Αναρωτιέστε πού πήγαν οι θέσεις εργασίας; Μήπως κάποιες θέσεις δημιουργήθηκαν off the record και δε βγήκαν σε αγγελία ποτέ; Μάλλον ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την κρυφή αγορά εργασίας. Οι προσλήψεις μπορεί να μειώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι η αγορά αρχίζει και ανοίγει ενώ οι περισσότερες θέσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ. Υπολογίζεται ότι μόνο το 25% των θέσεων εργασίας είναι ανοιχτές και δημοσιεύονται στο ευρύ κοινό (π.χ. αγγελίες στο internet, εφημερίδες κλπ.). Σύμφωνα με την Φιλοθέη Ματσίγκου, σύμβουλο καριέρας από τη LeadCompass, το υπόλοιπο 75% των θέσεων καλύπτονται πριν βγούνε σε αγγελία! Τι ρόλο παίζει άραγε η κρυφή αγορά εργασίας στην επιτυχή αναζήτηση εργασίας από τους υποψήφιους;
Τι είναι η κρυφή αγορά εργασίας;
Συχνά λέγεται ότι οι προσωπικές συστάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος διαφήμισης και ότι μπορούν να μας ανοίξουν πόρτες. Όμως εδώ θα μιλήσουμε για κάτι τελείως διαφορετικό από το βύσμα ή το μέσο. Όταν με προσλαμβάνουν σε μια θέση με μέσο, σημαίνει ότι κάποιος γνωστός του πατέρα μου με βάζει σε μια θέση όχι με τόσο αξιοκρατικά κριτήρια για την οποία πολύ πιθανόν να μην είμαι ο κατάλληλος. Αυτό συνήθως συμβαίνει στο Δημόσιο αλλά το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά είτε στον ίδιο οργανισμό/εταιρεία είτε στους ανθρώπους που δέχονται αυτές τις υπηρεσίες.
Το κλειδί για την πρόσβαση στην κρυφή αγορά εργασίας είναι οι γνωριμίες , μια διαδικασία που διευκολύνεται πολύ και από τα social media (LinkedIn, Facebook κλπ.). Ειδικότερα, το LinkedIn αποτελεί το ανερχόμενο μέσο για να δημιουργήσει κανείς το επαγγελματικό του δίκτυο που θα του προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για να πετύχει τους επαγγελματικούς του στόχους και θα απολαύσει τα οφέλη από την κρυφή αγορά εργασίας. Ας έχουμε όμως στο νου μας ότι οι γνωριμίες και η πρόσβαση στην κρυφή αγορά εργασίας δεν μας εξασφαλίζουν τη δουλειά εάν εμείς οι ίδιοι με τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και το χαρακτήρα μας δεν έχουμε αποδείξει ότι την αξίζουμε.
Οι 4 μύθοι για τη δικτύωση
Μύθος 1: Η δικτύωση είναι συλλογή καρτών.
Όταν ξεκινάτε να αναπτύσσετε το δίκτυό σας είναι πολύ εύστοχο να ζητήσετε την επαγγελματική κάρτα του άλλου αλλά μη μένετε εκεί. Δικτύωση δεν είναι η συλλογή καρτών. Πρόκειται για τη «διαμόρφωση διαπροσωπικών σχέσεων για επαγγελματικούς λόγους» μας λέει η Φιλοθέη. Δε σημαίνει ότι ο άλλος θα συνεχίσει να σας θυμάται επειδή απλά και μόνο του ζητήσατε την κάρτα. Εάν δε συνεχίσετε να κρατάτε επαφή, τότε η κάρτα χάνει την αξία της.
Μύθος 2: Ο σκοπός των γνωριμιών είναι να μας δώσει κάποιος κάτι.
Όταν μέσα σε σύντομο διάστημα πάμε να ζητήσουμε κάτι χωρίς να δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τον άλλο και χωρίς να έχουμε επενδύσει το χρόνο μας για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης τότε το πιο πιθανό είναι ότι αυτού του είδους η επικοινωνία δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Ποιος θέλει δίπλα του ανθρώπους με ψεύτικο ενδιαφέρον; Η δικτύωση θέλει να είσαι εκεί γιατί το νιώθεις.
Μύθος 3: Η δικτύωση είναι μόνο για τους εξωστρεφείς.
Η δικτύωση είναι μια δεξιότητα και μπορείτε να την αναπτύξετε. Μπορεί οι άνθρωποι που είναι περισσότερο κοινωνικοί να έχουν πλεονέκτημα, όμως καταβάλλοντας λίγη παραπάνω προσπάθεια, θα ξεκινήσετε να κάνετε αυτό που φοβάστε. Και μόλις ξεκινήσετε, θα αρχίσετε να το απομυθοποιείτε στο μυαλό σας. Σε αυτή τη φάση της ζωή σας θα έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που σας βγάζουν τον καλύτερό σας εαυτό και σας βοηθούν να εκφράσετε τη δική σας μοναδική αλήθεια.
Μύθος 4: Η δικτύωση γίνεται μόνο σε Events.
Όπως θα έχετε καταλάβει και από προσωπική σας εμπειρία, η δικτύωση μπορεί να γίνει οπουδήποτε: στο τρένο, στην καφετέρια, σε ένα οικογενειακό δείπνο κλπ. Να θυμάστε ότι όταν αποκτάτε πρόσβαση σε μια επαφή δεν αποκτάτε πρόσβαση μόνο σε αυτό το άτομο αλλά σε όλο το δίκτυό του. Εάν στόχος σας είναι π.χ. η αλλαγή εργασίας τότε κοινοποιήστε το όπου και αν βρίσκεστε. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πετύχετε αυτό που θέλετε.
Συνοψίζοντας, είναι κοινό μυστικό ότι το 75% των θέσεων εργασίας καλύπτονται από ανθρώπους που συστήνονται μέσω του δικτύου τους. Επομένως δεν δημοσιεύονται ποτέ με αποτέλεσμα όλο και μικρότερο ποσοστό ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε αυτές και συμπτωματικά είναι οι ίδιοι που έχουν πρόσβαση στην κρυφή αγορά εργασίας. Άραγε πώς μπορεί να μάθει κανείς για αυτές τις κρυφές δουλειές; Ο συνηθέστερος τρόπος και συνήθως πιο αποτελεσματικός είναι η δημιουργία του κατάλληλου δικτύου γνωριμιών. Οι φίλοι και οι συνεργάτες (τωρινοί και μελλοντικοί) που έρχεστε σε επαφή μπορεί να έχουν πολύτιμες πληροφορίες και συστάσεις για θέσεις εργασίας, όμως να θυμάστε πάντα να κρατάτε επαφή μαζί τους, να ανταλλάσετε γνώση και να αναβαθμίζετε τις σχέσεις σας.
Περισσότερα άρθρα στην “Αναζήτηση Εργασίας”:
– 8 Τρόποι για να βρεις Εργασία το 2020
– 6 λάθη στην αναζήτηση εργασίας και πώς να τα αποφύγεις
– Οδηγός Survivor για να επιβιώσεις στην Αγορά Εργασίας
Σχετικό υλικό:
– Οδηγός Αλλαγής Καριέρας (eBook)
– Οδηγός Επιβίωσης στην Αγορά Εργασίας (eBook)
– 8 τρόποι για να βρεις δουλειά σήμερα (eBook)
Σχετικές υπηρεσίες:
– Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας
– Πρόγραμμα Αυτογνωσίας (Ikigai)
– Υπηρεσία Ενίσχυσης Επαγγελματικής Ταυτότητας
– Υπηρεσία Εξατομικεύμενων Συνεδριών Συμβουλευτικής
– Υπηρεσία Προετοιμασία Συνέντευξης
Άσε σχόλιο