι σαν να λες στον μελλοντικό εργοδότη σου να σε κρίνει με βάση την ηλικία σου και όχι με βάση την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου. Γιατί να δώσεις ένα λόγο να απορριφθεί το βιογραφικό σου με το “καλημέρα” ;
- Το να αναφέρεις την υπηκοότητάς σου στο βιογραφικό δεν αποτελεί νομική απαίτηση για την αίτηση σου και μπορεί να ανοίξει τις πόρτες των διακρίσεων και των προκαταλήψεων εναντίον σου. RACISM still exists…
Πηγαίνοντας προς τα κάτω, θα δεις ότι υπάρχει και το πεδίο της “Διεύθυνσης”.
Δώσε βάση στο συγκεκριμένο πεδίο για να κοιμάσαι ήσυχα τα βράδια.
Το παρόν πεδίο αποτελεί επίσης μια μεγάλη παγίδα.
Σαφώς και πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε και τον ταχυδρομικό μας κώδικα.
Είναι καλό να αναφέρουμε την ευρύτερη περιοχή και πόλη/χώρα και όχι αναλυτικά την πλήρη διεύθυνση του σπιτιού μας.
Γιατί;
2 λόγοι:
- Μια πλήρης διεύθυνση μπορεί (έστω και ασυνείδητα) να μην επιτρέψει τον διευθυντή προσλήψεων να είναι αντικειμενικός απέναντι σου. Μπορεί να διαμορφώσει διάφορα λανθασμένα συμπεράσματα βάσει της οδού κατοικίας σου ή του ταχυδρομικού κώδικα και να βλάψει έτσι τις πιθανότητές σου να κληθείς για συνέντευξη.
Πχ αν ζεις σε περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα, τότε είσαι και εσύ εγκληματίας. Κουλό; Και όμως αλήθεια. - Αν δεν είσαι ντόπιος ή τέλος πάντων κοντά στο χώρο εργασίας, τότε ίσως να θεωρηθεί αρνητική η μεγάλη απόσταση από το σπίτι σου στην εταιρεία.
Οπότε, keep it simple.
Σωστά παραδείγματα:
- “Athens, Greece” (για τα Αγγλικά CV).
- “Πυλαία, Θεσσαλονίκη” (για Ελληνικά CV)
Πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα συχνά με τον κειμενογράφο.
Εμείς δεν συναντήσαμε κάποιο, την ημέρα της αξιολόγησης του εργαλείου του Europass CV, οπότε ίσως να ήμασταν τυχεροί.
Παρέχει κάποια γρήγορα παραδείγματα για συμπλήρωση καθηκόντων για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις, αλλά προσπάθησε να θυμάσαι ότι αυτά ίσως τα χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης και εκατομμύρια χρήστες με παρόμοιο προφίλ με το δικό σου.
Υπάρχει η επιλογή να συμπληρώσεις τη διεύθυνση κάθε εταιρείας.
Σε παρακαλώ μη το κάνεις. Δεν θέλεις να δεις πώς θα εμφανιστεί αυτόματα στο βιογραφικό σου αργότερα.
Σχετικά με τη γλώσσα θα ήθελα να πω το εξής:
Θα είμαι λακωνικός εδώ.
Αν κάποιος ισχυριστεί ότι ξέρει να μιλάει Αγγλικά καλά, θα φανεί στη συνέντευξη.
Δεν χρειάζεται να το αναλύουμε σε τέτοιο βαθμό στο βιογραφικό μας.
Δεν ωφελεί κανέναν.
Ποια η διαφορά μεταξύ “Επικοινωνίας Λόγου” και “Παραγωγής Λόγου” ;
Πραγματικά πεδία που απλώς σπαταλούν το χώρο του βιογραφικού μας στο τέλος.
Κάποιες προτάσεις του Europass μπορώ να τις χαρακτηρίσω απλά ως αστείες.
Ποιος βάζει ως δεξιότητα το “Internet” στις μέρες μας; 🙂
Επίσης να προσθέσεις πιστοποιητικά και διπλώματα; Γιατί;
Ας μου απαντήσει κάποιος στα comments κάτω.
Μετά από αυτή την ενότητα, όπου είναι και η τελευταία, μας οδηγεί στην παρακάτω σελίδα.
Μετά τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων οδηγήθηκα σε αυτή τη σελίδα που συνοψίζει τα στοιχεία μας ως τώρα.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Έψαξα γύρω στα 20 λεπτά να το βρω. Πραγματικά δεν είναι ορατό και ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει ο χρήστης για να προχωρήσει η διαδικασία.
Είσαι τυχερός ή τυχερή γιατί θα σου δώσω τη λύση για να μην ταλαιπωρηθείς και εσύ όπως εγώ.
Θα δεις πάνω με “ψιλά γράμματα” ότι έχει έναν σύνδεσμο “Δημιουργήστε τώρα το Βιογραφικό σου”.
Πάτα πάνω του για να οδηγηθείς στο επόμενο βήμα.
Το ξέρω είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά μείνε μαζί μου.
Εδώ μπορείς να δεις το τελικό αποτέλεσμα.
Παράδειγμα Βιογραφικού Europass.
Πώς σου φαίνεται;
Σε χαλάει και εσένα κάτι; Ίσως ταυτιστείς με έναν από τους λόγους παρακάτω για να απορρίψεις το βιογραφικό Europass.
Συνέχισε να διαβάζεις.
Μειονεκτήματα Europass: 5 σοβαροί λόγοι να το αποφύγεις.
Αφού σου έδειξα πώς να κάνεις ένα βιογραφικό Europass, εδώ αναφέρω τα συμπεράσματα μου απ’ όλη τη διαδικασία και τις προκλήσεις που αντιμετώπισα στην πορεία.
1. Δεν είναι προσαρμοσμένο σε κάθε αίτηση που κάνεις.
Δεν είναι προσαρμοσμένο στο προφίλ σου, στις ανάγκες της θέσης, της αγγελίας και στην εταιρεία που κάνεις αίτηση.
Αυτό σημαίνει ότι όταν εσύ αιτείσαι για μια θέση εργασίας ενδέχεται να μην επισημαίνεις τις πιο σχετικές πληροφορίες για τη θέση.
Φανταστείτε όλοι να κάναμε βιογραφικό με το πρότυπο Europass. Ποιος υποψήφιος από όλους θα ξεχώριζε;
2. Δεν είναι ελκυστικό.
Σκέψου ότι είσαι εργοδότης. Σε παρακαλώ “Γκούγκλαρε” “europass βιογραφικό παράδειγμα” και δες τις εικόνες.
Όταν ανοίξει η σελίδα στη Google, θα δεις πολλές εικόνες με βιογραφικό Europass το ένα δίπλα στο άλλο. Όλα ίδια.
Ποιο θα διάλεγες εσύ; Ξεχωρίζεις κάποιο;
3. Μπορεί να καταλήξει πολύ μεγάλο σε έκταση.
Αν συμπληρώσεις όλα τα πεδία, μπορεί να καταλήξεις με ένα βιογραφικό με 10+ σελίδες.
Επομένως, ένα άλλο μειονέκτημα της μορφής βιογραφικού σημειώματος Europass είναι ότι μπορεί να είναι αρκετά μακροσκελές, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τους εργοδότες να εντοπίσουν γρήγορα τις πιο σχετικές πληροφορίες για έναν υποψήφιο.
4. Όχι βέλτιστος σχεδιασμός της διαδικτυακής εφαρμογής
Η ιστοσελίδα υπολειτουργεί. Υπάρχουν “bugs”.
Παρουσιάζει πολλές φορές τεχνικά προβλήματα. Μπορεί να χαθείς κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης. Μόλις ολοκληρωθεί το προφίλ σου, θα φτάσεις σε ένα αδιέξοδο.
Δεν υπάρχει κουμπί “Επόμενο” ή “Λήψη βιογραφικού”, οπότε πρέπει να το ψάξεις μέχρι να βρεις τη λύση.
5. Χαμένος χώρος, πολύ “white space”.
Όλες οι πληροφορίες ευθυγραμμίστηκαν κατά μήκος του αριστερού περιθωρίου, σπαταλώντας έναν τεράστιο οριζόντιο χώρο.
Με λίγα λόγια, ολόκληρη η δεξιά πλευρά των σελίδων στο πρότυπο που επεξεργαζόμουν ήταν κενή.
– Παράδειγμα 1: τα στοιχεία επαφής καταλάμβαναν τουλάχιστον 3 γραμμές, ενώ με τη χρήση εικονιδίων για όνομα, αριθμό τηλεφώνου, email, κλπ. θα μπορούσαν όλα να είναι πιο “μαζεμένα”.
– Παράδειγμα 2: Ξένες γλώσσες. Στο παράδειγμα μου επέλεξα μόνο 1 γλώσσα και έπιασε 5 γραμμές στο βιογραφικό μου αξιολογώντας 5 ακόμα χαρακτηριστικά:
– Ακρόαση
– Ανάγνωση
– Γραφή
– Παραγωγή Λόγου
– Επικοινωνία Λόγου
Υπάρχουν πολλά άλλα που θέλω να πω, αλλά δεν θέλω να χάσω το ενδιαφέρον σου, αγαπητέ αναγνώστη.
Οπότε σταματώ εδώ και ελπίζω ότι έχεις καταλάβει το “γιατί όχι”.
Αν πούμε ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ στο βιογραφικό Europass, τότε τι άλλες εναλλακτικές έχουμε;
Εναλλακτικές επιλογές για τη σύνταξη του βιογραφικού σας.
Μπορείς να βρεις δωρεάν πρότυπα βιογραφικού εκεί έξω σε διάφορες ιστοσελίδες. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα δωρεάν πρότυπα του Microsoft Word ή να χρησιμοποιήσεις άλλα online εργαλεία και cv builders έναντι κάποιου μικρού ποσού.
Όμως, να είσαι σίγουρος ότι εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν το ίδιο πράγμα και στο τέλος το δωρεάν ή φθηνό πρότυπο βιογραφικού σου, θα σου κοστίσει “ακριβά” γιατί δεν θα ξεχωρίσει μέσα στις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που θα δεχτεί ο δυνητικός σου εργοδότης για τη θέση εργασίας που ενδιαφέρθηκες.
Τυχαίνει να είμαστε ένα γραφείο σύνταξης βιογραφικών και ναι, έχουμε να σου προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, τις οποίες, όσοι από τους πελάτες μας χρησιμοποίησαν, κέρδισαν θέσεις σε όλη την Ελλάδα και άλλες 30+ χώρες στο εξωτερικό.
Πώς να κάνεις βιογραφικό με LeadCompass;
1. Μόνος σου, οικονομικά:
– Πρότυπα βιογραφικών (shop) >>
– Μαγνητοσκοπημένo σεμινάριo για το πώς να κάνεις βιογραφικό (online course) >>
2. Με σιγουριά και σωστή προετοιμασία:
– Υπηρεσίες για βιογραφικό με σύμβουλο >>
Επίλογος
Ελπίζουμε να έχεις κατανοήσει καλύτερα τι είναι το βιογραφικό Europass και γιατί είναι δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα και Ευρώπη.
Αν και το Europass βιογραφικό είναι δωρεάν, “everything comes at a price” όπως θα έλεγα και στο χωριό μου.
Θέλει πολλή προσοχή αν επιλέξεις να δημιουργήσεις το βιογραφικό σου σε μορφή Europass και πολλές φορές και αρκετή τύχη θα έλεγα, όσον αφορά σε τι εργοδότη θα πέσεις.
Εμείς από την πλευρά μας, ως γραφείο σύνταξης βιογραφικών, αλλά και επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον κλάδο της συμβουλευτικής καριέρας, μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε πόσες φορές είδαμε με τα μάτια μας, βιογραφικά Europass να απορρίπτονται και να μην περνούν στην επόμενη φάση.
Η επιλογή βέβαια παραμένει πάντα δική σου.
–
Έχεις χρησιμοποιήσει το Europass στο παρελθόν;
Αν ναι, προκρίθηκες στην επόμενη φάση για συνέντευξη;
Πήρες τη δουλειά;
Άφησε σχόλιο παρακάτω.
Ας συζητήσουμε.
Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...
Άσε σχόλιο