Σε αυτο το άρθρο θα μιλήσουμε για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για μια συνέντευξη που μπορεί να έχεις για δουλειά και πώς μπορείς με τη σωστή προετοιμασία να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Η πρώτη εντύπωση πάντοτε είναι πολύ σημαντική. Είτε είναι η πρώτη σου φορά σε συνέντευξη για δουλειά, είτε είσαι δεινόσαυρος με πολυετή εμπειρία, είσαι στο σωστό μέρος. Θα αναλύσουμε όλη τη διαδικασία συνέντευξης και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε πολλές απορίες που ενδεχομένως ήδη έχεις!
Έτοιμος/η;
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.
Ολιστικός Οδηγός Προετοιμασίας για συνέντευξη για δουλειά
Τι πραγματικά είναι η συνέντευξη για δουλειά;
H συνέντευξη είναι μια διαδικασία συνομιλίας του συνεντευξιαστή (εταιρεία/εργοδότη/recruiter) και του δυνητικά εργαζόμενου, ώστε να διαπιστωθεί από τον εργοδότη ή και τον εργαζόμενο αν ο ένας είναι για τον άλλο.
Πώς να κάνεις βιογραφικό: Πλήρης Οδηγός Δημιουργίας Βιογραφικού
Είδη Συνέντευξης: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι συνέντευξης;
- Τηλεφωνική Συνέντευξη: μια προκαταρκτική συνέντευξη που πραγματοποιείται μέσω τηλεφώνου για να ελέγξει αν οι υποψηφίοι συμφωνούν σε κάποια βασικά θέματα πριν τους προσκαλέσει σε προσωπική συνέντευξη. Προσοχή! Μπορεί να καταλήξει σε κανονική συνέντευξη!
- Παραδοσιακή Ατομική Συνέντευξη: Συνάντησή γνωριμίας δια ζώσης που διαρκεί συνήθως 40 λεπτά
- Συνέντευξη μέσω βιντεοκλήσης: σαν την παραδοσιακή συνέντευξη αλλά μέσω εφαρμογών όπως Skype/Zoom κά.
- Συνέντευξη πάνελ: περιλαμβάνει πολλούς συνεντευξιαστές που κάνουν ερωτήσεις και αξιολογούν τις απαντήσεις ενός υποψηφίου.
- Ομαδική συνέντευξη: περιλαμβάνει 2+ υποψηφίους που λαμβάνουν συνέντευξη ταυτόχρονα από έναν ή περισσότερους συνεντευξιαστές.
- Πρακτική συνέντευξη: αξιολογεί τις τεχνικές γνώσεις ενός υποψηφίου
- Συνεντεύξεις σε Ημέρες Καριέρας: Παρέχουν την ευκαιρία σε όσους αναζητούν εργασία να συναντηθούν με πιθανούς εργοδότες, να μάθουν για τις ανοικτές θέσεις εργασίας και να υποβάλουν το βιογραφικό τους.
- Συνέντευξη Βίντεο με Τεχνητή Νοημοσύνη με τη χρήση διαφόρων προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένο χρόνο για να απαντήσεις.
- AI – Artificial Intelligence Unbiased Recruiter Robot: Συνέντευξη με ρομπότ για αποφυγή διακρίσεων
- Εναλλακτική Συνέντευξη: Μια συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες…
Συνέχισε να διαβάζεις: 10 Είδη Συνέντευξης: Πώς να προετοιμαστείς
Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Παρακάτω αναφέρουμε πολλά tips και μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, με ή χωρίς προϋπηρεσία. Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους μας. Η συνέντευξη για δουλειά τρομάζει τους περισσότερους νέους υποψήφιους. Η αίσθηση ότι κάθε μας κίνηση και κάθε μας απάντηση μπορεί να κρίνει την πρόσληψη μας, σίγουρα μας αγχώνει. Μια από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις, δεν είναι μόνο να δώσεις μια καλή συνέντευξη, αλλά να ξεχωρίσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Είναι αλήθεια ότι οι εργοδότες σήμερα περιμένουν ολοένα και περισσότερα πράγματα από εσένα.
Επιπλέον, αν σκεφτείς και ότι οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί, ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Αν θέλεις λοιπόν, να διεκδικήσεις πραγματικά τη θέση εργασίας που επιθυμείς, χρειάζεται να μάθεις πώς να προωθείς τον εαυτό σου αποτελεσματικά.
Με τη σωστή καθοδήγηση και προετοιμασία εκ των προτέρων, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και stress μπορούν να αποφευχθούν και να “δώσεις” τον καλύτερο σου εαυτό.
Προτού προχωρήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί ένας εργοδότης να σε ρωτήσει και πώς να απαντήσεις, σου προτείνουμε να δώσεις βάση και προσοχή στα παρακάτω βασικά tips που θα σε ξεχωρίσουν από το πλήθος και θα αφήσεις μια καλή εντύπωση στην επόμενη σου συνέντευξη.
Απάντηση σε email για συνέντευξη.
Όταν απαντάς σε ένα email για μια συνέντευξη για δουλειά, είναι σημαντικό να είσαι επαγγελματίας και ευγενικός. Καλό είναι εκφράσεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και τη διαθεσιμότητά σου. Επίσης, ζήτησε να σε ενημερώσουν για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο της συνέντευξης, καθώς και εάν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες ή έγγραφα που χρειάζεται να φέρεις μαζί σου.
Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσεις τις λεπτομέρειες της συνάντησης και να είσαι έτοιμος να παράσχεις οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες μπορεί να χρειαστούν, δείχνοντας ενθουσιασμό και ευελιξία για τη συνέντευξη.
Παράδειγμα απάντησης σε email για συνέντευξη:
Αγαπητέ [Όνομα Συνεντευξιαστή],
Ευχαριστώ που με προσκαλέσατε σε συνέντευξη για τη θέση […..] στην εταιρεία [Επωνυμία Εταιρείας]. Εκτιμώ την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τη θέση και να συζητήσω μαζί σας περαιτέρω για τα προσόντα και την εμπειρία μου.Είμαι διαθέσιμος/η για τη συνέντευξη την ημερομηνία και την ώρα που προτείνατε, [Ημερομηνία και ώρα]. Ανυπομονώ να σας συναντήσω μαζί και με την υπόλοιπη ομάδα σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με εάν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που χρειάζεται να δώσω. Είμαι ενθουσιασμένος/η που θα σας μιλήσω για το πώς οι δεξιότητες και η εμπειρία μου μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία της [Επωνυμία εταιρείας].
Σας ευχαριστώ και πάλι που με σκεφτήκατε για αυτήν την ευκαιρία. Ανυπομονώ να ακούσω νέα σας σύντομα. Με εκτίμηση,
[Όνομα σου]Η Συνέντευξη για δουλειά θα γίνει στα αγγλικά ή ελληνικά;
Εξαρτάται από την εταιρεία και τη θέση για την οποία έκανες αίτηση. Εάν η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, θα ήταν σκόπιμο να γίνει η συνέντευξη στα ελληνικά. Εάν η εταιρεία διεξάγει τις δραστηριότητές της σε άλλες χώρες και ενδεχομένως η θέση απαιτεί άριστη γνώση αγγλικών, το πιθανότερο να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη στα αγγλικά. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσεις με την εταιρεία ή τον υπεύθυνο προσλήψεων για να επιβεβαιώσετε τη γλώσσα που θα γίνει η συνέντευξη για δουλειά και να προετοιμαστείς ανάλογα. Μπορείς να το συμπεριλάβεις ως διευκρίνηση στο email κείμενο προηγουμένως.
Η Συνέντευξη αρχίζει πριν μπεις στο δωμάτιο
Πολλές φορές η συνέντευξη για δουλειά αρχίζει προτού το συνειδητοποιήσεις. Αναφέρομαι στη περίπτωση που βρίσκεσαι στο χώρο αναμονής για να μπεις στο γραφείο που πραγματοποιείται η συνέντευξη. Από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστείς στην αίθουσα αναμονής, να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές, η συμπεριφορά σου παρατηρείται. Συγκεκριμένα, η γραμματεία θα παρατηρήσει το τρόπο που συμπεριφέρεσαι προς αυτήν και προς τα υπόλοιπα πρόσωπα που βρίσκονται στο χώρο. Θα ψυχολογήσει σε τι κατάσταση βρίσκεσαι, από τη στάση του σώματος και από τις αντιδράσεις σου κατά τη διάρκεια αναμονής. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να δώσει αργότερα αναφορά στο μελλοντικό σου εργοδότη.
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήθελες να αφήσεις μια αρνητική εντύπωση. Φρόντισε ακόμα και “πίσω από τις κάμερες” να παραμένεις ευγενικός και να διατηρείς την επαγγελματική σου εικόνα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να ξεχωρίσεις είναι να αξιοποιήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες γνωρίζοντας περισσότερο τον/τη γραμματέα. Μπορείς να δείξεις ενδιαφέρον για το εργασιακό περιβάλλον ή να δώσεις λύσεις σε κάποιο θέμα που βλέπεις να αντιμετωπίζει.
Μπορεί η γραμματεία να μην είναι θεωρητικά ο “decision maker”, αυτός που παίρνει την απόφαση για να σε προσλάβει, αλλά σίγουρα παίζει το ρόλο της όταν πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που η κάθε άποψη μετράει και επηρεάζει την τελική απόφαση.
Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει.
Η αλήθεια είναι ότι εκ φύσεως ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία στην πρώτη εντύπωση.
Ένα χαμόγελο, μια σίγουρη και σταθερή χειραψία, μια δόση ενθουσιασμού και μια δυναμική απάντηση στη πρώτη ερώτηση είναι αρκετά για να κρίνουν πολλές φορές το πώς θα εξελιχθεί η συνέντευξη για δουλειά και ποια θα είναι η έκβαση της. Συνήθως, η πρώτη ερώτηση είναι της μορφής: “Πώς είσαι;”
Μπορεί να θεωρείς ότι είναι μια ασήμαντη και βαρετή ερώτηση ή ότι σε ρωτάει από ευγένεια για να σπάσει ο πάγος και όχι επειδή ενδιαφέρεται να μάθει στην πραγματικότητα πώς είσαι. Ακόμα και αν ισχύει αυτό, τι σε εμποδίζει να μετατρέψεις μια απάντηση ρουτίνας σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον;
Προσπάθησε να μην αρκεστείς στο συνηθισμένο “μια χαρά” ή “πολύ καλά, ευχαριστώ πολύ” κλπ. Δεν είσαι στο δρόμο που συναντάς έναν γνωστό και θέλεις να ανταλλάξετε τα τυπικά και στη συνέχεια να απομακρυνθείς το συντομότερο δυνατόν.
Εναλλακτικά, θα μπορούσες να απαντήσεις: “Ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά την εταιρεία σας” ή αν θέλεις να δείξεις αυτοπεποίθηση “Πολύ καλά, έτοιμος/η να συμβάλλω στο έργο σας να…”
Κάνε την έρευνα σου.
Οι εργοδότες εκτός του ότι θέλουν να προσλάβουν τους πιο ικανούς και ταλαντούχους υποψήφιους, θέλουν επίσης να αισθανθούν ότι η εταιρεία τους είναι μοναδική και ότι γι’ αυτό και την επέλεξες.
Οι περισσότεροι υποψήφιου θα μπούνε στην ιστοσελίδα και θα μάθουν που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Συγκεκριμένα, θα μάθουν ποιο είναι το όραμα της και ποια είναι τα βασικά της προϊόντα/υπηρεσίες και θα σταματήσουν εκεί.
Εσύ όμως που θέλεις να ξεχωρίσεις, θα ψάξεις λίγο περισσότερο, θα μάθεις για τους συνεργάτες της και τους πελάτες της, θα δεις το ιστορικό της και το πώς εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου, θα μελετήσεις τις προοπτικές ανάπτυξης της, θα γνωρίσεις εργαζόμενους της μέσα από το LinkedIn και το σημαντικότερο θα μάθεις ποια μπορεί να είναι η θέση σου σε αυτή την εταιρεία. Μια σωστή προετοιμασία προϋποθέτει να γνωρίζεις τη χρησιμότητα σου για την εταιρεία και γιατί αξίζει να επενδύσει πάνω σου.
Με λίγα λόγια, ποιο πόνο μπορείς να εξαλείψεις από αυτήν και σε καθιστούν ξεχωριστό ως υποψήφιο.
Μια ακόμα συμβουλή που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη είναι να κάνεις έρευνα για το ίδιο το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη, αν μπορείς να γνωρίζεις το όνομα του ή τη θέση του. Ψάχνοντας για το άτομο μέσα από τη μηχανή της Google ή το Linkedin έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τα ενδιαφέροντα του, προηγούμενες εμπειρίες ή το που σπούδασε. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι αποφοιτήσατε από το ίδιο ίδρυμα ή ότι μοιράζεστε κοινές ανησυχίες ή αγάπη για κάποιο άθλημα. Πρόκειται για μικρές λεπτομέρειες με μεγάλο αντίκτυπο σε μια συνέντευξη εργασίας.
Κάνε τις δικές σου ερωτήσεις
Αν νομίζεις ότι μια συνέντευξη για δουλειά είναι μια μονόδρομη επικοινωνία (δηλαδή, ο υπεύθυνος προσλήψεων κάνεις τις ερωτήσεις και εσύ απλά απαντάς), τότε σίγουρα κάτι δεν κάνεις σωστά.
Επιτυχημένες συνεντεύξεις χαρακτηρίζονται αυτές που καταφέρνεις να δημιουργήσεις μια αμφίδρομη επικοινωνία. Μέσα από την συζήτηση θα μπορέσεις να αναπτύξεις μια πρώτη μορφή σχέσης με τον υπεύθυνο.
Μάλιστα, πριν τελειώσει η διαδικασία ο υπεύθυνος προσλήψεων σε ρωτάει αν έχεις κάποια ερώτηση που θα ήθελες να κάνεις. Είναι καλό πριν πας σε μια συνέντευξη να σκεφτείς κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελες πραγματικά να σου απαντηθούν. Όχι ερωτήσεις του στυλ “Πόσα λεφτά θα παίρνω”, αλλά ερωτήσεις που σχετίζονται με τη στρατηγική, τις φιλοδοξίες της εταιρείας ή με την θέση εργασίας.
Όταν ο εργοδότης ρωτά εάν έχεις ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία και να δείξεις το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό σου για τη θέση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείς να κάνεις:
- Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για τις καθημερινές ευθύνες της θέσης;
- Πώς συμβάλλει αυτή η θέση στους γενικούς στόχους της εταιρείας;
- Μπορείτε να μου πείτε για την κουλτούρα της εταιρείας και πώς είναι να εργάζεσαι εδώ;
- Μπορείτε να μου πείτε για τυχόν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης εντός της εταιρείας;
- Μπορείτε να μου πείτε για κάποια πρόσφατα έργα ή πρωτοβουλίες όπου εργάζεται η εταιρεία;
- Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζομαι;
- Μπορείτε να μου πείτε για τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας;
- Μπορείτε να μου πείτε για την προσέγγιση της εταιρείας όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
- Μπορείτε να μου πείτε για τυχόν προνόμια που προσφέρει η εταιρεία;
- Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την αποστολή, το όραμα και τις αξίες της εταιρείας;
Το να κάνεις προσεκτικές ερωτήσεις μπορεί να δείξει ότι έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρεία και ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση. Μπορεί επίσης να σου δώσει μια αίσθηση του πώς μπορεί να είναι να εργάζεσαι εκεί και εάν θα σου ταιριάζει.
Συνέχισε να διαβάζεις: Τι να ρωτήσεις σε μια συνέντευξη (40 ερωτήσεις)
Απάντησε την ερώτηση με μια ιστορία
Σε μια συνέντευξη για δουλειά, ο υπεύθυνος θέλει να ελέγξει τα προσόντα σου και την καταλληλότητα σου για την θέση. Πολύ πιθανόν να σου κάνει ερωτήσεις πάνω στη περιγραφή της θέσης εργασίας ή να σε ρωτήσει να δώσεις παραδείγματα με βάση το βιογραφικό σου.
Σε αυτό το σημείο, ένα ιδιαίτερα έξυπνο tip είναι να απαντήσετε μέσα από μια ιστορία.
Μέσω της εξιστόρησης, μπορείς να περιγράψεις χαρακτηριστικά και δεξιότητες σου που ζητάει η εταιρεία και αναγράφει πολλές φορές μέσα στην αγγελία.
Η εξιστόρηση ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσεις πληροφορίες που εύκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος δείχνοντας παράλληλα αξιοπιστία. Με αυτόν το τρόπο, η απάντηση σας θα μείνει ευκολότερα στο μυαλό του υπεύθυνου. Συνεπώς, όταν έρθει η περίοδος της αξιολόγησης που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν πάνω από 30-50 υποψήφιοι, η ιστορία σου θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα θυμηθεί ο υπεύθυνος προσλήψεων δίνοντας σου ένα ακόμα πλεονέκτημα.
Φυσικά είναι δύσκολο εκείνη τη στιγμή να θυμηθείς μια ιστορία που να ταιριάζει με την ερώτηση που σου έχει γίνει και την ίδια στιγμή να αναδεικνύει τα προσόντα σου για τη συγκεκριμένη θέση.
Η σωστή προετοιμασία δίνει πάλι τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα.
Χρειάζεται να μελετήσεις την περιγραφή θέσης, καθώς και τις εμπειρίες που έχεις παραθέσει στο βιογραφικό σου και να σκεφτείς τόσο παραδείγματα μέσα από ιστορίες που να καταδεικνύουν τις ικανότητες σου, όσο και να δώσεις έμφαση στον τρόπο που τις αφηγείσαι για να μην γίνει κουραστική ή άνευ ουσίας.
Μια σημαντική μέθοδος εξιστόρησης είναι το STAR Methodology.
Λίγα λόγια για Star Methodology To Star Methodology είναι ένας τέλειος τρόπος να δίνεις πάντοτε δομημένες απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
Η μεθοδολογία STAR είναι μια δομημένη προσέγγιση για την απάντηση σε συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης. Οι συμπεριφορικές ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογούν τις προηγούμενες εμπειρίες και πώς τις διαχειρίστηκε ο υποψήφιος και η μέθοδος STAR μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε μια δομημένη και συναρπαστική απάντηση.
Το ακρωνύμιο “STAR” σημαίνει Situtation, Task, Action και Result. Δες πώς λειτουργεί η μέθοδος STAR:
- Situation: Περίγραψε το πλαίσιο ή την κατάσταση στην οποία βρέθηκες, όπως ένα έργο στο οποίο εργαζόσουν ή ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζες.
- Task: Εξήγησε ποιο έργο ή στόχο προσπαθούσες να επιτύχεις σε αυτήν την κατάσταση. Τι χρειαζόταν να γίνει.
- Action: Περίγραψε τις συγκεκριμένες ενέργειες που έκανες για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να πετύχεις τον στόχο σου. Φρόντισε να εστιάσεις στις δικές σου ενέργειες και ευθύνες, παρά στις πράξεις των άλλων.
- Result: Μοιράσου το αποτέλεσμα των ενεργειών σου και ποσοτικοποίησε το αν είναι δυνατόν. Περέγραψε πώς οι ενέργειές σου συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου ή του οργανισμού.
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STAR, μπορείς να παρέχεις μια σαφή και συνοπτική απάντηση που να αναδεικνύει τις δεξιότητες και την εμπειρία σου. Να θυμάσαι να δίνεις συγκεκριμένα παραδείγματα και προσπάθησε να εστιάσεις σε καταστάσεις που δείχνουν τις δεξιότητες που σχετίζονται περισσότερο με τη θέση για την οποία σου παίρνουν συνέντευξη.
Online Σεμινάριο: Συνέντευξη: 30 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και πώς να τις απαντήσεις
Διαφοροποίησε τις απαντήσεις σου
Σκέψου απλά να ήσουν στη μεριά του υπεύθυνου προσλήψεων και να έπρεπε να πάρεις συνέντευξη από 50 άτομα.
Φαντάσου λοιπόν τώρα να έκανες την ερώτηση “ποια είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά” και να λάμβανες 50 ίδιες απαντήσεις όπως:
“Είμαι οργανωτικός, υπεύθυνος και επικοινωνιακός.”
Καταλαβαίνεις τώρα, ότι δεν έχει σημασία μόνο ποια είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά σου.
Στη πραγματικότητα πιο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχεις εσύ και δεν έχουν οι άλλοι. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσεις τα αξιοποιήσεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα.
Στην ίδια υπόθεση αν ένας υποψήφιος απαντούσε:
“Έχω στρατηγική σκέψη, ενσυναίσθηση και προσαρμόζομαι εύκολα σε νέες καταστάσεις” αυτομάτως θα τον ξεχώριζες από το πλήθος. Συνεπώς, είναι καλό να θυμάσαι ότι κάθε σου απάντηση μπορεί συγχρόνως, όχι μόνο να αυξήσει τις δικές σου πιθανότητες, αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες των υπολοίπων λόγω της διαφοροποιημένες τοποθέτησης σου.
Στείλε ευχαριστήριο email μετά από συνέντευξη για δουλειά
Το να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μέσα σε 24 ώρες μετά από μια συνέντευξη πρόσληψης είναι ένας ευγενικός και επαγγελματικός τρόπος για να εκφράσεις την εκτίμησή σου για τον χρόνο και το ενδιαφέρον του συνεντευξιαστή, και μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση των προσόντων και του ενδιαφέροντός σου για τη θέση.
Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα σε θυμάται καλύτερα ο recruiter και έχεις την ευκαιρία σε αυτή την επιστολή να απαντήσεις τυχόν αναπάντητα ερωτήματα ή να επισημάνεις κάτι σημαντικό που μπορεί να ξεχάσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Έτσι θα ξεχωρίσεις από άλλους υποψηφίους, καθώς ένα καλογραμμένο ευχαριστήριο email μπορεί να κάνει θετική εντύπωση και να αυξήσει τις πιθανότητές σου να βρεις εργασία.
Προσοχή: Aν δεν έχεις λάβει νέα από την εταιρεία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσεις μαζί τους για να ρωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της αίτησής σου. Μη διαστάσεις. Είναι ΟΚ να το κάνεις 🙂
Μπορείς να κάνεις follow up ανά 5 εργάσιμες ημέρες αν δε σε έχουν πει πότε θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων.
Άρα, βασικοί κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε:
- Να το στείλεις μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
- Να βάλεις στο τίτλο “Thank you Email for (job title)” ή “Ευχαριστώ για το Ενδιαφέρον σας για τη θέση (τίτλος)”.
- Να αναφέρεις το όνομα του υπεύθυνου πρόσληψης στην εκφώνηση.
- Να αναφέρεις σε μια πρόταση το λόγο που θέλεις να εργαστείς στην παραπάνω εταιρεία
- Να αναφέρεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα σύμφωνα με την περιγραφή θέσης αμέσως μετά.
- Να παραθέσεις links από το Linkedin σου ή κάποιο portfolio για περισσότερες πληροφορίες
- Να κλείσεις αναφέροντας ότι αναμένεις την απάντηση τους.
Παράδειγμα για ευχαριστήριο email μετά από συνέντευξη για δουλειά:
Αγαπητέ κύριε/κυρία,
Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη θέση [τίτλος θέσης] στην [επωνυμία εταιρείας]. Χάρηκα πραγματικά που σας γνώρισα και έμαθα περισσότερα για τον ρόλο και την εταιρεία.
Αφότου μιλήσαμε, είμαι ακόμη πιο ενθουσιασμένος για το ενδεχόμενο να γίνω μέλος της ομάδας στην [Όνομα εταιρείας]. Η θέση [τίτλος θέσης] ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δεξιότητες και την εμπειρία μου και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω ουσιαστικά στην ομάδα.
Παρακαλώ ενημερώστε με εάν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες που μπορώ να δώσω σχετικά με την υποψηφιότητά μου.
Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.
[ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ]
Συνέντευξη για δουλειά ερωτήσεις – απαντήσεις.
[dflip id=”24916″ ][/dflip]
Αν είσαι πιο οπτικός τύπος ανθρώπου, πλοηγήσου με τα βελάκια παραπάνω, αλλιώς συνέχισε να διαβάζεις.
Ερωτήσεις για συνέντευξη που μπορείς να δεχτείς
Μπορείς να δεχτείς ερωτήσεις σχετικά με τα προσόντα, την εμπειρία και τις δεξιότητές που σχετίζονται με τη θέση εργασίας για την οποία υπέβαλες αίτηση.
Συνήθως στην πρώτη συνέντευξη ο recruiter, hiring manager ή ο εργοδότης θα σε ρωτήσει τα 4 “Γιατί”. Ποια είναι αυτά; Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:
4 “ΓΙΑΤΙ” ερωτήσεις
– “ Γιατί αφήνεις την προηγούμενη εταιρεία σου; ”
– “ Γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία μας; ”
– “ Γιατί θέλεις αυτή τη θέση; ”
– “ Γιατί να επιλέξουμε εσένα και όχι κάποιον άλλον; ”
Πάμε να τις απαντήσουμε μία-μία και να δούμε και κάποιες επιπρόσθετες ερωτήσεις που είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε:
Τop 10 συνηθισμένες ερωτήσεις – παγίδα σε συνέντευξη για δουλειά
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός της ερώτησης είναι για τον υπεύθυνο προσλήψεων να καταλάβει τα κίνητρα και τους λόγους του υποψηφίου που θέλει να αλλάξει δουλειά.
Παράδειγμα απάντησης: Είμαι στην τωρινή εργασία μου αρκετά χρόνια, και ενώ έχω μάθει πολλά και εξελίχθηκα στη θέση που είμαι, τώρα αναζητώ νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη. Ενώ σέβομαι και εκτιμώ τη δουλειά που έχω κάνει στην εταιρεία που είμαι/ήμουν, αναζητώ μια θέση που θα μου επιτρέψει να αναπτύξω τις δεξιότητές μου και να έχω μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Ήμουν ενθουσιασμένος που έμαθα για αυτήν τη θέση στην εταιρεία σας, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες και τις δεξιότητες που έχω αναπτύξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη στην εταιρεία σας είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για μένα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω ουσιαστικά στην ομάδα σας.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός είναι να αξιολογήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του υποψηφίου για την εταιρεία και τη θέση για την οποία υποβάλλει αίτηση. Ο συνεντευξιαστής ψάχνει να καταλάβει γιατί ο υποψήφιος ενδιαφέρεται συγκεκριμένα να εργαστεί για αυτήν την εταιρεία, σε αντίθεση με μια άλλη εταιρεία στον ίδιο κλάδο.
Παράδειγμα απάντησης: Είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να εργαστώ στην εταιρεία σας, καθώς θαυμάζω εδώ και καιρό την αφοσίωσή σας στην καινοτομία, την ικανοποίηση των πελατών και την ανάπτυξη των εργαζομένων. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη και την επιτυχία της εταιρείας σας για αρκετό καιρό, πιστεύω ότι οι αξίες και η κουλτούρα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη δική μου.
Επιπλέον, με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση, γιατί νιώθω ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία μου ταιριάζουν και ανταποκρίνονται στις ευθύνες και τις απαιτήσεις της θέσης, γεγονός που θα μου επέτρεπε να συνεισφέρω ουσιαστικά στην ομάδα, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες που προσφέρετε για ανάπτυξη και εξέλιξη.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός είναι να αξιολογήσει το επίπεδο ενδιαφέροντος του υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλει αίτηση και να κατανοήσει τα κίνητρά του.
Οι εργοδότες θέτουν αυτήν την ερώτηση για να καθορίσουν εάν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση, έχει σαφή κατανόηση του ρόλου και των ευθυνών του και αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη δουλειά. Η απάντηση ενός υποψηφίου σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τους στόχους, την εργασιακή ηθική και τη γενική προσαρμογή του με την κουλτούρα και την αποστολή της εταιρείας.
Παράδειγμα απάντησης: Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά είναι η ευκαιρία να εργαστώ σε μια ποικιλία έργων και να αντιμετωπίσω νέες προκλήσεις που θα μου επιτρέψουν να αναπτύξω τις δεξιότητές μου. Με ελκύουν ιδιαίτερα οι ευθύνες εργασίας που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας, καθώς αισθάνομαι ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία μου ταιριάζουν με τις απαιτήσεις. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα να συνεργαστώ με μια ομάδα επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης και να μάθω από την εμπειρία τους.
Σκοπός της ερώτησης: Με αυτή την ερώτηση ο συνεντευξιαστής θέλει να αξιολογήσει τα μοναδικά δυνατά χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες και τα προσόντα του υποψηφίου που τον ξεχωρίζουν από τους άλλους. Με λίγα λόγια εάν ο υποψήφιος είναι ο καταλληλότερος για τη θέση, έχει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων που συμπληρώνει τις ανάγκες της εταιρείας και μπορεί να φέρει αξία στην ομάδα.
Παράδειγμα απάντησης: Πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση λόγω του συνδυασμού δεξιοτήτων και εμπειρίας. Η [συγκεκριμένη ικανότητα ή εμπειρία] μου επέτρεψε να πετύχω το [συγκεκριμένο επίτευγμα ή έργο], γεγονός που δείχνει την ικανότητά μου για [συγκεκριμένη ικανότητα ή αποτέλεσμα που σχετίζεται με τις απαιτήσεις εργασίας].
Επιπλέον, η [άλλη δεξιότητα ή εμπειρία] με έχει προετοιμάσει για [συγκεκριμένη ευθύνη ή καθήκον που σχετίζεται με την περιγραφή της θέσης εργασίας]. Είμαι επίσης εξαιρετικά προσαρμοστικός και ικανός να μαθαίνω γρήγορα, κάτι που πιστεύω ότι θα μου επιτρέψει να ενσωματωθώ γρήγορα στην ομάδα και να συμβάλω στην επιτυχία της εταιρείας.
Σκοπός της ερώτησης: Ο συνεντευξιαστής θέλει να γνωρίζει τις προτιμήσεις, τις αξίες και τις προσδοκίες του υποψηφίου για το μελλοντικό εργασιακό του περιβάλλον. Θέτει αυτήν την ερώτηση για να κατανοήσει εάν ο υποψήφιος θα ταίριαζε με την κουλτούρα της εταιρείας και το εργασιακό περιβάλλον και να αξιολογήσει εάν η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες του υποψηφίου.
Παράδειγμα απάντησης: Αυτό που είναι σημαντικό για μένα σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι η συνεργασία και η ομαδικότητα. Ευδοκιμώ σε ένα περιβάλλον όπου μπορώ να αναπτύξω νέες ιδέες με τους συναδέλφους μου, και να εργαστώ σε μια υποστηρικτική ομάδα. Επιπλέον, εκτιμώ ένα εργασιακό περιβάλλον που προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επιτρέποντάς μου να έχω ευελιξία. Τέλος, με κινητοποιεί ιδιαίτερα αν μια εταιρεία επενδύει στους εργαζομένους της, προσφέροντας ευκαιρίες επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξέλιξης.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός είναι να αξιολογήσει την ικανότητα του υποψηφίου να αναλογιστεί τις αποτυχίες του, να μάθει από τα λάθη του και να εντοπίσει τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του στο μέλλον.
Παράδειγμα απάντησης: Μια κατάσταση όπου απέτυχα να φέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν όταν ανέλαβα ένα project για έναν πελάτη και έχασα μια κρίσιμη προθεσμία. Συνειδητοποίησα ότι δεν είχα επικοινωνήσει επαρκώς με την ομάδα μου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος του έργου, και ως αποτέλεσμα, μείναμε πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Αφού συλλογίστηκα αυτήν την εμπειρία, αναγνώρισα ότι έπρεπε να βελτιώσω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και να είμαι πιο ενεργητικός στον καθορισμό σαφών προσδοκιών με την ομάδα μου. Εφάρμοσα επίσης νέα εργαλεία διαχείρισης έργων για να με βοηθήσουν να παρακολουθώ τις προθεσμίες και να διασφαλίσω ότι παραμένουμε σε καλό δρόμο. Από τότε, έχω ηγηθεί με επιτυχία πολλών έργων και κατάφερα να ανταποκριθώ ή να ξεπεράσω τις προσδοκίες των πελατών μου.
Σκοπός της ερώτησης: Ο συνεντευξιαστής θέλει να αξιολογήσει τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα επιτεύγματα του υποψηφίου, καθώς και να κατανοήσει τα κίνητρά του και τι θεωρεί σημαντικό. Επίσης, Οι εργοδότες θέτουν αυτήν την ερώτηση για να αξιολογήσουν την ικανότητα του υποψηφίου να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους, να ξεπερνά τις προκλήσεις και να έχει συνεισφέρει σε άλλες εταιρείες. Ο εργοδότης επίσης θέλει να καταλάβει τι εκτιμά ο υποψήφιος στην εργασία του και πώς προσεγγίζει την επίλυση προβλημάτων.
Παράδειγμα απάντησης: Ένα επίτευγμα για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος ήταν όταν ηγήθηκα μιας ομάδας που ανέπτυξε ένα νέο προϊόν λογισμικού για την εταιρεία μας. Ήμουν υπεύθυνος για το συντονισμό του έργου, τη διαχείριση της ομάδας και τη διασφάλιση ότι τηρούσαμε τις προθεσμίες μας.
Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις σε όλο το έργο, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών ζητημάτων και επικοινωνίας, αλλά μπόρεσα να διασφαλίσω ότι παραδώσαμε το προϊόν εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού. Το νέο προϊόν λογισμικού απέφερε τελικά σημαντικά έσοδα για την εταιρεία και έτυχε θετικής υποδοχής από τους πελάτες μας.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός της ερώτησης είναι να αξιολογήσει την ικανότητα του υποψηφίου να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και διαπροσωπικές συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν στον χώρο εργασίας. Η διαχείριση των συγκρούσεων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα σε κάθε χώρο εργασίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της ομάδας, την παραγωγικότητα, ακόμη και τη συνολική επιτυχία του οργανισμού.
Παράδειγμα απάντησης: Στην προηγούμενη δουλειά μου, αντιμετώπισα μια κατάσταση όπου δύο μέλη της ομάδας διαφωνούσαν για την κατεύθυνση ενός έργου. Προγραμμάτισα μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με κάθε μέλος της ομάδας για να κατανοήσω τις προοπτικές τους και να βρούμε κοινά σημεία. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, άκουγα ενεργά στις ανησυχίες τους, αναγνώρισα τις απόψεις τους και έθεσα διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Στη συνέχεια κανόνισα μια συνάντηση της ομάδας όπου και τα δύο μέλη μπορούσαν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μαζί πιθανές λύσεις. Συμφωνήσαμε από κοινού σε ένα σχέδιο που αντιμετώπιζε τις ανησυχίες και των δύο μερών και διατήρησε το έργο σε καλό δρόμο.
Μετά από αυτήν την εμπειρία, έμαθα τη σημασία της προληπτικής επικοινωνίας και της επίλυσης συγκρούσεων για τη διατήρηση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της παραγωγικότητας της ομάδας.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός είναι να καθοριστεί εάν οι προσδοκίες μισθού του υποψηφίου είναι σύμφωνες με τον προϋπολογισμό του εργοδότη για τη θέση. Δίνει επίσης στον εργοδότη την ευκαιρία να αξιολογήσει την κατανόηση του υποψηφίου για την αξία και την εμπειρία του στον κλάδο.
Παράδειγμα απάντησης: Είμαι ανοιχτός να συζητήσω ένα εύρος μισθού για αυτήν τη θέση με βάση τα προσόντα μου και τις σχετικές αρμοδιότητες. Από την έρευνά μου, το εύρος μισθών για μια παρόμοια θέση σε αυτόν τον κλάδο είναι συνήθως μεταξύ $XX,XXX και $XX,XXX $. με βάση την εμπειρία, τα επιτεύγματα και την αξία που μπορώ να φέρω σε αυτή τη θέση.
Ωστόσο, με ενδιαφέρει επίσης να συζητήσουμε και για το υπόλοιπο πακέτο παροχών που προσφέρετε στους εργαζομένους σας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών, του χρόνου διακοπών και άλλων κινήτρων, προτού καταλήξουμε στο μισθό.
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός της ερώτησης είναι ο εργοδότης να γνωρίζει τη διαθεσιμότητα του υποψηφίου, πράγμα που δείχνει και τον επαγγελματισμό του κατά τη μετάβαση από τη μια θέση στην άλλη.
Παράδειγμα απάντησης: Έχω ήδη ενημερώσει τον εργοδότη μου ότι διερευνώ νέες ευκαιρίες και δεσμεύομαι για μια ομαλή μετάβαση. Σύμφωνα με το συμβόλαιό μου, πρέπει να ειδοποιήσω δύο εβδομάδες πριν φύγω, ώστε να είμαι διαθέσιμος να ξεκινήσω με την εταιρεία σας σε τρεις εβδομάδες. Θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο για να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητές μου και να διασφαλίσω ότι η ομάδα μου έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να συνεχίσει χωρίς διακοπή.
Αν και απαρχαιωμένη ερώτηση η οποία πλέον δεν ερωτάσαι πολύ συχνά…
Σκοπός της ερώτησης: Ο σκοπός της ερώτησης είναι να αξιολογήσει την αυτογνωσία του υποψηφίου, την ικανότητα να επικοινωνεί τις προσωπικές του δεξιότητες και να προσδιορίσει εάν τα δυνατά του σημεία ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της εργασίας. Ο εργοδότης θέλει να μάθει τι φέρνει ο υποψήφιος στο τραπέζι και πώς μπορεί να συνεισφέρει στην εταιρεία.
Παράδειγμα απάντησης: Τα δυνατά μου σημεία περιλαμβάνουν την ικανότητά μου να εργάζομαι υπό πίεση, την προσοχή μου στη λεπτομέρεια και τις ισχυρές επικοινωνιακές μου δεξιότητες. Στην τρέχουσα θέση εργασίας μου, μπόρεσα να διαχειριστώ στενές προθεσμίες και να χειριστώ πολλές εργασίες ταυτόχρονα, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη παραγωγικότητα και επιτυχημένα αποτελέσματα.
Όσο για τις αδυναμίες μου, τείνω να κάνω υπερβολική αυτοκριτική και δυσκολεύομαι να ζητήσω βοήθεια. Ωστόσο, προσπαθώ να το βελτιώσω αναζητώντας ανατροφοδότηση από τους συναδέλφους και τον προϊστάμενό μου, καθώς και παρακολουθώντας σεμινάρια και διαδικτυακά μαθήματα αυτοβελτίωσης. Πιστεύω ότι η συνεχής μάθηση και η βελτίωση είναι απαραίτητη για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και δεσμεύομαι να σημειώσω πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.
Επιπρόσθετες ερωτήσεις για συνέντευξη πρόσληψης στο τελευταίο στάδιο.
Ακολουθούν 10 πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης που θα μπορούσαν να τεθούν στο τελικό στάδιο μιας συνέντευξης πρόσληψης:
1. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη πρόκληση στη δουλειά;
2. Πώς διαχειρίζεστε το άγχος και την πίεση στο χώρο εργασίας;
3. Πώς ιεραρχείτε και διαχειρίζεστε τα καθήκοντα και τις ευθύνες σας;
4. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα επιτυχημένου project που έχετε διαχειριστεί στο παρελθόν;
5. Πώς παραμένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και τις τάσεις του κλάδου;
6. Πώς διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις ή τις δύσκολες καταστάσεις με συναδέλφους ή ανωτέρους;
7. Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα όταν κληθήκατε να σκεφτείτε δημιουργικά για να λύσετε ένα πρόβλημα;
8. Πώς παρέχετε εποικοδομητική ανατροφοδότηση στα μέλη της ομάδας σας;
9. Πώς προσεγγίζετε τον καθορισμό και την επίτευξη στόχων για εσάς και την ομάδα σας;
10. Μπορείτε να μας πείτε για μια εποχή που έπρεπε να προσαρμοστείτε σε μια νέα τεχνολογία ή διαδικασία στην προηγούμενη εργασία σας;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι απλώς παραδείγματα και οι συγκεκριμένες ερωτήσεις που τίθενται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τελικού σταδίου θα διαφέρουν ανάλογα με την εργασία και τον οργανισμό.
Σημασία θα πρέπει να δοθεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες και προσόντα που απαιτούνται για τη δουλειά και που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα από τα προηγούμενα στάδια. Επίσης, στο τελικό στάδιο συνήθως θα συναντήσετε ερωτήσεις όχι τόσο για hard skills, αλλά για ερωτήσεις που θα διερευνούν κατά πόσο ταιριάζετε με το συγκεκριμένο εταιρικό περιβάλλον.
Ερωτήσεις που βγαίνει “φάουλ” ο εργοδότης και δεν επιτρέπεται να ρωτήσει.
Αν ερωτηθείς κάτι από τα παρακάτω, όχι απλά μην απαντήσεις, αλλά ίσως πρέπει να σκεφτείς ξανά αν η εταιρεία αυτή ταιριάζει με τα “θέλω” σου:
- Ερώτηση σχετικά με τη σωματική ή πνευματική αναπηρία ενός υποψηφίου, εκτός εάν σχετίζεται άμεσα με τις απαιτήσεις εργασίας.
- Ερώτηση σχετικά με τη σύλληψη ή το ποινικό μητρώο ενός υποψηφίου, εκτός εάν σχετίζεται άμεσα με τις απαιτήσεις εργασίας.
- Ρωτώντας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός υποψηφίου
- Ερώτηση για το ιστορικό μισθών ή τις προσδοκίες ενός υποψηφίου, καθώς μπορεί να διαιωνίσει τις μισθολογικές διακρίσεις.
Χρειάζεται οι υπεύθυνοι προσλήψεων να εστιάζουν στις απαιτήσεις της θέσης και στα προσόντα, τις δεξιότητες και την εμπειρία του υποψηφίου και να αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεροληπτικές ή που θα μπορούσαν να παραβιάσουν το απόρρητο ενός υποψηφίου.
Γενικά tips για τις απαντήσεις σου σε ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά.
Εδώ αναφέρουμε μερικές γενικές συμβουλές για το πώς να απαντήσεις σε ερωτήσεις συνέντευξης εργασίας:
- Να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός στις απαντήσεις σου.
- Προσάρμοσε τις απαντήσεις σου στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
- Δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα με λεπτομέρειες για να υποστηρίξεις αυτά που λες.
- Δείξε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τη δουλειά και την εταιρεία.
- Κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία ή τη θέση.
- Δείξε πώς τα προσόντα, οι δεξιότητες και η εμπειρία σου ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας.
- Εξασκήσου πριν από τη συνέντευξη, ώστε να είσαι πιο σίγουρος και άνετος.
- Απόδειξε τις δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων παρέχοντας παραδείγματα για το πώς έχεις διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν.
- Δείξε την ικανότητά σου να εργάζεσαι σε ομάδα παρέχοντας παραδείγματα για το πώς έχεις εργαστεί αποτελεσματικά με άλλους στο παρελθόν.
- Δείξε την προθυμία σου να μάθεις και να αναπτυχθείς ως επαγγελματίας εκφράζοντας το ενδιαφέρον σας για προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.
Είναι σημαντικό να προετοιμαστείς σωστά, ώστε να μπορείς να αισθάνεσαι σίγουρος και έτοιμος να απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που μπορεί να προκύψει.
Επαγγελματικό Ντύσιμο για Συνέντευξη: Τι να φορέσεις από ρούχα;
Παίζει ρόλο το outfit ή dress code σε μια συνέντευξη για δουλειά; Το να ντυθείς κατάλληλα για μια συνέντευξη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Το κατάλληλο “λουκ” ή ντύσιμο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο εργασίας, την κουλτούρα της εταιρείας και τον κλάδο. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για το πώς να ντυθείτε σε μια συνέντευξη:
- Ντύσου ένα επίπεδο πάνω από τον κώδικα ενδυμασίας της εταιρείας.
- Φόρεσε καθαρά και σιδερωμένα ρούχα.
- Επίλεξε ουδέτερα χρώματα: Μείνε σε κλασικά χρώματα όπως το μπλε, το μαύρο, το γκρι και το μπεζ. Απέφυγε τα φανταχτερά ή έντονα χρώματα.
- Βεβαιώσου ότι τα παπούτσια σου είναι γυαλισμένα και σε καλή κατάσταση.
- Προσοχή στην περιποίηση και την προσωπική υγιεινή: Βεβαιώσου ότι έχεις μια καθαρή και επαγγελματική εμφάνιση.
- Απέφυγε να φοράς πολλά κοσμήματα ή αρώματα: Διατήρησε το στυλ σου απλό και διακριτικό.
- Σκέψου τον κλάδο για τον οποίο δίνεις συνέντευξη: Σε ορισμένους κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά, η νομική και η συμβουλευτική, είναι καλύτερο να έχεις πιο επίσημο ντύσιμο, ενώ σε άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία ή οι δημιουργικοί τομείς, είναι αποδεκτό ένα πιο casual ένδυμα.
- Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο τρόπος που ντύνεσαι είναι μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεσαι και μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχει ο συνεντευξιαστής για σένα, επομένως είναι σημαντικό να ντύνεσαι επαγγελματικά και κατάλληλα για τη συνέντευξη.
Εξαρτάται και από το προφίλ της εταιρείας, οπότε κάνε την έρευνα σου στα social media από προηγούμενες εταιρικές εκδηλώσεις και προσπάθησε να αντιληφθείς αν το ντύσιμο είναι smart casual ή πολύ επίσημο.
Το “ζουμί”: Τι πρέπει να θυμάσαι
+ Προετοιμασία για 1η συνέντευξη
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι χρειάζεται να κάνεις σε μια πρώτη συνέντευξη για δουλειά:
- Ερευνήστε την εταιρεία: Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρεία και τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τις απαντήσεις σου στις ερωτήσεις του συνεντευξιαστή και να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση.
- Προετοίμασε απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης: Εξασκήσου να απαντάς σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης όπως “Γιατί θέλετε να εργαστείτε για την εταιρεία μας;” και “Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας;”
- Ντυθείτε επαγγελματικά: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές, γι’ αυτό φρόντισε να ντυθείς επαγγελματικά και να φτάσεις στην ώρα σου για τη συνέντευξη.
- Φέρε μαζί σου αντίγραφα του βιογραφικού, συστατικές επιστολές και τυχόν πιστοποιήσεις.
- Να είσαι ειλικρινής και ενθουσιώδης: Ειλικρινής σχετικά με τα προσόντα και τις εμπειρίες σου και ενθουσιώδης με την ευκαιρία να εργαστείς για την εταιρεία.
- Κάνε ερωτήσεις: Δείξε ότι σε ενδιαφέρει ο ρόλος και η εταιρεία κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις.
+ Follow up: Πότε απαντάμε μετά από συνέντευξη για δουλειά
- Είναι γενικά καλή ιδέα να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μετά από μια συνέντευξη για δουλειά, και ιδανικά εντός 24 ωρών από τη συνέντευξη. Αυτό χρησιμεύει ως υπενθύμιση του ενδιαφέροντός σου για τη θέση και ότι είσαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή τυχόν έγγραφα. Είναι ένας καλός τρόπος για να αφήσεις μια θετική εντύπωση στο μυαλό του συνεντευξιαστή.
- Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι εάν δεν έχεις λάβει νέα από την εταιρεία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσεις μαζί τους για να ρωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της αίτησής σου. Μπορείς να κάνεις follow up ανά 5 εργάσιμες ημέρες αν δε σου έχουν πει πότε θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων.
- Να θυμάσαι να είσαι ο εαυτός σου, σίγουρος και ειλικρινής.
+ Προετοιμασία για 2η συνέντευξη
- Αν σε καλέσουν και για 2η συνέντευξη για δουλειά, είναι σημαντικό να αναδείξεις τις γνώσεις και δεξιότητες που έχεις, καθώς και τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και στον επόμενο συνεντευξιαστή.
- Επίσης, φρόντισε να ψάξεις πληροφορίες στα social και στο google για τον συνεντευξιαστή, ώστε να βρείτε ορισμένα κοινά σημεία στην επικοινωνία σας και να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Μπράβο που έφτασες μέχρι εδώ. Σε χειροκροτώ…
Αυτές λοιπόν ήταν κάποιες μικρές, αλλά πολύτιμες συμβουλές που μπορούν να σε ξεχωρίσουν στην επόμενη συνέντευξη σου. Αν όμως πιστεύεις ότι δεν σου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσεις αυτές τις συμβουλές γιατί δεν σε καλούν σε συνέντευξη, παρακολούθησε το online σεμινάριο “Το Βιογραφικό που θα κερδίσει τη συνέντευξη” ή δοκίμασε να διαβάσεις τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου.
Έχεις κάποια απορία όσον αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης;
Έχεις να μοιραστείς μαζί μας μια προηγούμενη, αξιομνημόνευτη εμπειρία συνέντευξης που σου έτυχε;
Άφησε ένα σχόλιο από κάτω, ώστε να σε βοηθήσουμε στους προβληματισμούς σου.
Καλές συνεντεύξεις!!!
(* Τυχαίνει να είμαστε ένα γραφείο σύνταξης βιογραφικών και συμβουλευτικής. Αν δεν έχεις χρόνο να προετοιμαστείς ή δεν νιώθεις σίγουρος/η για την επόμενη συνέντευξη, μπορούμε να προσομοιάσουμε ένα πραγματικό περιβάλλον συνέντευξης και να σου προσφέρουμε στοχευμένες συμβουλές για μια ολοκληρωμένη προετοιμασία. Μάθε περισσότερα για την υπηρεσία προετοιμασίας συνέντευξης )
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching &Mentoring Ελλάδος-HCCMA
Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων ώστε να δώσω περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που προσφέρω. Τα τελευταία χρόνια,ξεκίνησα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από το Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και το Όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε συνδυασμό με την ισορροπία στην προσωπική τους ζωή.
Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...
Άσε σχόλιο