Πώς να φτιάξω βιογραφικό: Πλήρης Οδηγός 2023

Περιεχόμενα

Newsletter
Λάβε συμβουλές καριέρας

Σε αυτο το άρθρο θα μιλήσουμε για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το βιογραφικό σημείωμα, πώς να το φτιάξεις και πόσο σημαντικό είναι για να ξεχωρίσεις στον εργοδότη και να κερδίσεις την πρώτη συνέντευξη για δουλειά.

Έτοιμος/η?

Jimmy Fallon Yes - βιογραφικό

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Τι είναι το βιογραφικό και γιατί είναι σημαντικό;


Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που παρουσιάζει τις εργασιακές εμπειρίες, τα προσόντα, τις δεξιότητες και άλλες σχετικές πληροφορίες ενός ατόμου σε ένα πιθανό εργοδότη. Συνήθως χρησιμοποιείται κατά την αίτηση μιας θέσης εργασίας. 

Ένα καλό βιογραφικό αναδεικνύει τις καλύτερες πτυχές της επαγγελματικής σου ζωής και πώς οι εργασιακές σου εμπειρίες και ικανότητες μπορούν να συνεισφέρουν στη θέση που αναζητάς.

Σύνταξη βιογραφικού τιμή: Θέλεις βιογραφικό; Άστο πάνω μας. Προσέλαβε έναν καταρτισμένο σύμβουλο!


Πώς να φτιάξω ένα βιογραφικό (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Αναλυτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης Βιογραφικού Σημειώματος

Πώς να κάνω βιογραφικό άρθρο - βιογραφικό
Παράδειγμα Σωστού Βιογραφικού Σημειώματος – Πώς να το συμπληρώσεις

Όλα τα αριθμημένα σημεία με “κόκκινο” αναλύονται παρακάτω.

Συνέχισε να διαβάζεις…


Τύποι βιογραφικών: Επίλεξε την κατάλληλη μορφή.

ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ
Νέος απόφοιτος
Έμπειρος επαγγελματίας
Άτομο με μεγάλο κενό χρονικό διάστημα (Άνεργος)
Αλλαγή καριέρας

Χρειάζεται να αποφασίσεις ποιος τύπος βιογραφικού ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με το τι θέση εργασίας κυνηγάς.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι βιογραφικού, το χρονολογικό, το λειτουργικό και το συνδυαστικό.

Χρονολογικό Βιογραφικό

Το χρονολογικό βιογραφικό είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος και παρουσιάζει τις εργασιακές εμπειρίες του ατόμου σε χρονολογική σειρά από την παλαιότερη στην πιο πρόσφατη. Στο χρονολογικό βιογραφικό, η έμφαση δίνεται στη συνέπεια και στην ανάπτυξη της καριέρας, καθώς οι εργοδότες προτιμούν να βλέπουν πώς έχει εξελιχθεί η σταδιοδρομία ενός υποψηφίου.

Πολλές φορές οι σύμβουλοι μας λαμβάνουν βιογραφικά, που παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους με λάθος χρονολογική σειρά ή ακόμα χειρότερα με τυχαία χρονολογική σειρά. Ο ορθός τρόπος για να παρουσιάσεις τις εμπειρίες σου για κάθε θεματική ενότητα είναι να αρχίσεις από την πιο πρόσφατη και να καταλήξεις στην παλαιότερη (Εικόνα: Σημείο 18), διατηρώντας πάντα την χρονολογική σειρά. 

Οι πιο πρόσφατες εμπειρίες, συνήθως τα τελευταία 3-5 χρόνια, είναι οι πιο σημαντικές για έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Για αυτό το λόγο τοποθετούνται και στην πρώτη θέση. 

Επιπλέον, η χρονολογική σειρά είναι σημαντική, γιατί οι αξιολογητές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την πορεία σου. Συνεπώς, αν παρατηρηθούν χρονικά κενά αδράνειας, να είσαι προετοιμασμένος για την αντίστοιχη ερώτηση, σε περίπτωση που φτάσεις στην συνέντευξη για εργασία.

Λειτουργικό Βιογραφικό

Από την άλλη, το λειτουργικό βιογραφικό εστιάζει στις δεξιότητες και τις ικανότητες του υποψηφίου ανεξάρτητα από την χρονολογική σειρά των εργασιακών του εμπειριών. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν ο υποψήφιος έχει αλλάξει συχνά θέσεις εργασίας ή έχει μεγάλα κενά διαστήματα στην εργασιακή του εμπειρία ως τώρα. Στο λειτουργικό βιογραφικό, η έμφαση δίνεται στην επίδοση και τις δεξιότητες του υποψηφίου, και όχι στην χρονολογία των εργασιακών του εμπειριών.

Συνήθως το λειτουργικό βιογραφικό διαιρείται σε κατηγορίες δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα δεξιότητες στη διοίκηση, στην πώληση, στον σχεδιασμό, στη διαχείριση της επικοινωνίας και άλλες. Αυτό βοηθάει τον υποψήφιο να επικεντρωθεί στις κατάλληλες δεξιότητες και να αποδείξει πώς οι ικανότητές του ταιριάζουν στις απαιτήσεις της θέσης που αναζητά.

Επιπλέον, ο υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει το λειτουργικό βιογραφικό του με έναν κατάλογο των εργασιακών του εμπειριών, όπου θα αναφέρονται οι ονομασίες των θέσεων εργασίας και οι χρονολογίες, αλλά χωρίς να λεπτομερείς περιγραφές των εργασιακών του καθηκόντων.



Συνδυαστικό Βιογραφικό:

Τέλος, υπάρχει και το συνδυαστικό βιογραφικό, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του χρονολογικού και του λειτουργικού βιογραφικού. Αυτό επιτρέπει στον υποψήφιο να αναδείξει την επίδοση και τις δεξιότητές του, αλλά και να δείξει την πορεία της επαγγελματικής του ανέλιξης. Συνήθως αρχίζει με μια σύντομη παρουσίαση των προσωπικών στοιχείων και των επαγγελματικών στόχων, ακολουθεί μια λίστα με τις δεξιότητες και τις ικανότητες του υποψηφίου, και στη συνέχεια περιγράφονται οι προηγούμενες θέσεις εργασίας του υποψηφίου με χρονολογική σειρά και αναλύονται τα επιτεύγματα και οι δραστηριότητες που εκτέλεσε σε κάθε μια από αυτές. Το συνδυαστικό βιογραφικό είναι ιδανικό για υποψηφίους που έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες και εμπειρίες που θέλουν να τονίσουν, αλλά και μια συνεχή και σταθερή πορεία ανέλιξης στην επαγγελματική τους καριέρα.

Συνέχισε να διαβάζεις: Καταστροφικά λάθη που κάνεις στο βιογραφικό σου και απορρίπτεται αυτόματα

Ενότητες: Τι περιλαμβάνει ένα βιογραφικό; 

Ένα ιδανικό πρότυπο βιογραφικού χρειάζεται να πληροί συνήθως τις εξής θεματικές για να είναι ανταγωνιστικό:

Προσωπικα στοιχεία, εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία, ενδιαφέροντα, επιτεύγματα, δεξιότητες & συστατικές επιστολές. Πάμε να τις αναλύσουμε μία-μία:

Tι να γράψω σε κάθε ενότητα του βιογραφικού;

Ενότητα 1: Ονοματεπώνυμο

Αρχίζουμε τη δημιουργία του βιογραφικού με τη συμπλήρωση του ονοματεπώνυμού μας.

Για να ξεκινήσεις δυναμικά το βιογραφικό σου, σε συμβουλεύουμε να γράψεις το όνομα σου με μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς, τουλάχιστον διπλάσιο από το κύριο κείμενο σου (1). 

Η ενέργεια αυτή δηλώνει αυτοπεποίθηση και βοηθάει στην καλύτερη απομνημόνευση της προσωπικής σου ταυτότητας ή αλλιώς μπορεί να το έχεις ακούσει και ως personal brand.

Μια ανοιχτή entry level θέση εργασίας  συγκεντρώνει πάνω από 200-300 βιογραφικά. Φαντάσου λοιπόν, πόσα ονόματα διαβάζει καθημερινά ένας υπεύθυνος προσλήψεων. Οπότε, προσοχή. Το ονοματεπώνυμο μας πρέπει να είναι πάντα διακριτό.



Ενότητα 2: Θέση στόχευσης (Job Title)


Στόχευση στην επιθυμητή θέση εργασίας με παρουσίαση της εξειδίκευσης

Κάτω από το ονοματεπώνυμο σου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα tagline, που θα προσδιορίζει την εξειδίκευση σου (Εικόνα: Σημείο 2)

Κάτι αντίστοιχο με το tagline, που έχεις, αν διατηρείς λογαριασμό στο LinkedIn.

Δημιουργία LinkedIn προφίλ:  Μάθε πώς μπορείς να τραβήξεις την προσοχή του μελλοντικού σου εργοδότη και να κερδίσεις τη θέση!

Το tagline συνήθως παίρνει την μορφή του επαγγέλματος π.χ. Πολιτικός Μηχανικός. 

Εναλλακτικά, πολλές φορές προτείνουμε ένα πιο στοχευμένο στη θέση εργασίας tagline. 

Για παράδειγμα, για μια θέση εργασίας μηχανικών με κύρια εργασία τις τακτοποιήσεις ακινήτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως tagline “Πολιτικός Μηχανικός για αδειοδοτήσεις”.  

Μια ακόμη πολύ αποτελεσματική πρακτική είναι να χρησιμοποιήσουμε για tagline το τίτλο της θέσης εργασίας, που κάνει αίτηση ο υποψήφιος. 

Σε κάθε περίπτωση, το tagline όπως και το ονοματεπώνυμο είναι κομμάτι της προσωπικής ταυτότητας του υποψηφίου και μαζί συνθέτουν τις πρώτες εντυπώσεις του εργοδότη. 

Ενότητα 3: Φωτογραφία σε βιογραφικό

Βάζω φωτογραφία στο βιογραφικό ή όχι;

Μια ερώτηση που μας βασανίζει όλους. Η απάντηση είναι πιο απλή απ’όσο νόμιζες.

laugh phoebe - βιογραφικό

Εξαρτάται κυρίως από τον κλάδο που δραστηροποιείσαι. Συνηθίζεται να ζητείται η προσθήκη φωτογραφίας σε θέσεις που βασίζονται στην επικοινωνία και στην προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών.

Παραδείγματα αυτών των θέσεων:
– Πωλητές,
– Μοντέλα,
– Ηθοποιοί,
– Makeup artists,
– Παρουσιαστές, κλπ

Αν ανήκεις σε μια από αυτές τις κατηγορίες, τότε είναι καλό να προσθέσεις μια φωτογραφία γιατί θα βοηθήσει στην επιλογή. Καλώς ή κακώς, η εμφάνισηι παίζει καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω επαγγέλματα.

Ωστόσο, σπάνια ζητούνται φωτογραφίες όταν υποβάλουμε αίτηση για άλλους τύπους θέσεων, επειδή μπορεί να μην σχετίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης και ενδέχεται να οδηγήσουν σε διακρίσεις (discrimination όπως λένε στο χωριό μου) λόγω εμφάνισης.

Στο πρότυπο βιογραφικού Diamond δίνουμε τη δυνατότητα να το διαμορφώσεις με φωτογραφία ή χωρίς, αν το επιθυμείς, για να είσαι ευέλικτος (Εικόνα: Σημείο 3).

Συνεχίζουμε με τα Στοιχεία Επικοινωνίας.

 


Ενότητα 4: Στοιχεία Επικοινωνίας (Contact Details)

Οι πρώτες βασικές πληροφορίες του βιογραφικού σου, δημιουργούν και τις πρώτες εντυπώσεις. Αυτές είναι τα στοιχεία επικοινωνίας που παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από ότι νομίζουμε στο βιογραφικό μας. 

Προτείνουμε να υπάρχει μόνο ένα κινητό τηλέφωνο για άμεση επικοινωνία (Εικόνα: Σημείο 4), επαγγελματικό email (πχ: onoma.epitheto@gmail.com), πόλη διαμονής και LinkedIn με ενσωματωμένο URL (Εικόνα: Σημείο 5), αν υπάρχει.

Για παράδειγμα, το πρότυπο Diamond αξιοποιεί icons, προκειμένου να παρουσιάσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια αυτές τις πληροφορίες και τα τοποθετεί στην κορυφή του βιογραφικού (Εικόνα: Σημείο 6).  

Το σημείο τοποθέτησης είναι ακόμη ένας παράγοντας, που ίσως ποτέ δεν έχεις σκεφτεί, αλλά είναι σημαντικός, για να βοηθήσει τον εργοδότη να ανακτήσει ευκολότερα τα στοιχεία επικοινωνίας, αν θέλει να έρθει σε επαφή μαζί σου.


Τι να αποφύγεις να βάλεις στα στοιχεία επικοινωνίας: 

Δεν συστήνουμε να περιέρχονται στα στοιχεία επικοινωνίας μεταβλητές που μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα πρόσληψης για έναν εργοδότη. 

Τα στοιχεία αυτά είναι: ηλικία, ακριβή διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση και αντιεπαγγελματικό email. 

  • Η ηλικία, είτε ο υποψήφιος είναι μικρότερος, είτε μεγαλύτερος, μπορεί να μην συμπίπτει με τις αξιώσεις του εργοδότη. 
  • Η διεύθυνση μπορεί να προκαταβάλει τον αξιολογητή σε περίπτωση που βρίσκεσαι μακριά από το χώρο εργασίας. 
  • Η οικογενειακή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματικά ως προς την αφοσίωση, αποδοχές και προτεραιότητες του υποψηφίου. 
  • Το μη επαγγελματικό email στιγματίζει τον υποψήφιο για πιθανότητα αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς. Όλα μαζί ή το καθένα ξεχωριστά μπορεί να σταματήσει τον υπεύθυνο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του βιογραφικού σου.

 


Ενότητα 5: Εργασιακή Εμπειρία (Work Experience)

Η εργασιακή εμπειρία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που εξετάζονται σε ένα βιογραφικό για δουλειά. Αναφέρεται στην προϋπηρεσία και την εργασιακή δραστηριότητα του υποψηφίου.

Στην συγκεκριμένη ενότητα του βιογραφικού, χρειάζεται να αναφέρονται οι προηγούμενες θέσεις εργασίας, σε ποιες εταιρείες απασχολήθηκες, οι ημερομηνίες απασχόλησης, οι επιτελούμενες εργασίες και οι στόχοι που επιτεύχθηκαν από μέρους σου. 

Είναι σημαντικό να επισημανθούν οι πιο σημαντικές επιτυχίες και η εργασιακή εμπειρία που είναι περισσότερο σχετική με τη θέση που διεκδικείς.

Για παράδειγμα, αν αιτείσαι για μια θέση, ως βοηθός μάγειρα, μπορείς να αναφέρεις τις προηγούμενες σχετικές θέσεις και εμπειρίες σου σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία ως βοηθός κουζίνας, αναφέροντας και τις αρμοδιότητες τις οποίες είχες (π.χ προετοιμασία τροφίμων, καθαρισμός κουζίνας και επιτήρηση της ασφάλειας των τροφίμων).

Παράδειγμα συμπλήρωσης μια εργασιακής εμπειρίας στην εξυπηρέτηση πελατών, στον κλάδο της εστίασης:

Εξυπηρέτηση πελατών

[ONOMA ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ], Αθήνα | 01/2022 – 03/2023

  • Διαχείριση ταμείου και συναλλαγών 300 – 450€ ανά ημέρα.
  • Εξυπηρέτηση 150-200 πελατών ανά ημέρα.
  • Εκπαίδευση 5 ατόμων πάνω στην εξυπηρέτηση πελατών, service και παραγωγή ροφημάτων.
  • Επιθεώρηση και οργάνωση αποθεμάτων.
  • Παρασκευή ροφημάτων και προετοιμασία γευμάτων.

Πάντα προσπάθησε να ποσοτικοποιείς τις εμπειρίες σου και να βάζεις νούμερα, ώστε να δίνεις μια καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες σου στον εργοδότη.

Άλλο να εξυπηρετείς 5 άτομα την ημέρα και άλλο 150.

Συνήθως η περίοδος απασχόλησης / ημερομηνία τοποθετείται σε 2η στήλη δίπλα όπως το παράδειγμα βιογραφικού Diamond που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω.

 

Τίτλος θέσης: Πώς να τον συμπληρώσεις;

Δύο πράγματα είναι καλό να θυμάσαι για κάθε τίτλο θέσης σου:
1. Να είναι στοχευμένος (Εικόνα: Σημείο 7)
2. Nα είναι εμφανής


Γιατί ο τίτλος θέσης πρέπει να είναι στοχευμένος;

Δυστυχώς, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο σχεδιασμό ενός βιογραφικού είναι να μην στοχεύεις στην επιθυμητή θέση εργασίας μέσα από τους τίτλους της κάθε εμπειρίας σου. 

Αρχικά, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε προσεγμένους και ευδιάκριτους τίτλους, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε, πώς αξιολογεί τα βιογραφικά που λαμβάνει ένας υπεύθυνος προσλήψεων. 

  • Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ο αξιολογητής δημιουργεί μια λίστα από keywords (λέξεις-κλειδιά) που θα αναζητήσει στα βιογραφικά που θα λάβει. 
  • Στη δεύτερη φάση ελέγχει με μια ματιά όλα τα βιογραφικά. Όπως είπαμε σε αυτό το στάδιο δεν αφιερώνει περισσότερο από 7-10 δεύτερα ανα βιογραφικό. Δεν έχει το περιθώριο λοιπόν να διαβάζει λεπτομέρειες και αναλυτικές περιγραφές. Γι’αυτό το λόγο αξιολογεί μόνο τίτλους και βλέπει αν η εικόνα που παρουσιάζει το βιογραφικό σου, αντιστοιχεί στα keywords που έχει σημειώσει
  • Εφόσον το βιογραφικό πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά, μόνο τότε ο υπεύθυνος προσλήψεων αξιολογεί αναλυτικά το βιογραφικό και επιλέγει τα επικρατέστερα για συνέντευξη. 

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις τώρα, καταλαβαίνουμε ότι οι τίτλοι μας παίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχία ενός βιογραφικού.


Πώς να τον κάνεις πιο στοχευμένο;

Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίες που δεν έχουν ένα ευδιάκριτο τίτλο για να τοποθετήσουμε. Σε αυτή τη περίπτωση, απλά δημιουργούμε εμείς ένα σχετικό τίτλο που, αν είναι εφικτό, να συνδέεται και με τα keywords (Εικόνα: Σημείο 15) της θέσης που κάνουμε αίτηση. 

Τέλος, για να πετύχουμε ακόμα καλύτερη στόχευση, μπορούμε να μετονομάσουμε ένα τίτλο σε μια θέση εργασίας, για να υπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς μας.

Για παράδειγμα σε μια θέση πωλητή σε κατάστημα ένδυσης που απαιτεί προϋπηρεσία και εμείς έχουμε εργαστεί μόνο ως σερβιτόροι, μπορούμε να αλλάξουμε το τίτλο του “σερβιτόρου” σε “εξυπηρέτηση πελατών”.


Πώς να τον κάνεις να είναι πιο διακριτός και να φαίνεται;

Για να το πετύχεις αυτό μεγάλωσε λίγο την γραμματοσειρά των τίτλων. Συνήθως το περιεχόμενο έχει μέγεθος 8-10 και οι τίτλοι 9-12. Εναλλακτικά ή συνδυαστικά άλλαξε τους χρώμα ή χρησιμοποίησε το εργαλείο “bold”, όπως κάνουμε και στο πρότυπο βιογραφικού Diamond πιο πάνω.



Ένας έμπειρος σύμβουλος καριέρας μπορεί να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τους δικούς σου τίτλους.

I feel you Joe - βιογραφικό


Υπότιτλος θέσης εργασίας: Πώς να τον συμπληρώσεις;

Κατευθείαν μετά τους τίτλους, ακολουθεί ένας υπότιτλος. Εκεί συμπληρώνουμε το όνομα του οργανισμού ή εταιρείας που απασχοληθήκαμε και την πόλη που βρισκόταν, καθώς και την ημερομηνία.

Γιατί είναι σημαντικός ένας υπότιτλος;
Ένας υπότιτλος προσφέρει συνοχή και αρμονία για κάθε θεματική/ενότητα.

 

Γιατί βάζουμε το όνομα της εταιρείας στον υπότιτλο και όχι στην πρώτη γραμμή αντί για “Τίτλο Θέσης” ;

Σκέψου ότι σε καμία αγγελία δεν σου ζήτησαν να έχεις προϋπηρεσία σε συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα λοιπόν ο αξιολογητής ενδιαφέρεται να μάθει ως τι εργάστηκες και ποιος ήταν ο τίτλος θέσης σου και μετά το που εργάστηκες. 

Το ίδιο μοτίβο ακολουθούμε στην εκπαίδευση, στην εθελοντική εμπειρία (Εικόνα: Σημείο 16), στα σεμινάρια και στα συνέδρια.


Περιγραφή καθηκόντων: Πώς την συμπληρώνεις;



Η περιγραφή καθηκόντων καλό είναι να είναι σύντομη και με την μορφή των bullet points (Εικόνα: Σημείο 17).

Γιατί είναι σημαντικά τα bullet points;
Παρουσιάζεις πολλές πληροφορίες χωρίς να χάσεις τη συνεκτικότητα.

Κάθε επαγγελματική εμπειρία πρέπει να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή καθηκόντων με τις κουκίδες / bullet points.

Διαλέγουμε αυτή τη μορφή παρουσίασης αντί του κειμένου για να βοηθήσουμε τον αξιολογητή να βρει ευκολότερα και γρηγορότερα τις πληροφορίες που θέλει.

Θέλει να δει τα εξής:

– Σε τι ήσουν υπεύθυνος;
– Τι πέτυχες σε κάθε θέση;
– Νούμερα

Νούμερα; Τι εννοείς με αυτό;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξεις κατά την συγγραφή της περιγραφής των καθηκόντων είναι ποσοτικοποιήσεις τις εμπειρίες σου.

Αν δεν το κάνουμε έτσι, ένα βιογραφικό δεν θεωρείται ανταγωνιστικό και σίγουρα αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να απορριφθεί. 

Να θυμάσαι ότι κανείς δεν θέλει να διαβάζει εκθέσεις και μακροσκελείς προτάσεις.

Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, που δυσκολεύει τους περισσότερους υποψήφιους. 

Αν δυσκολεύεσαι να διαμορφώσεις το περιεχόμενο το βιογραφικό σου, τότε απευθύνσου σε έναν σύμβουλο της LeadCompass. Οι σύμβουλοι μας μπορούν να συντάξουν εξ ολοκλήρου το βιογραφικό σου και να στο παραδώσουν έτοιμο. 

Ενότητα 5: Εκπαίδευση (Education)


Την φιλοσοφία που ακολουθήσαμε στην ενότητα με την εργασιακή εμπειρία (Τίτλος Θέσης – Υπότιτλος – Καθήκοντα), ακολουθούμε παρομοίως και στην εκπαίδευση.

Ως τίτλο βάζεις τις σπουδές σου γιατί αυτό ενδιαφέρει να δει ο υπεύθυνος προσλήψεων, όχι το πανεπιστήμιο που σπούδασες. 

Το ίδρυμα μπαίνει μπάντα στον υπότιτλο μαζί με την ημερομηνία, καθώς έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι το πεδίο “βαθμός πετυχίου” είναι προαιρετικός. Επιπλέον, υπάρχουν οι εξής πληροφορίες που μπορούν να προστεθούν σε κάθε εμπειρία όπως, τίτλος πτυχιακής, περιγραφή πτυχιακής, κύρια μαθήματα σπουδών (αίτηση μεταπτυχιακού), συμμετοχή σε πρόγραμμα erasmus ή κάποια μεγάλη ερευνητική εργασία.

Απλό παράδειγμα στην Ενότητα “Εκπαίδευση”

Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Βαθμός Πτυχίου: 7.5/10

 

Συνέχισε να διαβάζεις: 6 μυστικά για να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου + infographic


Άλλες ενότητες 

Υπάρχουν επιπλέον πεδία που μπορεί να προσθεθούν σε ένα βιογραφικό όπως: Πιστοποιήσεις, Δημοσιεύσεις, Βραβεύσεις, Επιτεύγματα, Συνδρομές, Ερευνητική Εμπειρία, Συστατικές, Επιπλέον Πληροφορίες για δίπλωμα οδήγησης, στρατιωτική θητεία, Projects.

Όλα αυτά είναι προαιρετικά ανάλογα την εμπειρία του ατόμου, τον κλάδο που ασχολείται και τους στόχους του βιογραφικού του.

Έκτος από τις βασικές ενότητες που συνθέτουν ένα βιογραφικό, μπορείς να προσθέσεις σίγουρα και τις ακόλουθες για να το ενδυναμώσεις:

1. Golden paragraph:

H “Golden paragraph” ή αλλιώς “χρυσή παράγραφος” σε ένα βιογραφικό είναι μια ενότητα που τονίζει τις κορυφαίες επιτυχίες και τα μετρήσιμα αποτελέσματά σου. 

Αυτή η ενότητα τοποθετείται συνήθως στην κορυφή του βιογραφικού (αν είναι μονόστηλο) ή ως πρώτη ενότητα στα δεξιά (αν είναι δίστηλο) ως επαγγελματική σύνοψη και έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή του στελέχους πρόσληψης παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία της μέχρι τώρα εμπειρίας σου.

Ακολουθεί παράδειγμα “Golden paragraph” για έμπειρο πωλητή:

Αύξηση των εσόδων της εταιρείας κατά 30% μέσω της επιτυχημένης εφαρμογής στοχευμένων στρατηγικών πωλήσεων και της οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων με βασικούς πελάτες. Πέτυχα ποσό προσωπικών πωλήσεων 1,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της εταιρείας κατά 20%. Διαπραγματεύτηκα και έκλεισα αρκετές συμφωνίες υψηλού προφίλ, με αποτέλεσμα αύξηση 25% στις νέες δραστηριότητες. Ηγήθηκα μιας ομάδας 5 αντιπροσώπων πωλήσεων, παρέχοντας εκπαίδευση και καθοδήγηση που οδήγησε σε αύξηση +50% στις ατομικές τους επιδόσεις πωλήσεων.

Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι να ποσοτικοποιούμε τις εμπειρίες μας στο βιογραφικό;

Τέλειο, έτσι;

thank you phoebe - βιογραφικό

 

2. Δεξιότητες

Η ενότητα Skills ή αλλιώς Δεξιότητες βοηθούν τον εργοδότη να δει τη σχετικότητα της θέσης με εσένα! 

Οι διαπροσωπικές δεξιότητες (Soft skills) περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας και σχετίζονται με την συναισθηματική και κοινωνική μας νοημοσύνη. Τα soft skills έχουν μεγάλη αξία στη σύγχρονη αγορά εργασίας και είναι αρκετά περιζήτητα! Κάποιες από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργοδότες είναι οι εξής:

  • Επικοινωνία
  • Ομαδικότητα
  • Οργανωτικότητα
  • Επίλυση προβλημάτων
  • Διαχείριση χρόνου
  • Ηγεσία
  • Κριτική σκέψη
  • Προσαρμοστικότητα
  • Ευελιξία

Επίλεξε συγκεκριμένες δεξιότητες να προσθέσεις στο βιογραφικό σου και δώσε έμφαση στα προαπαιτούμενα της αγγελίας στην οποία κάνεις αίτηση. Για παράδειγμα μπορείς να προσθέσεις μια λίστα 7-10 δεξιοτήτων. 

Οι τεχνικές δεξιότητες (Hard skills) αφορούν συνήθως ψηφιακές δεξιότητες τις οποίες αναπτύσσουμε μέσω της εκπαίδευσης, επαγγελματικής επιμόρφωσης ή εργασιακής εμπειρίας. Τι μπορείς λοιπόν να προσθέσεις στη συγκεκριμένη ενότητα; Οποιαδήποτε δεξιότητα σχετίζεται με την χρήση Η/Υ όπως:

  • Εφαρμογές Microsoft Office*
  • Προγράμματα λογισμικού
  • Γλώσσες προγραμματισμού
  • Πλατφόρμες & Εφαρμογές
  • Λοιπές ψηφιακές γνώσεις 

*Ας βάλουμε ένα αστεράκι εδώ. Είναι σημαντικό να προσθέσεις τις ενότητες του Microsoft Office που γνωρίζεις όπως Word, Excel, PowerPoint κλπ. 

Όχι, δεν είναι αυτονόητες!

Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα ότι το βιογραφικό σου μπορεί να αξιολογηθεί από ένα εξειδικευμένο λογισμικό ATS; Τα συστήματα ATS είναι προγράμματα αξιολόγησης βιογραφικών τα οποία «σκανάρουν τα βιογραφικά» με στόχο να εντοπίσουν λέξεις κλειδιά. Τα προγράμματα ATS χρησιμοποιούνται κυρίως από μεγάλες εταιρείες και Πανεπιστήμια προκειμένου να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία επιλογής προσωπικού και να εξοικονομήσουν χρόνο. Ως αποτέλεσμα, πετυχαίνουν μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία επιλογής προσωπικού. 

Το μυστικό βρίσκεται στις λέξεις κλειδιά..🔍

Μια πολύτιμη συμβουλή μας είναι να διαβάσεις προσεκτικά την περιγραφή της αγγελίας στην οποία θα κάνεις αίτηση. Στη συνέχεια υπογράμμισε τις πιο σημαντικές λέξεις κλειδιά και φρόντισε να ενσωματώσεις στο βιογραφικό όσες σχετικές δεξιότητες διαθέτεις. 

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι ένας εργοδότης αναζητά υποψήφιο/α για μια θέση γραμματειακής υποστήριξης. Αν στην αγγελία της θέσης αναγράφεται ως προαπαιτούμενο η ενότητα Excel τότε ο εργοδότης θα προγραμματίσει το ATS ώστε να αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη λέξη. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τις διαπροσωπικές δεξιότητες. Κάθε φορά λοιπόν που θα κάνεις αίτηση σε μια αγγελία να θυμάσαι τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αρμοδιότητες της θέσης;
  • Ποιες δεξιότητες παρουσιάζονται ως πιο σημαντικές;
  • Ποια είναι τα προαπαιτούμενα hard skills;

Ακολούθησε αυτά και θα πίστεψέ με. Θα πανηγυρίζεις στο τέλος της ημέρας (όπως ο Τσάντλερ).

celebrating chandler - βιογραφικό
(Πώς αντιδρούμε σε ένα τηλεφώνημα για συνέντευξη λόγω καλού βιογραφικού!!!)

Βοήθησε το σύστημα ATS να σε εντοπίσει γρήγορα και εύκολα!

Τέλος, να θυμάσαι ότι ακόμα και αν το βιογραφικό σου αξιολογηθεί από πρόγραμμα ATS, θα καταλήξει να αξιολογηθεί από άνθρωπο, είτε από Recruiter είτε από τον πιθανό εργοδότη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είναι πάντα ευανάγνωστο και οπτικά ελκυστικό.

 

3. Σεμινάρια 

Τα σεμινάρια είναι ένα ακόμη σημαντικό πεδίο στο βιογραφικό μας, καθώς παρουσιάζουν την επαγγελματική μας επιμόρφωση. 

Εδώ ακολουθούμε την ίδια φιλοσοφία με την Επαγγελματική Εμπειρία και την Εκπαίδευση. Ως τίτλο βάζεις τον τίτλο του σεμιναρίου ενώ στον υπότιτλο τον φορέα διοργάνωσης και την ημερομηνία. Μιας και οι εργοδότες εκτιμούν πολύ τα ποσοτικά δεδομένα, θα πρότεινα να γράψεις και τη διάρκεια των σεμιναρίων σε ώρες αν είναι εφικτό.  

Ποια σεμινάρια να βάλω στο βιογραφικό μου;

Αρχικά επιλέγουμε να προσθέσουμε στο βιογραφικό μας σεμινάρια που παρακολουθήσαμε σχετικά πρόσφατα (τελευταίας 5ετίας) και τα οποία σχετίζονται με τη θέση στην οποία κάνουμε αίτηση. Ακόμη, είναι καλό να θυμάσαι να μοιραστείς 2-3 πράγματα που έμαθες από κάθε σεμινάριο αν σε ρωτήσουν.  

«Μα εγώ παρακολούθησα ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο το 2022»

Αν για κάποιο λόγο επιθυμείς να προσθέσεις ένα παλιότερο σεμινάριο και πιστεύεις ότι έχει ακόμη αξία στην αγορά εργασίας, τότε μπορείς να το προσθέσεις με εξαίρεση και να αφαιρέσεις την ημερομηνία.

«Μπορώ να βάλω σεμινάρια από πλατφόρμες όπως LinkedIn, Coursera, Udemy;»

Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις σεμινάρια από τις παραπάνω πλατφόρμες αρκεί να είναι σχετικά με τη θέση που σε ενδιαφέρει. Σε περίπτωση που έχεις παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με παρόμοιες θεματικές μπορείς να τα ομαδικοποιήσεις σε ένα bullet και να αναφέρεις τη συνολική διάρκεια τους. 

Βοήθησε τον recruiter να δει ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος/α για τη θέση!  

Τέλος, αν έχεις παρακολουθήσει συνέδρια, ομιλίες και webinars μπορείς να φτιάξεις ένα γενικό πεδίο με τίτλο Επαγγελματική Επιμόρφωση και να τα συμπεριλάβεις όλα εκεί. 

4. Γλώσσες

Στο πεδίο αυτό προσθέτεις τις Γλώσσες τις οποίες μιλάς καθώς και το τωρινό επίπεδο CEFR κάθε γλώσσας (Α1 έως Γ2). Αν έχεις πρόσφατες πιστοποιήσεις μπορείς να τις προσθέσεις και αυτές συμπληρωματικά. Τα επίπεδα CEFR είναι τα εξής:

Α1: Πολύ βασική γνώση

Α2: Βασική γνώση

Β1: Μέτρια γνώση

Β2: Καλή γνώση

Γ1: Πολύ καλή γνώση

Γ2: Άριστη γνώση

Φρόντισε να βάλεις το τωρινό επίπεδο της κάθε γλώσσας. Σκέψου να έχεις βάλει στο βιογραφικό ένα πτυχίο Γερμανικών επιπέδου Β2 το οποίο είχες αποκτήσει πριν 10 χρόνια αλλά δεν θυμάσαι λέξη στα Γερμανικά! Υπάρχει η πιθανότητα να το δει ο εργοδότης και να αρχίσει ξαφνικά να σου μιλάει Γερμανικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

Είναι σημαντικό να μπορούμε να υποστηρίξουμε τις πληροφορίες του βιογραφικού μας σε μια συνέντευξη. Για αυτό το λόγο αποφεύγουμε να αναφέρουμε γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε σήμερα. 

5. Εθελοντισμός

Αν είσαι εθελοντής/ρια σε κάποια ομάδα τότε είναι μια καλή ευκαιρία να το γράψεις στο βιογραφικό σου. O εθελοντισμός ενισχύει την απασχολησιμότητα, καθώς αποτελεί ένα τρόπο να αναδείξουμε την αφοσίωση και τις αξίες μας. Ακόμη, ενισχύει την εικόνα ενός υποψηφίου που συμμετέχει ενεργά σε κοινότητες και αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του με σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία. 

Για να προσθέσεις την εθελοντική σου εμπειρία στο βιογραφικό, ακολούθησε τη δομή της Εργασιακής Εμπειρίας. Στον τίτλο βάζεις με bold την θέση και στον υπότιτλο τον οργανισμό με τον οποίο συνεργάζεσαι. Αντίστοιχα προτείνουμε να βάλεις και τις αρμοδιότητες κάθε εθελοντικής θέσης με bullets. 

Extra tip: Σε αντίθεση με την επαγγελματική εμπειρία, στον εθελοντισμό προτείνουμε να βάλεις μόνο την πρόσφατη εμπειρία σου. 

6. Ενδιαφέροντα 

Τα Ενδιαφέροντα είναι ένα δευτερεύον πεδίο το οποίο μπορεί να προσφέρει επιπλέον αξία στο βιογραφικό μας αν το αξιοποιήσουμε σωστά. Αν και μπορεί να μην επηρεάσουν την τελική απόφαση του εργοδότη, τα ενδιαφέροντα δείχνουν στοιχεία του χαρακτήρα μας και μπορούν να κάνουν ένα βιογραφικό να ξεχωρίσει.

Για μια ακόμη φορά είναι σημαντικό να αναδείξεις τη σχετικότητα του βιογραφικού σου με τη θέση. Στα ενδιαφέροντα μπορείς να βάλεις οποιαδήποτε δραστηριότητα σε βοηθάει να αναπτύξεις τεχνικές ή προσωπικές δεξιότητες. 

Για παράδειγμα, αν είσαι μέλος μιας ομάδας ποδοσφαίρου προτείνουμε να το βάλεις στο βιογραφικό σου. Είναι μια δραστηριότητα που σίγουρα σε βοηθάει να αναπτύξεις δεξιότητες ομαδικότητας και συνεργασίας. Αν βλέπεις ποδόσφαιρο στην τηλεόραση τότε αυτή η πληροφορία δεν προσθέτει κάποια αξία στο βιογραφικό. 

Ιδανικά, βάζουμε ενδιαφέροντα στα οποία αναπτύσσουμε δεξιότητες που σχετίζονται με τη θέση. Για παράδειγμα αν στοχεύεις να κάνεις αίτηση σε μια θέση Social Media Manager τότε ενδιαφέροντα όπως η αρθρογραφία ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν μεγάλη αξία στο βιογραφικό σου. 

Τελικές συμβουλές σύνταξης ενός βιογραφικού!

Εδώ θα βρεις 7 τελικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη σύνταξη του βιογραφικού σου.

7 monica - βιογραφικό
Ας μετρήσουμε όλοι μαζί με τη Μόνικα.

 

Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που αναζητάς, αλλά διατήρησε την αλήθεια και την ακρίβεια στις πληροφορίες που αφορούν την επαγγελματική εμπειρία ή εκπαίδευση έχεις αποκτήσει στο παρελθόν.

Συμβουλή 1: Άρτια δομή και οργάνωση θεματικών

Προκειμένου να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό με σωστή και άρτια δομή ταξινόμησε τις πληροφορίες με ένα καθαρό στυλ γραφής και σαφή δομή. Χρησιμοποίησε κατάλληλους τίτλους και υπότιτλους για να οργανώσεις καλύτερα το βιογραφικό σου.

Διατήρησε τη συνοχή στο βιογραφικό και βεβαιώσου ότι οι πληροφορίες που παρέχεις είναι συνεπείς σε όλο το έγγραφο. Είναι καλό να αναφέρεις τις ίδιες θέσεις εργασίας με το ίδιο format και χρονική σειρά και να χρησιμοποιήσεις το ίδιο στυλ για το κάθε πεδίο. Επίσης, βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν ασυνέπειες στα δεδομένα σου, όπως παραλείψεις ή επαναλήψεις πληροφοριών.

Ένα βιογραφικό για να θεωρείται επαγγελματικό και εμφανίσιμο, χρειάζεται να έχει ευδιάκριτες θεματικές (Εικόνα: Σημείο 7) με ομοιόμορφη οργάνωση και προσεγμένο σχεδιασμό. Δεν χρειάζεται να έχει έντονα χρώματα για να ξεχωρίσει, ούτε ακραίες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, για να φαίνεται εξεζητημένο. 

Το πρότυπο βιογραφικού Diamond συνδυάζει αρμονικά την απλότητα και την καθαρότητα, που ψάχνει κάθε εργοδότης, έπειτα από πολλαπλές αξιολογήσεις βιογραφικών. Μπροστά από κάθε θεματική τοποθετούνται icons (Εικόνα: Σημείο 8), που βοηθούν το μάτι να οργανώσει καλύτερα την πληροφορία. Είναι σημαντικό τα icons, που θα χρησιμοποιήσεις σε όλες τις θεματικές, να ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Δηλαδή να έχουν παρόμοια μοτίβα, γραμμές, γωνίες και φυσικά να είναι του ίδιου χρώματος. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση χάνεται η αρμονική εικόνα, που δίνει το βιογραφικό στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χώρου (Εικόνα: Σημείο 9), χώρισε το βιογραφικό σε δύο στήλες (Εικόνα: Σημείο 10)

Έχεις το περιθώριο να ενσωματώσεις περισσότερη πληροφορία, χωρίς το βιογραφικό σου να γίνει εκτενές. Η δίστηλη μορφή βιογραφικών είναι η πιο σύγχρονη και εγγυημένη επιλογή για ένα πρότυπο, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να περιοριστείς στη μια σελίδα, που είναι και ο στόχος σου. 

Μάλιστα, αριστερά τοποθετείς όλες τις σημαντικές θεματικές όπως επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση (Εικόνα: Σημείο 11) και δεξιά τις δευτερεύουσες, όπως σεμινάρια και ενδιαφέροντα (Εικόνα: Σημείο 12). Γνωρίζοντας ότι το μάτι διαβάζει από τα αριστερά προς τα δεξιά, βοηθάς τον αξιολογητή να δώσει έμφαση στις πληροφορίες, που πρέπει κατά ιεραρχική σειρά. 

Γνωρίζουμε όμως ότι ο σχεδιασμός ενός βιογραφικό από το μηδέν, απαιτεί τόσο σχεδιαστικές γνώσεις όσο και γνώσεις προγραμμάτων. Αν ψάχνεις ένα επαγγελματικό βιογραφικό επιπέδου Diamond, τότε μπορείς να δηλώσεις ενδιαφέρον και ένας σύμβουλος μας θα αναλάβει να συντάξει το δικό σου βιογραφικό.


Συμβουλή 2: Μορφή και Πρότυπο Βιογραφικού

Προτίμησε μια μοντέρνα μορφή βιογραφικού και πολύ προσοχή στο βιογραφικό Europass. Ένα από τα πιο συχνά λάθη στο βιογραφικό είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν το Europass. Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικού ΔΕΝ το θέλουν οι περισσότερες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, Europass στείλε ΜΟΝΟ αν το ζητάει η αγγελία (το Europass το θέλουν συγκεκριμένοι οργανισμοί και κάποιες προκηρύξεις δημοσίου). Μπορείς να βρεις μοντέρνα έτοιμα πρότυπα βιογραφικού εδώ.

before after cv leadcompass 1024x622 1 - λάθη στο βιογραφικό

Αναζήτησε στο διαδίκτυο παραδείγματα βιογραφικών που σου αρέσουν και είναι κατάλληλα για τον τομέα εργασίας σου. Προσάρμοσε το στυλ σου στον τρόπο που επιθυμείς να παρουσιάζεις τον εαυτό σου ώστε να δημιουργήσεις ένα ελκυστικό βιογραφικό.

Συμβουλή 3: Απλότητα στη διαχείριση της χρωματικής παλέτας

Η παλέτα των χρωμάτων είναι καλό να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τη δομή και την οργάνωση του βιογραφικού σου. Δεν χρειάζεται ούτε εδώ να γίνονται υπερβολές. Τα έντονα χρώματα δεν προτιμώνται στα βιογραφικά γιατί κουράζουν στο μάτια. Τα χρώματα που ενδείκνυνται είναι το λευκό, μαύρο, γκρι και μπλε. Ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρώματα όπως το χρυσό, γαλάζιο (Εικόνα: Σημείο 7) ή πράσινο αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πως διαχειρίζονται. Αν σχεδιάζεις μόνος/η το πρότυπο βιογραφικού σου τότε δεν θα σου συστήναμε να χρησιμοποιήσεις επιπλέον χρώματα, πέρα από τα βασικά, γιατί συνήθως το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Ωστόσο, αν επιθυμείς να δώσεις ένα μοναδικό τόνο στο βιογραφικό σου, το πρότυπο Diamond προσφέρεται σε παραλλαγές Μπλε-Γκρι, Μαύρο-Χρυσό, Σκούρο Μπλε, Μωβ, Μπλε. Για περισσότερες επιλογές προτύπων και παραλλαγές χρωμάτων, μπορείς να εξερευνήσεις τα βιογραφικά μας εδώ.

Συμβουλή 4: Γλώσσα βιογραφικού

Ετοίμασε το βιογραφικό σου σε Ελληνικά και Αγγλικά και στείλε το αντίστοιχο ανάλογα με την γλώσσα που είναι η αγγελία. Στις μεγαλύτερες εταιρείες που συνήθως έχουν την αγγελία τους στα αγγλικά, να στέλνεις το βιογραφικό στα Αγγλικά (δεν έχει σημασία που η θέση αφορά την Ελλάδα). Είναι πολύ σημαντικό να έχεις το βιογραφικό σου και 2 στις γλώσσες, ώστε να είσαι ευέλικτος/η και να ανταποκρίνεσαι άμεσα σε μια νέα αγγελία.

Συμβουλή 5: Μέγεθος βιογραφικού

Χρησιμοποίησε 1 σελίδα αν έχεις μικρή εργασιακή εμπειρία ή μόνο σπουδές. Επίσης, χρησιμοποίησε 1 σελίδα αν έχεις πολλά χρόνια εμπειρία αλλά χωράνε οι πληροφορίες σε ένα σχέδιο βιογραφικού με δύο στήλες. Χρησιμοποίησε βιογραφικό με 2 σελίδες αν έχεις πάρα πολλά χρόνια εμπειρία και πολύ σημαντικά επιτεύγματα και σχετικά με την θέση που κάνεις αίτηση.

Απόφυγε σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσεις τις 2 σελίδες, ενώ βιογραφικό με 3 σελίδες δεν συστήνεται και είναι αποδεκτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στα παραπάνω εξαιρούνται επαγγέλματα όπως Ιατρός, Δικηγόρος, Καθηγητής όπου συνήθως τα βιογραφικά τους είναι μακροσκελή, όπως τα απαιτεί ο κλάδος τους. Επιπλέον, αν η αγγελία ζητάει Europass μάλλον θα σου βγει 2+ σελίδες μιας και έχει μεγάλα κενά στο design του και επιπλέον λεπτομέρειες πχ. στις γλώσσες και τη χρήση Η/Υ έχει ολόκληρο πίνακα για το κάθε πεδίο.

Συμβουλή 6: Τύπος αρχείου

Υπάρχει ένα μεγάλο debate για το αν πρέπει να στέλνουμε το βιογραφικό σε μορφή Word ή PDF. . Κάποιες εταιρείες έχουν ATS – Applicant Tracking System, είναι πρόγραμμα που αξιολογεί βιογραφικά σύμφωνα με λέξεις κλειδιά που του βάζει ο Recruiter ή HR Manager. Αν πιστεύεις ότι οι εταιρείες που θα στείλεις το βιογραφικό σου χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα αξιολόγησης, καλό είναι να συντάξει το βιογραφικό σου ένας εξειδικευμένος σύμβουλος.

Το Word υποστηρίζεται ότι περνάει από όλα τα ATS, το PDF περνάει επίσης αλλά αν η εταιρία έχει παλιό πρόγραμμα ATS ίσως αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ωστόσο, το PDF ανοίγει το ίδιο σε ΟΛΑ τα προγράμματα, ενώ το Word ανοίγει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ανάλογα το Office πρόγραμμα που χρησιμοποιείς εσείς και ο εργοδότης. Ένα word του Open Office ή Libre Office δεν ανοίγει σωστά στο Microsoft Office. Ακόμα και στο ίδιο το Microsoft Office τα word ανοίγουν διαφορετικά! Ένα Word του MS Office 2003 ή 2007 ανοίγει διαφορετικά σε σύγχρονο MS Office όπως το 2010 ή MS Office 365. Και όταν ανοίγει διαφορετικά φαίνεται σαν χαλασμένο, που σημαίνει ότι είναι μακράν μεγαλύτερο ρίσκο να στείλεις Word από το να στείλετε PDF. Στην τελική, κάνε και ένα follow up μετά από λίγες ημέρες (πχ. 1 εβδομάδα), και ρώτησε αν έλαβαν το βιογραφικό σου.

Συμβουλή 7: Όνομα αρχείου

Προτείνω να βάλεις ονοματεπώνυμο, την λέξη βιογραφικό και τίτλο θέσης αγγελίας ή κωδικό θέσης αν έχει, για παράδειγμα: Γιώργος Παπαδάκης – Βιογραφικό – Λογιστής. Αν η αγγελία είναι στα αγγλικά αντίστοιχα διαμορφώνεται ως εξής: George Papadakis – CV – Accountant. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς τον εργοδότη να βρίσκει πιο εύκολα το βιογραφικό σου. Σκέψου να του στείλουν 200 βιογραφικά με τίτλο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ σκέτο, πιθανώς να δυσκολευτεί να βρει το βιογραφικό σου. Επίσης στο περιεχόμενο του βιογραφικού πάνω από τα προσωπικά στοιχεία, δεν βάζουμε τις λέξεις “Βιογραφικό Σημείωμα” όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν. Ξεκινάμε με το ονοματεπώνυμο και μετά όλα τα άλλα. 

Όταν ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου, ανάθεσε την επιμέλεια του βιογραφικού σου σε κάποιον αξιόπιστο, προσεκτικό και εμπειρογνώμονα, για να διασφαλίσεις ότι είναι απαλλαγμένο από ορθογραφικά και γραμματικά λάθη και έχει ομοιόμορφο στυλ και μορφοποίηση.



Άλλες δημοφιλείς ερωτήσεις απαντημένες


– Βιογραφικό στα Ελληνικά ή Αγγλικά;

Αναλόγως με τη γλώσσα που έχει γραφτεί η θέση αγγελίας. Αν είναι στα Ελληνικά, τότε κάνεις το βιογραφικό σου στα Ελληνικά. Αν είναι στα Αγγλικά, τότε στέλνεις Αγγλικό CV.



–  Τι δεν χρειάζεται να βάλω σε ένα βιογραφικό;

Έχουν δει πολλά τα ματάκια μας, αλλά προσπάθησε στα στοιχεία επικοινωνίας να μην βάλεις ηλικία, ακριβή διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση και αντιεπαγγελματικό email. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλέψου το άρθρο παραπάνω ή άφησε την ερώτηση σου με ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου και θα φροντίσουμε να απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.



– Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;

1-2 σελίδες max για μη ακαδημαϊκά βιογραφικά.

 

– Πόσο κοστίζει ένα βιογραφικό σημείωμα;

Μπορείς να βρεις δωρεάν πρότυπα ή να αγοράσεις ένα επαγγελματικό πρότυπο βιογραφικού από εξειδικευμένες εταιρείες στη σύνταξη βιογραφικού όπως η LeadCompass. Οι τιμές ποικίλουν αναλόγως την εργασιακή σου εμπειρία και πόσο σύντομα το χρειάζεσαι. ‘Ελα σε επαφή μαζί μας και μάθε πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Αν θέλεις το βιογραφικό σου πραγματικά να ξεχωρίσει, θα μπορούσες οικονομικά να αγοράσεις πρότυπα βιογραφικών της LeadCompass (εμείς είμαστε αυτοί 🙂)

Πώς σου φάνηκε ο οδηγός δημιουργίας βιογραφικού μας; Σε βοήθησε;
Έχεις κάποια απορία;
Ξεχάσαμε να αναφέρουμε κάτι σημαντικό;

Άφησε ένα σχόλιο από κάτω και θα προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Δωρεάν Online Σεμινάριο:
Τα Μυστικά για το ιδανικό Βιογραφικό (webinar)

Σχετικές υπηρεσίες:
Υπηρεσία Σύνταξης Βιογραφικού
Υπηρεσία Μετάφρασης Βιογραφικού
Υπηρεσία Αξιολόγησης Βιογραφικού

 

Ταυτότητα μυστική. Έχω διεισδύσει στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και Αμερικής. Ξετρυπώνω και μοιράζομαι μαζί σου όλα τα μυστικά στη διαδικασία επιλογής ενός υπαλλήλου. Ωχ, πρέπει να φύγω... Με καλεί το αφεντικό μου στο zoom...

?s=150&d=robohash&r=g - βιογραφικό
Βάσια Αλετρά

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Άσε σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση